dc.creatorZea, José L.
dc.date2016-06-22
dc.date.accessioned2023-08-03T18:55:18Z
dc.date.available2023-08-03T18:55:18Z
dc.identifierhttps://revistas.ucr.ac.cr/index.php/agromeso/article/view/25199
dc.identifier10.15517/am.v3i0.25199
dc.identifier.urihttps://repositorioslatinoamericanos.uchile.cl/handle/2250/7903951
dc.descriptionTwenty four similar trials with corn were conducted throughout Central America during 1989 and 1990. The specific objectives were: i) to evaluate the effect of intercropping legumes with corn, ii) to establish P requirements in a system of intercropping corn with legumes, iii) to evaluate soil coverage by the legume as an indicator of a potential for erosion reduction and iv) evaluate weéd control in the intercropped system. The following legumes were tested: Stizolobium deeringianum Bort (mucuna), Vigna unguiculata L. and Canavalia ensiformis L. each one with P doses of 20 and 40 kg/ha. In general, the results obtained in 1989 were similar to those of 1990. The average corn yield for the different locations varied between 1.8 and 6.0 t/ha in 1989 and 1.0 and 5.6 t/ha in 1990, indicating the great environmental variability of the corn zones of Central America. The corn yield was always lower with legumes than without them, at the same rate of P to both years, C. ensiformis reduced the corn yield by 0.310 (±0.32) t/ha, V. unguiculata by 0.540 (±0.48) t/ha and S. deeringianum by 0.610 (±0.69) t/ha. The response to P was variable and depended on the year, the location and the legume. A positive response to P applied to corn without the legume was observed in both years. The was a positive response to P in corn intercropped with.§, deeringianumin 1982 in corn intercropped and with C. ensiformis in 1990. The legume evaluation as a mulch (average of 8 trials) indicate that at 30 days after the corn planting, V. unguiculata gave the best coverage with 62%, followed by C. ensiformis, with 38% and S. deeringianum with 35%.en-US
dc.descriptionDurante 1989 y 1990 se establecieron 24 ensayos similares con maíz a través de Centroamérica y El Caribe con el propósito de: I) evaluar el efecto de intercalar leguminosas con el cultivo del maíz, II) establecer los requerimientos de fertilización con P en un sistema de maíz intercalado con leguminosa, III) determinar la cobertura del suelo por la leguminosa como indicador del potencial para reducir la erosión y IV) evaluar el control de las malezas ocasionado por la leguminosa intercalada. En los dos años de experimentación se evaluaron tres leguminosas: Stizolobium deeringianum Bort (mucuna), Vigna unguiculata L. y Canavalia ensiformis L., bajo una dosis de 20 y 40 kg P/ha. En general, los resultados obtenidos en 1989 fueron similares a los de 1990. Los rendimientos medios de grano de ma íz para las diferentes localidades variaron entre 1,8 y 6,0 t/ha en 1989 y 1,0 y 5,6 t/ha en 1990, ilustrando la gran diversidad de condiciones ambientales imperantes en las zonas maiceras de Centroamérica. El rendimiento de maíz siempre fue menor con leguminosas que sin leguminosas a las mismas dosis de P. A través de ambos años C. ensiformis redujo el rendimiento de maíz en 0,310 (±0,32) t/ha, V. unguiculata en 0,540 (±0,48) t/ha y S. deeringianum con 0,610 t/ha (±0,69) t/ha. La respuesta a la aplicación de P fue variable y dependió del año, el sitio y la leguminosa. En ambos años se observó una respuesta positiva a la aplicación de P en maíz sin leguminosa. En 1989, se observó un respuesta positiva a la aplicación de P en maíz intcrcalado con S. deeringianum, y en 1990 con C. ensiformis. La evaluación de cobertura del sudo por fa leguminosa (promedio de 8 ensayos) indicó que a los 30 días dcspués de la siembra del maíz, V. unguiculata fue la de mejor cobertura, con 62 %, seguido de C. ensiformis con 38% y S. deeringianum con 35%.es-ES
dc.formatapplication/pdf
dc.languagespa
dc.publisherUniversidad de Costa Ricaen-US
dc.relationhttps://revistas.ucr.ac.cr/index.php/agromeso/article/view/25199/25463
dc.sourceAgronomía Mesoamericana; 1992: Agronomía Mesoamericana: Vol. 3 (January-December); 16-22en-US
dc.sourceAgronomía Mesoamericana; 1992: Agronomía Mesoamericana: Vol 3 (Enero-diciembre); 16-22es-ES
dc.sourceAgronomía Mesoamericana; 1992: Agronomía Mesoamericana: Vol 3 (Enero-diciembre); 16-22pt-PT
dc.source2215-3608
dc.source1021-7444
dc.titleEfecto de intercalar leguminosas, con diferentes dosis de fósforo sobre el rendimiento de maíz, Zea mays L. en centroaméricaes-ES
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/article
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.typeArticleen-US


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