Efectos de una Campaña educativa sobre frijoles en un grupo de mujeres.

dc.creatorDumani, Marcela
dc.creatorPáez, Paola
dc.date2004-09-18
dc.date.accessioned2023-08-03T18:50:12Z
dc.date.available2023-08-03T18:50:12Z
dc.identifierhttps://revistas.ucr.ac.cr/index.php/agromeso/article/view/11888
dc.identifier10.15517/am.v15i3.11888
dc.identifier.urihttps://repositorioslatinoamericanos.uchile.cl/handle/2250/7903404
dc.descriptionThe effects of an educational Campaignabout beans on a group of middle-class mothers with schoolchildren who were the target group of this study, arepresented in this article. The particular characteristic of thisgroup of women was that their children had also beenexposed to the Campaign. The students were the “interactivegroup”, because their close contact with their mothers,allowed them to act as a communication channel to reinforcethe messages addressed to them. The effects are evaluated asknowledge, attitudes, and practices of the mothers withregards to beans, comparing findings with “successindicators” proposed for the Campaign. With the dataobtained in the initial assessment it was also possible to makequantitative comparisons of some of the practices. Resultsrevealed that the Campaign had positive effects on women.An important increase in bean consumption by families, apositive attitude about beans, and improvements in theirpreparation, consumption, and preservation were observedafter the Campaign.en-US
dc.descriptionSe presentan los efectos de una Campañaeducativa sobre frijoles en un grupo de mujeres de clasemedia, madres de escolares; que constituyeron el grupoobjetivo de la mencionada Campaña. Estas madres presentabanla particularidad de que sus hijos e hijas escolares, tambiénhabían sido expuestos (as) a la Campaña. Los escolaresconstituían el “grupo interactivo”, ya que por su estrechocontacto con las madres, podían ser un medio de comunicacióny de refuerzo de los mensajes dirigidos a ellas. Los efectosse valoraron con respecto a los conocimientos, actitudes yprácticas de las madres en relación con los frijoles; confrontandolo encontrado con los “indicadores de éxito” planteadospara la Campaña. Además, para algunas de las prácticas, fueposible establecer comparaciones cuantitativas con los datosobtenidos en el diagnóstico inicial. Los resultados revelaronefectos positivos de la Campaña en las mujeres. Se comprobóun incremento importante en la frecuencia del consumo defrijoles, una actitud positiva ante los mismos y un mejoramientode las prácticas de preparación, consumo y conservacióndel producto.es-ES
dc.formatapplication/pdf
dc.languagespa
dc.publisherUniversidad de Costa Ricaen-US
dc.relationhttps://revistas.ucr.ac.cr/index.php/agromeso/article/view/11888/11198
dc.sourceAgronomía Mesoamericana; 2004: Agronomía Mesoamericana: Vol. 15, Issue 3 (Extraordinary); 365-378en-US
dc.sourceAgronomía Mesoamericana; 2004: Agronomía Mesoamericana: Vol 15, Nº 3 (Extraordinario); 365-378es-ES
dc.sourceAgronomía Mesoamericana; 2004: Agronomía Mesoamericana: Vol 15, Nº 3 (Extraordinario); 365-378pt-PT
dc.source2215-3608
dc.source1021-7444
dc.subjectbeansen-US
dc.subjecteducational Campaignen-US
dc.subjectsuccess indicatorsen-US
dc.subjectfinal evaluation.en-US
dc.subjectfrijoleses-ES
dc.subjectCampaña educativaes-ES
dc.subjectindicadores de éxitoes-ES
dc.subjectevaluaciónes-ES
dc.titleEffects of an educational Campaign about beans on a group of women.en-US
dc.titleEfectos de una Campaña educativa sobre frijoles en un grupo de mujeres.es-ES
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/article
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.typeArticleen-US


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