Dieta del "pargo colorado" Letjanus colorado (Pisces: Lutjanidae) en el Golfo de Nicoya, Costa Rica
Dieta del "pargo colorado" Letjanus colorado (Pisces: Lutjanidae) en el Golfo de Nicoya, Costa Rica
dc.creator | Rojas M., José Rodrigo | |
dc.date | 1997-09-01 | |
dc.date.accessioned | 2023-08-03T18:07:46Z | |
dc.date.available | 2023-08-03T18:07:46Z | |
dc.identifier | https://revistas.ucr.ac.cr/index.php/rbt/article/view/23864 | |
dc.identifier.uri | https://repositorioslatinoamericanos.uchile.cl/handle/2250/7899003 | |
dc.description | A total of 308 "Red Snapper" Lutjanus colorado were collected monthly in the Gulf of Nicoya, Costa Rica, from January 1993 to January 1994 to determine feeding habits. The fishes (16-56 cm in total length) were polychaete worms and plant debries were found in the stomach contents. The total biomass was984.2 g; 40% of the stomachs were empty. The diet has ontogenic differences: in juvenils, at any timeof the year, the most frequent and abundant components were fishes (i.e. Anchoa sp., Tomicodon sp. and Pomadasys sp.), and in adults they were panaeid shrimps (i.e. Panaeus californiensis, P. occidentalis and P. stylirostris). The maiin food of the bigger fishes (≥ 50 cm TL) were stomapods (Squilla sp.). The relative importance of different components of the diet was assessed with two indexes that combine, in different ways, porcentage frecuency of occurrence, percentage number and percentahe weigth of prey categories. The relative importance and feeding coefficient of the main dietary items did not vary during the year. | en-US |
dc.description | Se estudió la alimentación del "pargo colorado" Lutjanus colorado a partir de 308 especímenes capturados en el Golfo de Nicoya, Costa Rica, de enero de 1993 a enero de 1994. Los peces fueron capturados utilizando un chinchorro y línea de anzuelos. El intervalo de tallas fue 16-56 cm de longitud total. El análisis del contenido estomacal estableció la presencia de 16 especies de peses y crustáceos, así como también moluscos, poliquetos y materia vegetal. La biomasa total fue de 984.2 g. Un 40% de los estómagos analizados estaban vacíos. Se observaron diferencias ontogénicas con respecto a la dieta. Los juveniles, se alimentan principalmente de peces (Anchoa sp., Tomicodon sp. y Pomadasys sp.), mientras que los adultos consumen crustáceos en forma particular camarones penéidos (Penaeus californiensis, P. occidentalis y P. stylirostris). Los peces de mayor talla (≥ 50 cm), consumen casi exclusivamente estomatópodos (Squilla sp.). | es-ES |
dc.format | application/pdf | |
dc.language | spa | |
dc.publisher | Universidad de Costa Rica | en-US |
dc.relation | https://revistas.ucr.ac.cr/index.php/rbt/article/view/23864/24044 | |
dc.rights | Derechos de autor 1997 Revista de Biología Tropical | es-ES |
dc.rights | http://creativecommons.org/licenses/by/4.0 | es-ES |
dc.source | Revista de Biología Tropical; Vol. 45 No. 3 (1997): Volume 45 – Regular number 3 – September 1997; 1173–1183 | en-US |
dc.source | Revista de Biología Tropical; Vol. 45 Núm. 3 (1997): Volumen 45 – Volumen regular 3 – Setiembre 1997; 1173–1183 | es-ES |
dc.source | Revista Biología Tropical; Vol. 45 N.º 3 (1997): Volumen 45 – Volumen regular 3 – Setiembre 1997; 1173–1183 | pt-PT |
dc.source | 2215-2075 | |
dc.source | 0034-7744 | |
dc.subject | Lutjanus colorado | en-US |
dc.subject | Lutjanidae | en-US |
dc.subject | red snapper | en-US |
dc.subject | stomach contents analysis | en-US |
dc.subject | diet composition | en-US |
dc.subject | Gulf of Nicoya | en-US |
dc.subject | Costa Rica | en-US |
dc.title | Dieta del "pargo colorado" Letjanus colorado (Pisces: Lutjanidae) en el Golfo de Nicoya, Costa Rica | en-US |
dc.title | Dieta del "pargo colorado" Letjanus colorado (Pisces: Lutjanidae) en el Golfo de Nicoya, Costa Rica | es-ES |
dc.type | info:eu-repo/semantics/article | |
dc.type | info:eu-repo/semantics/publishedVersion | |
dc.type | Article | en-US |