Patterns of nectar production and composition, and morphology of floral nectaries in Helicteres guazumifolia and Helicteres baruensis (Sterculiaceae): two sympatric species from the Costa Rican tropical dry forest

dc.creatorGoldberg, Loretta
dc.date2009-11-01
dc.date.accessioned2023-08-03T18:01:13Z
dc.date.available2023-08-03T18:01:13Z
dc.identifierhttps://revistas.ucr.ac.cr/index.php/rbt/article/view/21294
dc.identifier10.15517/rbt.v57i0.21294
dc.identifier.urihttps://repositorioslatinoamericanos.uchile.cl/handle/2250/7898326
dc.descriptionHelicteres guazumifolia Kunth and Helicteres baruensis Jacq. (Sterculiaceae) are two sympatric species of shrubs common along the North Western tropical dry forest of Costa Rica. I recorded their nectar production within a 24 hour cycle. I also describe the morphology of extrafloral nectaries with scanning electron microscopy. In H. guazumifolia secretion was restricted to the first day of flower life span, shortly after anthesis (0600 hr - 1800 hr). Flowers secreted on average 15.63 ±8.45 μl (N=409). Nectar is composed of three main sugars: sucrose, fructose and glucose (mainly sucrose). A total of 17 free amino acids were identified: mainly proline, arginine, threonine and tyrosine, with a concentration above 70 Ng/μl. Values were different for H. baruensis. Nectar secretion was confined to the second day after anthesis, starting at 1600 hr and ending at 0600 hr the following day. Flowers secreted on average 77.03 ±64.99 μl (N=163) of nectar. Nectar is also composed of three main sugars; however, it showed a tendency to be hexose-rich, having more fructose and glucose than sucrose. There were also 17 free amino acids, mainly proline, alanine, tyrosine, arginine and threonine. Patterns of nectar production are different between the two species for timing, and for amount and composition of nectar secretion.en-US
dc.descriptionHelicteres guazumifolia Kunth y Helicteres baruensis Jacq. (Sterculiaceae) son dos especies simpátricas de arbustos comunes en el bosque tropical seco de la zona noroeste de Costa Rica. Registré los patrones de producción de néctar de las dos especies según la hora del día o de la noche cuando hubo secreción de néctar. En H. guazumifolia se limitó al primer día del período de vida floral, desde el inicio de la antesis a las 0600 hr hasta las 1800 hr. Las flores secretaron en promedio 15.63 ±8.45 μl (N=409) de néctar. El néctar está compuesto por tres azúcares principales: sacarosa, fructuosa y glucosa, y es rico en sacarosa. Se identificó un total de 17 aminoácidos diferentes en el néctar floral. Prolina, arginina, treonina y tirosina fueron los aminoácidos más abundantes con una concentración mayor a 70 Ng/μl. En contraste, las flores de su pariente H. baruensis, secretaron néctar en el segundo día de vida de la flor, después de la antesis; se inició a las 1600 hr y cesó a las 0600 hr del día siguiente. Las flores secretaron en promedio 77.03 ±64.99 μl (N=163) de néctar. El néctar también está compuesto por tres azúcares principales; no obstante, tiende a ser rico en hexosas, con más fructuosa y glucosa que sacarosa. También contiene 17 aminoácidos libres, siendo los más concentrados prolina, alanina, tirosina, arginina y treonina. Se observan claramente patrones diferentes de producción de néctar entre las dos especies según la hora, la cantidad y la composición del néctar. También describí la morfología de los nectarios florales usando fotomicrografías tomadas con microscopio electrónico.es-ES
dc.formatapplication/pdf
dc.languageeng
dc.publisherUniversidad de Costa Ricaen-US
dc.relationhttps://revistas.ucr.ac.cr/index.php/rbt/article/view/21294/21507
dc.rightsDerechos de autor 2009 Revista de Biología Tropicales-ES
dc.rightshttp://creativecommons.org/licenses/by/4.0es-ES
dc.sourceRevista de Biología Tropical; Vol. 57 No. S1 (2009): Volume 57 – Supplement 1 – November 2009: 50th anniversary School of Biology, University of Costa Rica; 161–177en-US
dc.sourceRevista de Biología Tropical; Vol. 57 Núm. S1 (2009): Volumen 57 – Suplemento 1 – Noviembre: 50 aniversario Escuela de Biología, Universidad de Costa; 161–177es-ES
dc.sourceRevista Biología Tropical; Vol. 57 N.º S1 (2009): Volumen 57 – Suplemento 1 – Noviembre: 50 aniversario Escuela de Biología, Universidad de Costa; 161–177pt-PT
dc.source2215-2075
dc.source0034-7744
dc.source10.15517/rbt.v57i0
dc.subjectamino acidsen-US
dc.subjecthelicteres guazumifoliaen-US
dc.subjecthelicteres baruensisen-US
dc.subjectfloral nectaryen-US
dc.subjectnectaren-US
dc.subjectpollinationen-US
dc.subjectreproductive biologyen-US
dc.subjectsugarsen-US
dc.subjectCosta Ricaen-US
dc.subjectamino acidoses-ES
dc.subjecthelicteres guazumifoliaes-ES
dc.subjecthelicteres baruensises-ES
dc.subjectnectario florales-ES
dc.subjectnéctares-ES
dc.subjectpolinizaciónes-ES
dc.subjectbiología reproductivaes-ES
dc.subjectazúcareses-ES
dc.subjectCosta Ricaes-ES
dc.titlePatterns of nectar production and composition, and morphology of floral nectaries in Helicteres guazumifolia and Helicteres baruensis (Sterculiaceae): two sympatric species from the Costa Rican tropical dry foresten-US
dc.titlePatterns of nectar production and composition, and morphology of floral nectaries in Helicteres guazumifolia and Helicteres baruensis (Sterculiaceae): two sympatric species from the Costa Rican tropical dry forestes-ES
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/article
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.typeArticleen-US


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