Combined effect of concentrations of algal food (Chlorella vulgaris) and salt (sodium chloride) on the population growth of Brachionus calyciflorus and Brachionus patulus (Rotifera)

dc.creatorPeredo-Álvarez, Víctor M
dc.creatorS. S. S, Sarma
dc.creatorS, Nandini
dc.date2023-05-22
dc.date.accessioned2023-08-03T17:52:09Z
dc.date.available2023-08-03T17:52:09Z
dc.identifierhttps://revistas.ucr.ac.cr/index.php/rbt/article/view/15733
dc.identifier.urihttps://repositorioslatinoamericanos.uchile.cl/handle/2250/7897356
dc.descriptionSalinity is an important variable influencing the density and diversity of rotifers. Studies on salt tolerance of rotifers have so far concentrated on euryhaline species while very little information is available on noneuryhaline taxa. In the present work, we have evaluated the combined effects of Chlorella vulgaris and sodium chloride on the population growth of two freshwater rotifers B. calyciflorus and B. patulus. A 24 hr acute tolerance test using NaCl revealed that B. calyciflorus was more resistant (LC50 = 3.75 ± 0.04 g l-1) than B. patulus (2.14 ± 0.09 g l-1). The maximal population density (mean±standard error) for B. calyciflorus in the control at 4.5 X106 cells ml-1 (algal level) was 80 ±5 ind. ml-1, which was nearly a fifth of the one for B. patulus (397 ± 7 ind. ml-1) under comparable conditions. Data on population growth revealed that regardless of salt concentration, the density of B. calyciflorus increased with increasing food levels, while for B. patulus, this trend was evident only in the controls. Regardless of salt concentration and algal food level, the day of maximal population density was lower (4 ± 0.5 days) for B. calyciflorus than for B. patulus (11 ±1 day). The highest rates of population increase (r values) for B. calyciflorus and B. patulus were 0.429 ± 0.012 and 0.367 ± 0.004, respectively, recorded at 4.5 X106 cells ml-1 of Chlorella in the controls. The protective role of algae in reducing the effect of salt stress was more evident in B. calyciflorus than B. patulus.en-US
dc.descriptionLa salinidad es una variable importante que tiene influencia sobre la densidad y la diversidad de los rotíferos. Los estudios de rotíferos sobre tolerancia a la sal que se tienen hasta ahora se han concentrado en especies eurihalinas, sin embargo, hay muy poca información sobre taxas no eurihalinos. En el presente trabajo, se evaluaron los efectos combinados de las concentraciones de Chlorella vulgaris y cloruro de sodio sobre el crecimiento poblacional de dos rotíferos de agua dulce, B. calyciflorus y B. patulus. Una prueba de toxicidad aguda de 24 h utilizando cloruro de sodio reveló que B. calyciflorus fue más resistente (CL50 = 3.75 ± 0.04 g l-1) que B. patulus (2.14 ± 0.09 g l-1). La máxima densidad de población (media ± error estándar) de B. calyciflorus en el lote control, utilizando una concentración 4.5 X106 células ml-1 de alga fue de 80 ± 5 ind. ml-1, casi una quinta parte de B. patulus (397 ±7 ind. ml-1) sobre condiciones comparables. Datos sobre el crecimiento poblacional revelaron que cualquier concentración de sal carece de efecto, la densidad de B. calyciflorus se incrementa cuando aumentan los niveles de alimento. Sin embargo para B. patulus esta tendencia fue evidente únicamente en los controles. Independientemente de las concentraciones de sal y los niveles de alimento, el día de abundancia máxima fue menor para B. calyciflorus (4 ± 0.5 días) que para B. patulus (11 ±1 días). Los valores de la máxima tasa de crecimiento poblacional (r) fueron para B. calyciflorus y B. patulus de 0.429 ± 0.012 y 0.367 ± 0.004, respectivamente en lotes control con 4.5 X106 células ml-1 de Chlorella. El papel de protección de alga para reducir el efecto del estrés de la sal fue más evidente en B. calyciflorus que en B. patulus.es-ES
dc.formatapplication/pdf
dc.languageeng
dc.publisherUniversidad de Costa Ricaen-US
dc.relationhttps://revistas.ucr.ac.cr/index.php/rbt/article/view/15733/15085
dc.rightsDerechos de autor 2003 Revista de Biología Tropicales-ES
dc.rightshttp://creativecommons.org/licenses/by/4.0es-ES
dc.sourceRevista de Biología Tropical; Vol. 51 No. 2 (2003): Volume 51 - Regular number 2 - June 2003; 399-408en-US
dc.sourceRevista de Biología Tropical; Vol. 51 Núm. 2 (2003): Volumen 51 - Número regular 2 - Junio 2003; 399-408es-ES
dc.sourceRevista Biología Tropical; Vol. 51 N.º 2 (2003): Volumen 51 - Número regular 2 - Junio 2003; 399-408pt-PT
dc.source2215-2075
dc.source0034-7744
dc.source10.15517/rbt.v51i2
dc.subjectrotiferaen-US
dc.subjectpopulation growthen-US
dc.subjectsalt stressen-US
dc.subjectbrachionus patulusen-US
dc.subjectbrachionus calyciflorusen-US
dc.titleCombined effect of concentrations of algal food (Chlorella vulgaris) and salt (sodium chloride) on the population growth of Brachionus calyciflorus and Brachionus patulus (Rotifera)en-US
dc.titleCombined effect of concentrations of algal food (Chlorella vulgaris) and salt (sodium chloride) on the population growth of Brachionus calyciflorus and Brachionus patulus (Rotifera)es-ES
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/article
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.typeArticleen-US


Este ítem pertenece a la siguiente institución