Microbial degradation of palm (Elaeis guineensis) biodiesel

dc.creatorLutz, Giselle
dc.creatorChavarría, Max
dc.creatorArias, María Laura
dc.creatorMata-Segreda, Julio F.
dc.date2006-03-01
dc.date.accessioned2023-08-03T17:49:17Z
dc.date.available2023-08-03T17:49:17Z
dc.identifierhttps://revistas.ucr.ac.cr/index.php/rbt/article/view/13994
dc.identifier10.15517/rbt.v54i1.13994
dc.identifier.urihttps://repositorioslatinoamericanos.uchile.cl/handle/2250/7897063
dc.descriptionThe kinetics of biodegradation of palm-derived fatty methyl and ethyl esters (Elaeis guineensisbiodiesel) by a wild-type aerobic bacterial population was measured at 20 °C, as the rate of oxygen uptake by a manometric technique. The methyl and ethyl biodiesels were obtained by potassium-hydroxide catalysed trans-esterification of palm oil, respectively. The bacterial flora included the genera Bacillus, Proteus, Pseudomonas, Citrobacter and Enterobacter. The rate of oxygen uptake for palm biodiesel is similar to the quantity observed in the biodegradation of 1.0 mM solutions of simple substrates such as carbohydrates or amino acids. Palm methyl or ethyl biodiesel is subjected to facile aerobic biodegradation by wild-type bacteria commonly present in natural open environments. This result should lessen any environmental concern for its use as alternative fuel, solvent or lubricant.en-US
dc.descriptionLa cinética de la biodegradación de los ésteres metílicos y etílicos derivados de palma (biodiesel) por una población silvestre de bacterias aeróbicas fue medida a 20°C, como medición manométrica del consumo de oxígeno. Los ésteres metílicos y etílicos se obtuvieron por transesterificación del aceite de palma con metanol y etanol, respectivamente. La flora bacteriana incluyó a los géneros Bacillus, Proteus, Pseudomonas, Citrobacter y Enterobacter. Las velocidades de consumo de oxígeno para las muestras de biodiesel fueron similares a lo observado en la biodegradación de disoluciones 1.0 mM de sustratos sencillos solubles en agua, tales como carbohidratos, aminoácidos y albúmina de huevo.es-ES
dc.formatapplication/pdf
dc.languagespa
dc.publisherUniversidad de Costa Ricaen-US
dc.relationhttps://revistas.ucr.ac.cr/index.php/rbt/article/view/13994/13306
dc.rightsDerechos de autor 2006 Revista de Biología Tropicales-ES
dc.rightshttp://creativecommons.org/licenses/by/4.0es-ES
dc.sourceRevista de Biología Tropical; Vol. 54 No. 1 (2006): Volume 54 - Regular number 1 - March 2006; 59–63en-US
dc.sourceRevista de Biología Tropical; Vol. 54 Núm. 1 (2006): Volumen 54 - Número regular 1 - Marzo 2006; 59–63es-ES
dc.sourceRevista Biología Tropical; Vol. 54 N.º 1 (2006): Volumen 54 - Número regular 1 - Marzo 2006; 59–63pt-PT
dc.source2215-2075
dc.source0034-7744
dc.source10.15517/rbt.v54i1
dc.subjectPalm biodieseles-ES
dc.subjectfatty esterses-ES
dc.subjectElaeis guineensises-ES
dc.subjectwild-type bacterial degradationes-ES
dc.subjectkineticses-ES
dc.titleicrobial degradation of palm (Elaeis guineensis) biodieselen-US
dc.titleMicrobial degradation of palm (Elaeis guineensis) biodieseles-ES
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/article
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.typeArticleen-US


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