Adaptogens: traditional medicinal plants commercialized as dietary supplements in the conurbation Buenos Aires-La Plata (Argentina)

dc.creatorArenas, Patricia Marta
dc.creatorCristina, Inés
dc.creatorPuentes, Jeremías Pedro
dc.creatorBuet Costantino, Fernando
dc.creatorHurrell, Julio Alberto
dc.creatorPochettino, María Lelia
dc.date2011
dc.date2020-09-28T14:09:10Z
dc.date.accessioned2023-07-14T22:28:02Z
dc.date.available2023-07-14T22:28:02Z
dc.identifierhttp://sedici.unlp.edu.ar/handle/10915/105532
dc.identifierissn:0524-0476
dc.identifier.urihttps://repositorioslatinoamericanos.uchile.cl/handle/2250/7447014
dc.descriptionThis paper presents the results of a study on three species, of which commercialize products considered adaptogens: Lepidium meyenii Walp. (Brassicaceae), “maca”, Morinda citrifolia L.(Rubiaceae), “noni”, and Petiveria alliacea L. (Phytolaccaceae), “pipi”. The data come from an Urban Ethnobotany study conducted in Buenos Aires-La Plata conurbation. The traditional uses of the species, their access routes, marketing and diffusion as dietary supplements in urban pluricultural context are presented, as well as current modes of use and related knowledge which are part of local botanical knowledge. Thus, modifications in the uses originally assigned as result of the expansion of the products in the context of globalization are evaluated, well as the consequent changes in traditional patterns of knowledge, beliefs and practices related to these plant resources.
dc.descriptionEn el presente trabajo se presentan los resultados de un estudio sobre tres especies de las cuales se comercializan productos considerados adaptógenos: Lepidium meyenii Walp.(Brassicaceae), “maca”, Morinda citrifolia L. (Rubiaceae), “noni”, y Petiveria alliacea L.(Phytolaccaceae), “pipi”. Los datos provienen de estudios en Etnobotánica urbana realizados en la conurbación Buenos Aires-La Plata, se presentan los usos tradicionales de las especies, sus vías de ingreso, comercialización y difusión como suplementos dietéticos en el contexto pluricultural urbano, los modos actuales de empleo y los saberes relacionados, que forman parte del conocimiento botánico local. De este modo, se evalúan las modificaciones en los usos originalmente asignados, como consecuencia de la expansión de los productos en el marco de la globalización, y los cambios consecuentes en los patrones tradicionales de saberes, creencias y prácticas referidos a estos recursos vegetales.
dc.descriptionLaboratorio de Etnobotánica y Botánica Aplicada
dc.formatapplication/pdf
dc.format251-264
dc.languagees
dc.rightshttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/
dc.rightsCreative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International (CC BY-NC-SA 4.0)
dc.subjectBotánica
dc.subjectUrban Ethnobotany
dc.subjectbotanical knowledge
dc.subjectLepidium meyenii
dc.subjectMorinda citrifolia
dc.subjectPetiveria alliacea
dc.subjectEtnobotánica urbana
dc.subjectconocimiento botánico
dc.subjectLepidium meyenii
dc.subjectMorinda citrifolia
dc.subjectPetiveria alliacea
dc.titleAdaptógenos: plantas medicinales tradicionales comercializadas como suplementos dietéticos en la conurbación Buenos Aires-La Plata (Argentina)
dc.titleAdaptogens: traditional medicinal plants commercialized as dietary supplements in the conurbation Buenos Aires-La Plata (Argentina)
dc.typeArticulo
dc.typeArticulo


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