Perfil lipídico de la carne de yacarés overo alimentados con dietas enriquecidas con semillas de lino

dc.creatorPiña, Carlos Ignacio
dc.creatorLucero, Leandro Exequiel
dc.creatorSimoncini, Melina Soledad
dc.creatorPeterson, Graciela Beatriz
dc.creatorTavella, Marcelo
dc.date2017-12
dc.date2020-07-16T17:26:49Z
dc.date.accessioned2023-07-14T20:34:10Z
dc.date.available2023-07-14T20:34:10Z
dc.identifierhttp://sedici.unlp.edu.ar/handle/10915/100906
dc.identifierhttps://ri.conicet.gov.ar/11336/42568
dc.identifierissn:0798-7269
dc.identifier.urihttps://repositorioslatinoamericanos.uchile.cl/handle/2250/7439755
dc.descriptionDiet influences fatty acid composition of meat in monogastric animals; increasing essential fatty acids of meats would improve its nutritional quality for human consumption. The objective of the present research was to estimate the lipid profile of commercially-raised caimans, and to evaluate if addition of flaxseed into diet improves n-3 fatty acids concentration in meat. Caimans were randomly assigned to three treatments: regular food; addition of 10% whole flaxseed; and addition of 10% mashed flaxseed. Diet composition affected fatty acid profiles in the meat, and differences were more evident between control and mashed flaxseeds. Caiman meat presents a healthy fatty acid profile for human consumption and an ideal ratio n-6 / n-3. Addition of mashed flaxseeds to diet improves caiman meat qualities, by reducing the concentration of saturated fatty acids, and increasing concentration of oleic, and α-linolenic fatty acids.
dc.descriptionLa dieta influye en la composición de los ácidos grasos de la carne de los animales monogástricos; incrementar los ácidos grasos en las carnes para consumo humano, mejoraría su calidad nutricional. En este estudio, se conoció el perfil lipídico de la carne de caiman comercializada, y se evaluó si la adición de semillas de lino a la dieta mejoraría la concentración de ácidos grasos n-3 en la carne. Los caimanes fueron asignados aleatoriamente a tres tratamientos: dieta regular; dieta regular con adición del 10% de semillas de lino enteras; y dieta regular con adición del 10% de semillas molidas. La composición de la dieta afecta los perfiles de ácidos grasos en la carne, y las diferencias fueron más evidentes entre la dieta control y la dieta con adición de semillas molidas. La carne de caimán presenta un perfil de ácidos grasos saludable para el consumo humano y una proporción ideal entre n-6 / n-3. La adición de semillas de lino molidas mejora la calidad de la carne de caimán, reduciendo la concentración de ácidos grasos saturados, e incrementando la concentración de ácidos grasos oleicos y α-linolénicos.
dc.descriptionInstituto de Investigaciones Bioquímicas de La Plata
dc.formatapplication/pdf
dc.format25-33
dc.languageen
dc.rightshttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/
dc.rightsCreative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International (CC BY-NC-SA 4.0)
dc.subjectZoología
dc.subjectCaiman latirostris
dc.subjectFatty acids
dc.subjectα-linolenic acid
dc.subjectCrocodile farming
dc.subjectÁcidos Grasos
dc.subjectácido α-linolénico
dc.subjectCría de cocodrilos
dc.titleLipid profile of yacarés overo meat fed with diets enriched with flax seeds
dc.titlePerfil lipídico de la carne de yacarés overo alimentados con dietas enriquecidas con semillas de lino
dc.typeArticulo
dc.typeArticulo


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