dc.contributorPena-Vergara Gabriel, Universidad de la República (Uruguay). Departamento de Termodinámica Aplicada. Instituto de Ingeniería Mecánica y Producción Industrial. Facultad de Ingeniería
dc.contributorDurante Álvaro, Universidad de la República (Uruguay). Departamento de Termodinámica Aplicada. Instituto de Ingeniería Mecánica y Producción Industrial. Facultad de Ingeniería
dc.contributorCurto-Riso Pedro, Universidad de la República (Uruguay). Departamento de Termodinámica Aplicada. Instituto de Ingeniería Mecánica y Producción Industrial. Facultad de Ingeniería
dc.contributorTancredi Néstor, Universidad de la República (Uruguay). DETEMA. Facultad de Química.
dc.contributorAmaya Alejandro, Universidad de la República (Uruguay). DETEMA. Facultad de Química.
dc.contributorPina Riveiro Ana Claudia, Universidad de la República (Uruguay). DETEMA. Facultad de Química.
dc.contributorFranco Edgar, Universidad de la República (Uruguay). DETEMA. Facultad de Química.
dc.creatorPena-Vergara, Gabriel
dc.creatorDurante, Álvaro
dc.creatorCurto-Riso, Pedro
dc.creatorTancredi, Néstor
dc.creatorAmaya, Alejandro
dc.creatorPina Riveiro, Ana Claudia
dc.creatorFranco, Edgar
dc.date.accessioned2023-07-07T17:43:15Z
dc.date.accessioned2023-07-13T17:49:23Z
dc.date.available2023-07-07T17:43:15Z
dc.date.available2023-07-13T17:49:23Z
dc.date.created2023-07-07T17:43:15Z
dc.date.issued2017
dc.identifierPena-Vergara, G., Durante, Á., Curto-Riso, P., y otros. Characterization of residual biomass from agricultural and agroinduatrial activities [en línea] EN: 24th ABCM International Congress of Mechanical Engineering, Curitiba, PR, Brazil, 3 - 8 de diciembre, 2017.
dc.identifierhttps://hdl.handle.net/20.500.12008/38034
dc.identifier10.26678/ABCM.COBEM2017.COB17-0668
dc.identifier.urihttps://repositorioslatinoamericanos.uchile.cl/handle/2250/7426573
dc.description.abstractCurrently, fossil fuels such as oil, coal and natural gas represent the main energy sources in the world. However, renewable energy sources, including biomass, have to be used to reduce environmental damage. Biomass wastes generated in the agricultural and agroindustrial activities are left in the field or discarded, usually without any value. In this paper a characterization as solid fuels of the main residual biomasses generated in Uruguay is approached. Six analyses were performed to characterize the biomass samples and their ashes: moisture, proximate and ultimate analysis, heating value, thermogravimetric analysis and ash melting temperature determination. It was found that olive and grape pomace have the best properties as potential fuels (even several properties better than some traditional fuels), followed by vine and olive prunings, then grape stems and switchgrass. On the other hand, cereal crop straws and wild cane did not show so favorable characteristics, specially heating values and ash contents.
dc.languageen
dc.publisherAssociação Brasileira de Engenharia e Ciências Mecânicas – ABCM
dc.relation24th ABCM International Congress of Mechanical Engineering, Curitiba, PR, Brazil, 3 - 8 de diciembre, 2017.
dc.rightsLicencia Creative Commons Atribución - No Comercial - Sin Derivadas (CC - By-NC-ND 4.0)
dc.rightsLas obras depositadas en el Repositorio se rigen por la Ordenanza de los Derechos de la Propiedad Intelectual de la Universidad de la República.(Res. Nº 91 de C.D.C. de 8/III/1994 – D.O. 7/IV/1994) y por la Ordenanza del Repositorio Abierto de la Universidad de la República (Res. Nº 16 de C.D.C. de 07/10/2014)
dc.subjectBiomass
dc.subjectSolid fuel characterization
dc.subjectAgriculture residues
dc.titleCharacterization of residual biomass from agricultural and agroinduatrial activities.
dc.typePonencia


Este ítem pertenece a la siguiente institución