Evaluación de la presencia de Adenocephalus pacificus en pescados de mayor consumo en el Perú en el periodo 2016-2017

dc.creatorLondoñe-Bailón, Pablo
dc.creatorCéspedes-Chombo, Roxana
dc.creatorDíaz Pereyra, Katherine
dc.date2020-03-29
dc.date.accessioned2023-07-12T21:05:07Z
dc.date.available2023-07-12T21:05:07Z
dc.identifierhttps://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/veterinaria/article/view/17552
dc.identifier10.15381/rivep.v31i1.17552
dc.identifier.urihttps://repositorioslatinoamericanos.uchile.cl/handle/2250/7419021
dc.descriptionThe aim of this study was to evaluate the prevalence, abundance and average intensity of plerocercoids (PLs) of Adenocephalus pacificus in the most important commercial fish species from the Peruvian coast. A total of 28 species of fish were sampled and 12 017 specimens were analysed. The presence of PLs of A. pacificus were determined from Peruvian anchovy (Engraulis ringens), lorna drum (Sciaena deliciosa), striped mullet (Mugil cephalus), horse mackerel (Scomber japonicus), Peruvian rock sea bass (Paralabrax humeralis) and cabinza grunt (Isacia conceptionis) with a prevalence of 0.55, 24.96, 0.56, 1.79, 1.53 y 3.94%, respectively. Three different types of scolex of A. pacificus PLs, like as spherical, lanceolate, heart-shaped were identified, regardless of the host, area and sampling period.en-US
dc.descriptionEl presente estudio tuvo como objetivo evaluar la prevalencia, abundancia e intensidad media de plerocercoides (PLs) de Adenocephalus pacificus en pescados de mayor importancia comercial de la costa peruana. Se muestrearon 28 especies de pescados y se analizaron 12 017 especímenes. Se determinó la presencia de PLs de A. pacificus a partir de anchoveta (Engraulis ringens), lorna (Sciaena deliciosa), lisa (Mugil cephalus), caballa (Scomber japonicus), cabrilla (Paralabrax humeralis) y cabinza (Isacia conceptionis) con una prevalencia de 0.55, 24.96, 0.56, 1.79, 1.53 y 3.94%, respectivamente. Tres distintos tipos de escólex de PLs de A. pacificus fueron identificados como esférico, lanceolado y acorazonado, indistintamente del hospedero, zona y periodo de muestreo.es-ES
dc.formatapplication/pdf
dc.languagespa
dc.publisherUniversidad Nacional Mayor de San Marcos, Facultad de Medicina Veterinariaes-ES
dc.relationhttps://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/veterinaria/article/view/17552/14820
dc.rightsDerechos de autor 2020 Pablo Londoñe-Bailón, Roxana Céspedes-Chombo, Katherine Díaz Pereyraes-ES
dc.rightshttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0es-ES
dc.sourceRevista de Investigaciones Veterinarias del Perú; Vol. 31 No. 1 (2020); e17552en-US
dc.sourceRevista de Investigaciones Veterinarias del Perú; Vol. 31 Núm. 1 (2020); e17552es-ES
dc.source1682-3419
dc.source1609-9117
dc.subjectAdenocephalus pacificusen-US
dc.subjectplerocercoiden-US
dc.subjectcommercial fishen-US
dc.subjectstatistic descriptoren-US
dc.subjectAdenocephalus pacificuses-ES
dc.subjectplerocercoidees-ES
dc.subjectpescado comerciales-ES
dc.subjectdescriptor estadísticoes-ES
dc.titleEvaluation of the presence of Adenocephalus pacificus in fish of greater consumption in Peru in the period 2016-2017en-US
dc.titleEvaluación de la presencia de Adenocephalus pacificus en pescados de mayor consumo en el Perú en el periodo 2016-2017es-ES
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/article
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/articlees-ES


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