Composición química de Apodanthera biflora, una cucurbitácea del bosque seco del noroeste peruano

dc.creatorClark, Daniel
dc.creatorTupa, Maribel
dc.creatorBazán, Andrea
dc.creatorChang, Lily
dc.creatorGonzáles, Wilfredo L.
dc.date2012-08-13
dc.date.accessioned2023-07-12T19:29:10Z
dc.date.available2023-07-12T19:29:10Z
dc.identifierhttps://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/rpb/article/view/841
dc.identifier10.15381/rpb.v19i2.841
dc.identifier.urihttps://repositorioslatinoamericanos.uchile.cl/handle/2250/7413880
dc.descriptionThe dry forest of northwestern Peru is the habitat of numerous native species that have received little attention beyond taxonomic purposes. Here we report the chemical composition of the roots and seeds of a set of accessions of Apondanthera biflora, a wild Cucurbit with potentialities as a food resource. The roots show features that are comparable to those from cassava roots and potato tubers: a high content of carbohydrates on a dry matter basis (77.5 – 84.9%), with starch representing around 20% of the total dry matter. The seeds’ fat content on a dry matter basis (22.22 – 39.37%) falls within the percentages found in oily seeds such as safflower, whereas the protein content (21.37 – 29.06%) is similar to that of flax and sunflower. The fatty acid profile of the seed’s oil shows a predominance of polyunsaturated acids, in particular linoleic acid (43.81%), making it comparable to that of cotton oil. Our results confirm the nutritional value of Apodanthera biflora and set the ground for its use in domestication and food security programs.en-US
dc.descriptionhan sido poco estudiadas. En este trabajo se reporta la composición química de las raíces y semillas de un grupo de accesiones de Apodanthera biflora, una cucurbitácea silvestre con potencial nutricional. Las raíces muestran una composición comparable a la de la yuca y la papa: un alto contenido de carbohidratos en base al peso seco (77,5 - 84,9%), entre los cuales destaca el almidón con alrededor de 20% del peso seco. El contenido de grasas de la semilla en base al peso seco (22,22 - 39,37%) está dentro del rango descrito en semillas oleaginosas como las de cártamo, mientras que el contenido de proteínas (21,37 - 29,06%) es similar al hallado en semillas de lino y girasol. En el perfil de ácidos grasos del aceite de la semilla se observa un predominio de los ácidos grasos poliinsaturados, en particular del ácido linoleico (43,81%), que lo hace comparable al del aceite de algodón. Los resultados confirman el valor nutricional de Apodanthera biflora y sienta las bases para su domesticación y aprovechamiento en programas de seguridad alimentaria.es-ES
dc.formatapplication/pdf
dc.languagespa
dc.publisherUniversidad Nacional Mayor de San Marcos, Facultad de Ciencias Biológicases-ES
dc.relationhttps://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/rpb/article/view/841/671
dc.rightsDerechos de autor 2012 Daniel Clark, Maribel Tupa, Andrea Bazán, Lily Chang, Wilfredo L. Gonzáleses-ES
dc.rightshttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0es-ES
dc.sourceRevista Peruana de Biología; Vol. 19 No. 2 (2012); 199 - 203en-US
dc.sourceRevista Peruana de Biología; Vol. 19 Núm. 2 (2012); 199 - 203es-ES
dc.source1727-9933
dc.source1561-0837
dc.subjectYuca de monteen-US
dc.subjectfood securityen-US
dc.subjectdry foresten-US
dc.subjectstarchen-US
dc.subjectoily seeden-US
dc.subjectcomestible root.en-US
dc.subjectYuca de montees-ES
dc.subjectseguridad alimentariaes-ES
dc.subjectbosque secoes-ES
dc.subjectalmidónes-ES
dc.subjectsemilla oleaginosaes-ES
dc.subjectraíz comestible.es-ES
dc.titleChemical composition of Apodanthera biflora, a Cucurbit of the dry forest in northwestern Peruen-US
dc.titleComposición química de Apodanthera biflora, una cucurbitácea del bosque seco del noroeste peruanoes-ES
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/article
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/articleen-US
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/articlees-ES


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