dc.contributorPeña Hidalgo, Marx
dc.contributorMaco Luján, Martha Milagros
dc.creatorVasquez Torres, Diego
dc.date.accessioned2022-04-11T17:34:11Z
dc.date.accessioned2023-06-02T12:56:07Z
dc.date.available2022-04-11T17:34:11Z
dc.date.available2023-06-02T12:56:07Z
dc.date.created2022-04-11T17:34:11Z
dc.date.issued2018
dc.identifierhttps://hdl.handle.net/20.500.12737/7941
dc.identifier.urihttps://repositorioslatinoamericanos.uchile.cl/handle/2250/6546732
dc.description.abstractIn the Peruvian Amazon, traditional knowledge of the antidiabetic effect of native plant species is widely studied by ethnobotanists. In such a way that the objective of this study was to evaluate the extracts of eight plant species as potential inhibitors of the enzyme ?-glucosidase. The samples were processed using standard techniques to obtain the lyophilized aqueous extract. The ?-glucosidase enzyme inhibition assay was developed according to the method proposed by Artanti et al. Year and Srianta et al Year. The species Coussapoa asperifolia "Renaco caspi" showed the highest percentage of inhibition 97% ± 1.12 and an IC50 of 32.1 ?g / mL. Likewise, the species Remijia pedunculata "Chullachaqui caspi", Bahuinia glabra "Pata de vaca", Handroanthus obscurus "Tahuari negro" and Calycophyllum spruceanum "Capirona" reported values that are within the optimal range of antihyperglycemic activity in an in vitro model. In conclusion, several of the species studied could be classified as potential antihyperglycemic agents. Being Coussapoa asperifolia "Renaco caspi", a species with great potential in antihyperglycemic use, due to the results obtained.
dc.description.abstractEn la Amazonía Peruana los conocimientos tradicionales del efecto antidiabético de especies vegetales nativas son ampliamente estudiados por la etnobotánica. De tal manera que el objetivo de este estudio fue evaluar los extractos de ocho especies vegetales como potenciales inhibidores de la enzima ?-glucosidasa. Las muestras fueron procesadas mediante técnicas estándares para obtener el extracto acuoso liofilizado. El ensayo de inhibición de la enzima ?-glucosidasa fue desarrollado de acuerdo al método propuesto por Artanti et al. 2012 y Srianta et al 2013. La especie Coussapoa asperifolia “Renaco caspi” mostró el más alto porcentaje de inhibición 97%±1,12 y un IC50 de 32.1 ?g/mL. Así mismo, las especies Remijia pedunculata “Chullachaqui caspi”, Bahuinia glabra “Pata de vaca”, Handroanthus obscurus “Tahuari negro” y Calycophyllum spruceanum “Capirona” reportaron valores que se encuentran dentro del rango óptimo de actividad antihiperglicemiante en un modelo in vitro. En conclusión, varias de las especies estudiadas podrían ser catalogadas como potenciales antihiperglicemiantes. Siendo Coussapoa asperifolia “Renaco caspi”, una especie con gran potencial en el uso antihiperglicemiante, por los resultados obtenidos.
dc.languagespa
dc.publisherUniversidad Nacional de la Amazonía Peruana
dc.publisherPE
dc.rightshttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subjectExtractos vegetales
dc.subjectPotencial de acción
dc.subjectPatología
dc.subjectHipoglucemiantes
dc.subjectEnsayo
dc.titleActividad inhibitoria in vitro de 8 extractos de especies vegetales amazónicas sobre la ?-glucosidasa, Loreto-Iquitos, 2016
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/bachelorThesis


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