dc.creatorBanco, Adriana Pamela
dc.creatorPuertas, Carlos Marcelo
dc.creatorTrentacoste, Eduardo Rafael
dc.creatorMonasterio, Romina Paula
dc.date.accessioned2022-04-05T14:15:30Z
dc.date.accessioned2023-03-15T14:14:06Z
dc.date.available2022-04-05T14:15:30Z
dc.date.available2023-03-15T14:14:06Z
dc.date.created2022-04-05T14:15:30Z
dc.date.issued2021-12
dc.identifier1988-4214
dc.identifier0017-3495
dc.identifierhttps://doi.org/10.3989/gya.0773201
dc.identifierhttp://hdl.handle.net/20.500.12123/11562
dc.identifierhttps://grasasyaceites.revistas.csic.es/index.php/grasasyaceites/article/view/1911
dc.identifier.urihttps://repositorioslatinoamericanos.uchile.cl/handle/2250/6214518
dc.description.abstract‘Arauco’ forms part of the over two thousand olives (Olea europaea L.) varieties identified worldwide with the peculiarity of being the only recognized variety from Argentina. In this work, the fruit and oil characteristics from the ‘Arauco’ variety cultivated in the three main olive growing zones of Mendoza province (Argentina) were evaluated over two harvests (2016 and 2017). The characteristics assessed were oil and water concentrations, pulp/pit ratio, industrial yield, oxidative stability, fatty acid profile, total phenols and total flavonoids, among others. The results showed relatively high oleic acid and phenolic contents, together with low acidity and extinction coefficients (K232 and K270), as well as a well-balanced fatty acid profile. In addition, three interesting relationships among oxidative stability and ratios of monounsaturated fatty acids/polyunsaturated fatty acids (R2=0.96), oleic/linoleic (R2=0.96) and stearic acid (R2=0.93) were observed. These results showed that the ‘Arauco’ variety cultivated in Mendoza provides excellent oil quality.
dc.description.abstract‘Arauco’ forma parte de las más de dos mil variedades de olivo reconocidas mundialmente, con la particularidad de ser la única variedad reconocida de Argentina. En este trabajo, se evaluaron las características de frutos y aceite de la variedad ‘Arauco’ cultivada en las tres principales áreas productoras de la provincia de Mendoza (Argentina), durante dos cosechas (2016 y 2017). Las características estudiadas fueron concentración de agua y aceite, relación pulpa/hueso, rendimiento industrial, estabilidad oxidativa, perfil de ácidos grasos, fenoles y flavonoides totales entre otras. Los resultados mostraron un contenido relativamente alto de fenoles y de ácido oleico, sumado a bajos coeficientes de extinción (K232 y K270) y acidez, así como un perfil de ácidos grasos bien equilibrado. Además, se observaron tres interesantes relaciones entre estabilidad oxidativa y las relaciones de ácidos grasos monoinsaturados/poliinsaturados (R2=0.96), oleico/linoleico (R2=0.96) y el ácido esteárico (R2=0.93). Los resultados mostraron que la variedad ‘Arauco’ cultivada en Mendoza da aceite de excelente calidad.
dc.languageeng
dc.publisherInstituto de la Grasa, CSIC
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.sourceGrasas y aceites 72 (4) : e429 (October-December 2021)
dc.subjectOlea Europaea
dc.subjectVariedades
dc.subjectVarieties
dc.subjectAceite de Oliva
dc.subjectOlive Oil
dc.subjectCalidad
dc.subjectQuality
dc.subjectÁcidos Grasos
dc.subjectFatty Acids
dc.subjectContenido Fenólico
dc.subjectPhenolic Content
dc.titleOil quality characterization of the Arauco variety from the main olive growing areas of Mendoza (Argentina)
dc.typeinfo:ar-repo/semantics/artículo
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/article
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/publishedVersion


Este ítem pertenece a la siguiente institución