dc.creatorMontenegro, Luciano Federico
dc.creatorPerez, Carolina Daiana
dc.creatorGarcia, Pilar Tere
dc.creatorOlivera, María Elena
dc.creatorPostulka, Elena B.
dc.date.accessioned2022-02-23T14:31:30Z
dc.date.accessioned2023-03-15T14:13:31Z
dc.date.available2022-02-23T14:31:30Z
dc.date.available2023-03-15T14:13:31Z
dc.date.created2022-02-23T14:31:30Z
dc.date.issued2018-10
dc.identifierhttp://hdl.handle.net/20.500.12123/11258
dc.identifier.urihttps://repositorioslatinoamericanos.uchile.cl/handle/2250/6214276
dc.description.abstractOne of the most cultivated forage species is the annual ryegrass (Lolium multiflorum Lam). One of the parameters that define quality, often poorly studied, are fat-soluble vitamins and antioxidant pigments. These compounds are found in forage species and are assimilated by the animals that consume them, generating beneficial effects on their organism. However, the concentration of these vitamins and pigments varies throughout the growth cycle. For this reason, it is necessary to study the seasonal variation of vitamins in order to estimate the amount available to animals. The objective of this trial was to determine the variation in the concentration of fat-soluble vitamins and antioxidants at two moments during the growth cycle of a tetraploid cultivar of Lolium multiflorum Lam. It was possible to determine that the Bill Max tetraploid cultivar of Lolium multiflorum Lam. It has a high supply of fat-soluble vitamins and antioxidants that decrease significantly as the growing season progresses. This could be used to design grazing strategies in which the concentration of these compounds is taken advantage of at the times when they are in higher concentration.
dc.description.abstractUna de las especies forrajeras más cultivadas es el raigrás anual (Lolium multiflorum Lam). Uno de los parámetros que definen a la calidad, muchas veces poco estudiado, son las vitaminas liposolubles y pigmentos antioxidantes. Dichos compuestos, se encuentran en las especies forrajeras y son asimilados por los animales que las consumen generando efectos benéficos sobre su organismo. Sin embargo, la concentración de estas vitaminas y pigmentos sufre variación a lo largo del ciclo de crecimiento. Por este motivo, resulta necesario estudiar la variación estacional de las vitaminas para poder estimar la cantidad disponible para los animales. El objetivo del presente ensayo fue determinar la variación en la concentración de vitaminas liposolubles y antioxidantes en dos momentos durante el ciclo de crecimiento de un cultivar tetraploide de Lolium multiflorum Lam. Se pudo determinar que el cultivar tetraploide Bill Max de Lolium multiflorum Lam. posee elevada dotación de vitaminas liposolubles y antioxidantes que disminuyen significativamente al avanzar la estación de crecimiento. Esto podría utilizarse para diseñar estrategias de pastoreo en las cuales se aproveche la concentración de estos compuestos en los momentos en los cuales se encuentran en mayor concentración.
dc.languagespa
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.source41º Congreso de la Asociación Argentina de Producción Animal. Del 16 al 19 de octubre en la ciudad de Mar del Plata, Buenos Aires. Argentina. (2018)
dc.subjectTetraploidy
dc.subjectNutritive Value
dc.subjectFat Soluble Vitamins
dc.subjectAntioxidants
dc.subjectVitamins
dc.subjectTetraploidia
dc.subjectLolium multiflorum
dc.subjectValor Nutritivo
dc.subjectVitaminas Liposolubles
dc.subjectAntioxidantes
dc.subjectVitaminas
dc.subjectLolium multiflorum
dc.titleConcentración de vitaminas liposolubles y antioxidantes de un cv tetraploide de Lolium multiflorum en dos cortes
dc.typeinfo:ar-repo/semantics/documento de conferencia
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/conferenceObject
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/publishedVersion


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