dc.creatorDardanelli, Julio Luis
dc.creatorCollino, Daniel
dc.date.accessioned2019-12-30T14:19:43Z
dc.date.accessioned2023-03-15T14:02:57Z
dc.date.available2019-12-30T14:19:43Z
dc.date.available2023-03-15T14:02:57Z
dc.date.created2019-12-30T14:19:43Z
dc.date.issued2002
dc.identifier0327-6244
dc.identifier1668-298X
dc.identifierhttps://revistas.unc.edu.ar/index.php/agris/article/view/2648/1695
dc.identifierhttp://hdl.handle.net/20.500.12123/6597
dc.identifier.urihttps://repositorioslatinoamericanos.uchile.cl/handle/2250/6209696
dc.description.abstractIn the Argentine Pampas, although the water table is considered an important source of water supply for the alfalfa crop, it has not been previously quantified.The goal of this study was to estimate the water table contribution to alfalfa water use in several environments, using an indirect method derived from water use efficiency determinations. Data sets were obtained from experiments conducted for four growing seasons at four locations: Anguil, Rafaela, General Villegas and Manfredi. Water table contribution was estimated considering the crop water use efficiency and the water use from the upper layers (rainfall supplied). Capillary contribution from the water table was assumed, if the dry matter/water use from the upper layers ratio was higher than a given water use efficiency threshold. When present, the water table contribution varied among locations between 15 and 25% of the crop water use, and was not related to the groundwater depth. A pooled exponential relationship between the seasonal water table contribution and seasonal effective rainfall was determined.
dc.description.abstractEn la Región Pampeana Argentina, se considera a la capa freática como una importante fuente de agua para la alfalfa, aún cuando su aporte no fue previamente cuantificado. El objetivo de este estudio fue estimar la contribución de la napa freática al consumo de la alfalfa en diferentes ambientes, usando un método indirecto que utiliza mediciones de la eficiencia en el uso del agua. Los datos fueron obtenidos de cuatro años de experimentos, en cuatro localidades: Anguil,Rafaela, General Villegas y Manfredi. La contribución de la capa freática fue estimada considerando la eficiencia en el uso del agua del cultivo, y el consumo de agua de las capas superiores de suelo, (recarga dependiente de lluvias). Se asumió una contribución de la capa freática al consumo del cultivo cuando la relación materia seca/consumo de agua de las capas superiores de suelo superó un valor umbral de eficiencia en el uso del agua. Este aporte varió entre localidades,entre 15 y 25% del agua consumida por el cultivo, y no estuvo relacionado con la profundidad de la capa freática. Se estableció una relación exponencial entre la contribución estacional de la capa freática y la precipitación efectiva estacional.
dc.languageeng
dc.publisherFacultad de Ciencias Agropecuarias, Universidad Nacional de Córdoba
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.sourceAgriScientia 19 : 11-18 (2002)
dc.subjectAgua
dc.subjectMedicago Sativa
dc.subjectUso del Agua
dc.subjectEficacia en el Uso del Agua
dc.subjectMedio Ambiente
dc.subjectWater
dc.subjectWater Use
dc.subjectWater Use Efficiency
dc.subjectEnvironment
dc.subjectGroundwater Table
dc.subjectCapa Freática
dc.titleWater table contribution to alfalfa water use in different environments of the Argentine Pampas
dc.typeinfo:ar-repo/semantics/artículo
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/article
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/publishedVersion


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