Food education: health and social cohesion
Educación alimentaria: salud y cohesión social
dc.creator | Zafra Aparici, Eva | |
dc.date | 2017-07-17 | |
dc.date.accessioned | 2023-03-08T13:31:48Z | |
dc.date.available | 2023-03-08T13:31:48Z | |
dc.identifier | http://revistas.unla.edu.ar/saludcolectiva/article/view/1191 | |
dc.identifier.uri | https://repositorioslatinoamericanos.uchile.cl/handle/2250/5925662 | |
dc.description | Using a theoretical-reflexive approach, this article connects the results of various qualitative studies in social conflict and medical anthropology, in order to investigate how food can be a tool for social transformation in terms of health but also in terms of the dialogue, respect and coexistence among people, groups and communities. In this sense the article presents a first approximation to a new theoretical and methodological approach to food education. In this approach, food adopts a political, sociocultural and participatory perspective that brings us closer to an innovative understanding of the phenomenon of food: not only as an analytic and diagnostic tool, but also as an instrument for health education interventions toward conflict resolution and the promotion of healthier societies overall – nutritionally, but also in terms of equality and social cohesion. | en-US |
dc.description | Desde un abordaje teórico-reflexivo, este artículo interconecta los resultados de diversas investigaciones cualitativas con teorías del conflicto social y de la antropología médica, para investigar cómo la alimentación puede ser una herramienta de transformación social, en términos de salud, pero también de diálogo, respeto y convivencia de personas, grupos y comunidades. En este sentido, se presenta una primera aproximación a un nuevo enfoque teórico-metodológico sobre educación alimentaria. En este enfoque, la alimentación incorpora una perspectiva política, sociocultural y participativa que nos acerca a una comprensión innovadora del fenómeno: la alimentación como herramienta de análisis y diagnóstico de realidades socioalimentarias, pero también como instrumento de intervención educativo-sanitaria en la resolución de conflictos y en el fomento de sociedades más saludables en términos globales: nutricionales y también de igualdad y cohesión social. | es-ES |
dc.format | application/pdf | |
dc.format | application/pdf | |
dc.language | spa | |
dc.language | eng | |
dc.publisher | Universidad Nacional de Lanús | es-ES |
dc.relation | http://revistas.unla.edu.ar/saludcolectiva/article/view/1191/1196 | |
dc.relation | http://revistas.unla.edu.ar/saludcolectiva/article/view/1191/pdf | |
dc.rights | Derechos de autor 2017 Salud Colectiva | es-ES |
dc.rights | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0 | es-ES |
dc.source | Salud Colectiva; Vol. 13 No. 2 (2017): Medical Anthropology in Europe; 295-306 | en-US |
dc.source | Salud Colectiva; Vol. 13 Núm. 2 (2017): Antropología Médica en Europa; 295-306 | es-ES |
dc.source | 1851-8265 | |
dc.source | 1669-2381 | |
dc.subject | Educación Alimentaria | es-ES |
dc.subject | Antropología Médica | es-ES |
dc.subject | Participación Social | es-ES |
dc.subject | Política Alimentaria | es-ES |
dc.subject | Factores Culturales | es-ES |
dc.subject | Cambio Social | es-ES |
dc.subject | Food Education | en-US |
dc.subject | Medical Anthropology | en-US |
dc.subject | Social Participation | en-US |
dc.subject | Food Policy | en-US |
dc.subject | Cultural Factors | en-US |
dc.subject | Social Change | en-US |
dc.title | Food education: health and social cohesion | 0 |
dc.title | Educación alimentaria: salud y cohesión social | 1 |
dc.type | info:eu-repo/semantics/article | |
dc.type | info:eu-repo/semantics/publishedVersion | |
dc.type | Peer-reviewed | en-US |
dc.type | Artículo revisado por pares | es-ES |