Estimation of concentration of chlorophyll, N, and biomass using non-destructive measurements in arugula (Eruca sativa)
Estimación de la concentración de clorofila, nitrógeno y biomasa en arúgula (Eruca sativa Mill.) mediante mediciones portátiles no destructivas
dc.creator | Mendoza-Tafolla, Rodrigo | |
dc.creator | Juarez-Lopez, Porfirio | |
dc.creator | Ontiveros-Capurata, Ronald | |
dc.creator | Alia-Tejacal, Irán | |
dc.creator | Guillén-Sánchez, Dagoberto | |
dc.creator | Villegas-Torres, Oscar | |
dc.creator | Chávez-Bárcenas, Ana | |
dc.date | 2022-05-01 | |
dc.date.accessioned | 2022-11-14T20:17:01Z | |
dc.date.available | 2022-11-14T20:17:01Z | |
dc.identifier | https://revistas.uclave.org/index.php/bioagro/article/view/3911 | |
dc.identifier | 10.51372/bioagro342.5 | |
dc.identifier.uri | https://repositorioslatinoamericanos.uchile.cl/handle/2250/5188134 | |
dc.description | Nitrogen is an essential nutrient for plants and the most required element in leafy vegetables. The objective of this research was to estimate the concentration of chlorophyll, of nitrogen and fresh biomass by using non-destructive portable meters in arugula (Eruca sativa L.). The research was carried out in a greenhouse, where the treatments were five levels of NO3-N (0, 4, 8, 12 and 16 mEq·L-1) based on Steiner's nutrient solution. The evaluations were weekly for both greenhouse variables (fresh biomass, SPAD, atLEAF and MC-100 readings) and laboratory variables (chlorophyll and N concentrations). The results showed that the relationship between SPAD readings, nitrogen, chlorophyll and fresh matter were high, positive and significant, with correlation coefficients of 0.93 - 0.97; for atLEAF readings, similar relationships were observed, with correlation coefficients of 0.96-0.99. The relationships between SPAD, atLEAF, and MC-100 readings were also high, positive, and significant, with correlation coefficients from 0.97 to 0.98. This indicates that the SPAD, atLEAF and MC-100 meters are valid in-situ methods to estimate the nutritional status of chlorophyll and nitrogen in arugula cultivation under greenhouse conditions in a non-destructive, fast and accurate way. | en-US |
dc.description | El nitrógeno es un nutrimento esencial para las plantas y el elemento más requerido en hortalizas de hoja. El objetivo de esta investigación fue estimar la concentración de clorofila, de nitrógeno y la biomasa fresca mediante medidores portátiles no destructivos en arúgula (Eruca sativa L.). La investigación se realizó en invernadero, donde los tratamientos fueron cinco niveles de N-NO3 (0, 4, 8, 12 y 16 mEq·L-1) con base en la solución nutritiva de Steiner. Las evaluaciones fueron semanales tanto para las variables de invernadero (biomasa fresca, lecturas SPAD, atLEAF y MC-100) como de laboratorio (concentraciones de clorofila y N). Los resultados mostraron que la relación entre lecturas SPAD, nitrógeno, clorofila y materia fresca fueron altas, positivas y significativas, con coeficientes de correlación de 0,93-0,97; para lecturas atLEAF, se observaron relaciones similares, con coeficientes de correlación de 0,96 – 0,99. Las relaciónes entre lecturas SPAD, atLEAF y MC-100 también fue alta, positiva y significativa, con coeficientes de correlación de 0,97 a 0,98. Esto indica que los medidores SPAD, atLEAF y MC-100 son métodos in-situ válidos para estimar el estado nutrimental de clorofila y nitrógeno en el cultivo de arúgula en condiciones de invernadero de manera no destructiva, rápida y precisa. | es-ES |
dc.format | application/pdf | |
dc.language | spa | |
dc.publisher | Universidad Centroccidental Lisandro Alvarado | en-US |
dc.relation | https://revistas.uclave.org/index.php/bioagro/article/view/3911/2528 | |
dc.rights | https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0 | es-ES |
dc.source | Bioagro; Vol. 34 No. 2 (2022): Mayo-Agosto; 151-162 | en-US |
dc.source | Bioagro; Vol. 34 Núm. 2 (2022): Mayo-Agosto; 151-162 | es-ES |
dc.source | 2521-9693 | |
dc.source | 1316-3361 | |
dc.subject | atLEAF | es-ES |
dc.subject | hortaliza de hoja | es-ES |
dc.subject | MC-100 | es-ES |
dc.subject | nutrición vegetal | es-ES |
dc.subject | SPAD | es-ES |
dc.subject | atLEAF | en-US |
dc.subject | MC-100 | en-US |
dc.subject | leafy vegetable | en-US |
dc.subject | plant nutrition | en-US |
dc.subject | SPAD | en-US |
dc.title | Estimation of concentration of chlorophyll, N, and biomass using non-destructive measurements in arugula (Eruca sativa) | en-US |
dc.title | Estimación de la concentración de clorofila, nitrógeno y biomasa en arúgula (Eruca sativa Mill.) mediante mediciones portátiles no destructivas | es-ES |
dc.type | info:eu-repo/semantics/article | |
dc.type | info:eu-repo/semantics/publishedVersion | |
dc.type | Articles | en-US |
dc.type | Artículos | es-ES |