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Nitrogen levels and age at harvest and their effects on the nutritive value and fermentative characteristics of corn (Zea mays L.)
Niveles de nitrógeno y edad de corte y sus efectos sobre el valor nutritivo y características fermentativas del maíz (Zea mays L.)
Registro en:
10.46429/jaupr.v101i1.14295
Autor
Prieto-Prieto, Ricardo
Institución
Resumen
The experiment consisted of two dates of planting [in September (D1) and February (D2)] of maize (Zea mays L.) DKC 67-60, to evaluate the effect of four N fertilization levels (0, 56, 112 and 185 kg/ha) and three ages at harvest [70, 77 and 84 days after planting (DAP)] on dry matter yield (DMY) of the leaves, stem, ear and of the entire plant; and as indicators of nutritive value [crude protein (CP) and neutral detergent fiber (NDF)] of harvested material prior to ensiling. In both plantings, the levels of N affected (P<0.05) DMY of leaves, stems, ears and entire plant, exhibiting both a linear and a quadratic response, and suggesting that the optimum N application rate is between 112 and 185 kg/ha. Age at harvest date affected (P<0.05) DMY of stems, ears and entire plant, but not that of the leaves. Greater DMY was observed at 84 DAP for all components. The CP concentration was greater in the forage of the first planting (D1). Increasing N application rates increased CP, but had no effect on NDF concentration. Age at harvest had no effect on CP, but progressively increased NDF. Both pH and organic acid concentrations in the silages were similar with the four N levels; all of the silages showed good fermentation characteristics. El experimento consistió de dos fechas de siembra [FS; en septiembre (F1) y febrero (F2)] de maíz (Zea mays L.) DKC 67-60. En cada fecha se evaluaron los efectos de cuatro niveles de fertilización con nitrógeno (0, 56, 112 y 185 kg/ha) y tres edades de madurez [70, 77 y 84 días después de la siembra (DDS] sobre el rendimiento de materia seca (RMS) de las hojas, tallos, mazorcas y la planta entera; y como indicadores de valor nutritivo [proteína bruta (PB) y fibra detergente neutro (FDN] del material antes de ensilar. En ambas FS los niveles de N afectaron (P<0.05) el RMS de los componentes hojas, tallos, mazorcas y de la planta entera, exhibiéndose una respuesta lineal y otra cuadrática, por lo que la dosis óptima pudiera estar entre los niveles de 112 y 185 kg de N/ha. La edad de corte afectó (P<0.05) los rendimientos de tallos, mazorcas y de la planta entera, pero no el de las hojas. Los mayores RMS de todos los componentes se obtuvieron a los 84 DDS. La concentración de PB fue mayor en F1 que en F2. A medida que se aumentó la fertilización nitrogenada la concentración de PB también aumentó, pero la concentración de FDN no varió. La edad de corte no tuvo efecto en la concentración de PB, pero sí en la FDN (aumentando con la edad). El pH y los ácidos orgánicos de los ensilajes fueron similares con los cuatro niveles de N; todos los ensilajes mostraron características propias de un buen proceso de fermentación.