Productivity of Nine Coffee Varieties Growing under Intensive Management in Full Sunlight and Partial Shade in the Coffee Region of Puerto Rico
Título en español.
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dc.date | 2022-01-20 | |
dc.identifier | https://revistas.upr.edu/index.php/jaupr/article/view/13023 | |
dc.identifier | 10.46429/jaupr.v49i2.13023 | |
dc.description | The productivity of nine varieties of coffee, grown with intensive management in full sunlight and beneath shade trees under typical conditions in the Coffee Region of Puerto Rico, were determined. Much higher yields were produced by all varieties when grown in full sunlight than in about a 30-percent shade provided by trees. The Mundo Nuevo and Puerto Rico 401 varieties were the highest yielders in full sunlight, averaging well over 2,000 pounds of market coffee per acre yearly. Columnaris was lowest. There was little difference in yields of the Red and Yellow Bourbon, Kent, Caturra, Pacas, and Villalobos varieties under these conditions. There was little difference in the productivity of the various varieties when grown under shade trees. Somewhat larger beans were produced by all varieties when grown under shade than in full sunlight. The Mundo Nuevo and Puerto Rico 401 varieties yielded a high proportion of large-sized beans. There was no sharp difference in the proportion of commercial-grade beans, >15/64 inch in width, produced by the different varieties either in full sunlight or under shade trees. Shading had no appreciable effect on the ratio of berries to market coffee, but there were marked varietal differences. The Mundo Nuevo and Puerto Rico 401 varieties had the narrowest ratios, producing about 5 pounds of market coffee for every 28 pounds (20 liters or 1 almud) of berries. Neither shading nor varieties had any important effect on the proportion of abnormal beans. Shading considerably delayed ripening of the coffee berries and berries of the Caturra variety ripened considerably later than those of the other varieties studied. | en-US |
dc.description | Se determinó la productividad de nueve variedades de café con un sistema intensivo de cultivo, tanto a pleno sol como bajo árboles de sombra, bajo condiciones típicas de la Zona Cafetalera de Puerto Rico. La producción fue mayor cuando los cafetos se cultivaron a pleno sol que cuando se les proveyó alrededor de un 30 por ciento de sombra. Las variedades Mundo Nuevo y Puerto Rico 401 fueron las de más alto rendimiento cuando se cultivaron sin sombra, promediando más de 2,000 libras de café pilado por acre, por año. La variedad Columnaris fué la de menor producción, mientras que las variedades Borbón Rojo, Borbón Amarillo, Kent, Caturra, Pacas y Villalobos produjeron rendimientos similares. Hubo muy poca diferencia en la producción entre todas las variedades cuando éstas se cultivaron bajo sombra. Todas la variedades produjeron una mayor proporción de granos glandes cuando se cultivaron bajo sombra que cuando se sembraron a pleno sol, pero las variedades Mundo Nuevo y Puerto Rico 401 produjeron la más alta proporción de éstos. No hubo diferencias de importancia entre las variedades, tanto al sol como a la sombra, en cuanto a la producción de granos de tamaño comercial (un ancho superior a 15/64 de pulgada). La sombra no afectó la proporción de café uva a café pilado, aunque sí hubo diferencias notables en este aspecto entre las variedades estudiadas. Las variedades Mundo Nuevo y Puerto Rico 401 produjeron el rendimiento mayor, o sea alrededor de 5 libras de café pilado por cada 28 libras de café uva (20 litros o un almud). La sombra y la variedad no afectaron la proporción de granos anormales. La sombra retardó considerablemente la madurez del grano. De las variedades estudiadas, la Caturra fue la más tardía en madurar. | es-ES |
dc.format | application/pdf | |
dc.language | eng | |
dc.publisher | University of Puerto Rico Mayagüez Campus Agricultural Experiment Station | en-US |
dc.relation | https://revistas.upr.edu/index.php/jaupr/article/view/13023/10754 | |
dc.rights | Derechos de autor 2018 Journal of Agriculture of the University of Puerto Rico. (Etapa III) | es-ES |
dc.source | The Journal of Agriculture of the University of Puerto Rico; Vol. 49 No. 2 (1965): Vol. 49, No. 2, April 1965; 244-253 | en-US |
dc.source | Journal of Agriculture of the University of Puerto Rico; Vol. 49 Núm. 2 (1965): Vol. 49, No. 2, April 1965; 244-253 | es-ES |
dc.source | 2308-1759 | |
dc.source | 0041-994X | |
dc.source | 10.46429/jaupr.v49i2 | |
dc.subject | Coffee--Varieties--Puerto Rico | en-US |
dc.subject | Coffee industry--Puerto Rico | en-US |
dc.subject | Coffee--Growth | en-US |
dc.subject | Coffee--Effect of light on | en-US |
dc.title | Productivity of Nine Coffee Varieties Growing under Intensive Management in Full Sunlight and Partial Shade in the Coffee Region of Puerto Rico | en-US |
dc.title | Título en español. | es-ES |
dc.type | info:eu-repo/semantics/article | |
dc.type | info:eu-repo/semantics/publishedVersion |