Título en español.

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dc.date1963-10-01
dc.identifierhttps://revistas.upr.edu/index.php/jaupr/article/view/12960
dc.identifier10.46429/jaupr.v47i4.12960
dc.descriptionA Bayamón sandy clay was used to evaluate various phosphate sources for fertilizing Red Spanish pineapples. The phosphate sources utilized were simple superphosphate, triple superphosphate, raw-rock phosphate, ammonium metaphosphate, diammonium phosphate, calcium metaphosphate, dicalcium metaphosphate, potassium calcium pyrophosphate, and potassium metaphosphate. The results on a plant and a ratoon crop indicated that: 1. There were no significant increases in yield of Red Spanish pineapple for any of the phosphate sources used as compared to the no-phosphate treatment. 2. Yields were significantly lowered over the no-phosphate treatment when diammonium phosphate (20-52-0) was used as a source of phosphate. 3. Mean weight, but not total weight of fruit per acre, was significantly reduced over the no-phosphate treatment when potassium metaphosphate (0-47-28) was used as a source of phosphate.en-US
dc.descriptionA fin de evaluar varias fuentes de fosfato para el abonamiento de piñas se usó un suelo arcilloso-arenoso tipo Bayamón. Las fuentes de fosfato fueron los superfosfatos simples, superfosfatos triples, roca fosfatada triturada, metafosfato amónico, fosfato diamónico, metafosfato de calcio, metafosfato dicálcico, pirofosfato de calcio y potasio, y metafosfato de potasio. Los resultados de la primera cosecha y de la de retoño subsiguiente indicaron que: 1. No hubo aumento significativo en el rendimiento de la Española Roja no importa la fuente de fosfato que se usó, al compararse con las siembras que no fueron tratadas con fosfato. 2. Cuando se usó el fosfato diamónico (20-52-0) como fuente de fosfato los rendimientos fueron significativamente más bajos al compararse con los de las siembras que no recibieron fosfato. 3. El promedio de peso por fruta, aunque no el peso total de la cosecha, por cuerda, se redujo significativamente al compararse con la producción cuando se usó el metafosfato de potasio (0-47-28) como fuente de fosfato.es-ES
dc.formatapplication/pdf
dc.languageeng
dc.publisherUniversity of Puerto Rico Mayagüez Campus Agricultural Experiment Stationen-US
dc.relationhttps://revistas.upr.edu/index.php/jaupr/article/view/12960/10691
dc.rightsDerechos de autor 2018 Journal of Agriculture of the University of Puerto Rico. (Etapa III)es-ES
dc.sourceThe Journal of Agriculture of the University of Puerto Rico; Vol. 47 No. 4 (1963): Vol. 47, No. 4, October 1963; 242-245en-US
dc.sourceJournal of Agriculture of the University of Puerto Rico; Vol. 47 Núm. 4 (1963): Vol. 47, No. 4, October 1963; 242-245es-ES
dc.source2308-1759
dc.source0041-994X
dc.source10.46429/jaupr.v47i4
dc.subjectPineapple--Yields--Puerto Ricoen-US
dc.subjectPineapple--Fertilizersen-US
dc.subjectPineapple--Effect of phosphate onen-US
dc.subjectFertilizersen-US
dc.titleInfluence of Various Phosphate Fertilizers on Yields of Red Spanish Pineapples in Puerto Ricoen-US
dc.titleTítulo en español.es-ES
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/article
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/publishedVersion


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