Título en español.

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dc.date1963-01-01
dc.identifierhttps://revistas.upr.edu/index.php/jaupr/article/view/12933
dc.identifier10.46429/jaupr.v47i1.12933
dc.descriptionThe effects of heavy applications of nitrogen from six different sources on yields and leaf composition of intensively managed coffee, and on acidity of a Los Guineos clay, were determined under typical conditions in the Coffee Region of Puerto Rico. Lowest yields were obtained when nitrogen was applied as sodium nitrate, while applications of ammonium sulfate, ammonium nitrate, potassium nitrate, ammonium nitrate-lime, and urea resulted in the production of similar high yields of coffee. Coffee leaves from plots on which the different sources of nitrogen were used were similar in nitrogen, calcium, potassium, magnesium, and phosphorus contents. However, leaves from the sodium nitrate plots were highest in sodium content and those from the ammonium sulfate plots were highest in manganese content. Soil pH was lowest in the ammonium sulfate, urea, and ammonium nitrate plots, and highest in the sodium nitrate, potassium nitrate, and ammonium nitrate-lime plots. Soil from the sodium nitrate plots was highest in exchangeable sodium. It is evident that sodium nitrate should not be used as a source of nitrogen for coffee. The desirability of using nitrogen sources other than ammonium sulfate on soils with a high content of manganese where this element can cause severe toxicity of coffee is also discussed.en-US
dc.descriptionSe estudió el efecto de las aplicaciones de nitrógeno de varias fuentes sobre el rendimiento y composición de las hojas de cafetos cultivados intensivamente y sobre la acidez de un suelo Los Guineos bajo condiciones típicas de la región cafetalera de Puerto Rico. Se obtuvieron rendimientos mucho más bajos cuando se aplicó el nitrógeno en forma de nitrato de sodio, mientras que las aplicaciones de sulfato amónico, nitrato amónico, nitrato de potasio, nitrato amónico-neutralizado con cal y urea, produjeron rendimientos similares de café. Las hojas de los cafetos abonados con distintas fuentes de nitrógeno tuvieron contenidos similares de nitrógeno, calcio, potasio, magnesio, y fósforo. Sin embargo, las hojas de los cafetos que se abonaron con nitrato de sodio tuvieron un contenido más alto de sodio, mientras que las que se abonaron con sulfato amónico demostraron tener mucho más manganeso. El pH del suelo fué más bajo cuando se aplicó sulfato amónico, urea, o nitrato amónico, y más alto cuando se aplicó urea, nitrato de sodio, o nitrato amónico-neutralizado con cal. El suelo abonado con nitrato de sodio tuvo un contenido mayor de sodio intercambiable. Es evidente que no debe usarse el nitrato de sodio como fuente de nitrógeno para el café. Se discuten los méritos de las otras fuentes de nitrógeno. En suelos con un alto contenido de manganeso, en los cuales este elemento puede ser tóxico al cafeto, parece ser conveniente usar otra fuente de nitrógeno que el sulfato amónico.es-ES
dc.formatapplication/pdf
dc.languageeng
dc.publisherUniversity of Puerto Rico Mayagüez Campus Agricultural Experiment Stationen-US
dc.relationhttps://revistas.upr.edu/index.php/jaupr/article/view/12933/10664
dc.rightsDerechos de autor 2018 Journal of Agriculture of the University of Puerto Rico. (Etapa III)es-ES
dc.sourceThe Journal of Agriculture of the University of Puerto Rico; Vol. 47 No. 1 (1963): Vol. 47, No. 1, January 1963; 41-46en-US
dc.sourceJournal of Agriculture of the University of Puerto Rico; Vol. 47 Núm. 1 (1963): Vol. 47, No. 1, January 1963; 41-46es-ES
dc.source2308-1759
dc.source0041-994X
dc.source10.46429/jaupr.v47i1
dc.subjectCoffee--Effects of nitrogen onen-US
dc.subjectCoffee--Yields--Puerto Ricoen-US
dc.subjectCoffee--Compositionen-US
dc.subjectCoffee--Effects of soil acidityen-US
dc.subjectLeaf--Compositionen-US
dc.titleEffects of Six Sources of Nitrogen on Yields, Soil Acidity, and Leaf Composition of Coffeeen-US
dc.titleTítulo en español.es-ES
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/article
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/publishedVersion


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