Título en español.

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dc.date1980-04-01
dc.date.accessioned2022-11-04T15:31:48Z
dc.date.available2022-11-04T15:31:48Z
dc.identifierhttps://revistas.upr.edu/index.php/jaupr/article/view/10233
dc.identifier10.46429/jaupr.v64i2.10233
dc.identifier.urihttps://repositorioslatinoamericanos.uchile.cl/handle/2250/5123750
dc.descriptionIn two experiments, each employing 200 hybrid chicks, dried stillage levels of 0, 10, 20 and 30% were compared in rations based mainly on ground maize, soybean meal and fishmeal, and theoretically equicaloric and isonitrogenous. In experiment 1, chicks were fed starter rations (20.3-21.9% CP) from 1 day until 4 weeks of age, and then grower rations (15.7-16.6% CP) until marketing age at 9 weeks. The chicks spent the first 2 weeks in a battery brooder and thereafter were in pens of 20 each on a bedded floor. Mean final liveweights for the respective rations were 2446, 2341, 1614 and 1223 g, with 10% stillage not significantly different, but the 20% and 30% stillage treatments inferior to the control (P <.01). Twenty-two chicks died, mostly during the first 2 weeks, but apparently not because of the experimental rations. The respective feed efficiencies (liveweight gain/feed intake) over the 9 weeks of test were .46, .47, .34 and .29. A saving of other feed inputs was achieved without loss of efficiency by using 10% stillage, whereas the higher levels were inefficient. In experiment 2 all the chicks were raised to 5 weeks of age on a ration without stillage. The same grower rations as in experiment 1 were fed from 5 to 9 weeks. Mean finalliveweights were 2106, 2098, 1968 abd 1628 g, with the same significant differences among treatments as previously. The feed efficiencies during the 4 weeks of test were .41, .38, .37 and .25, with only the 30% stillage inferior to the control (P <.01). The saving of other feed due to the use of stillage was less at the 10% level but more at the 20% than in experiment 1. In neither experiment did the inclusion of stillage make the rations unacceptable to the chicks. There was a direct relation between stillage level and daily feed intake as a percentage of liveweight. Sanitary conditions worsened due to black and watery excreta at successive stillage levels. Ten percent dried stillage, or possibly slightly higher in the final stages of growth, could be used in broiler rations as one non-polluting method of stillage disposal with only a minimal reduction in animal productivity.en-US
dc.descriptionSe efectuaron dos experimentos, ambos con 200 polluelos híbridos, para comparar contenidos de mosto de destilería deshidratado de 0, 10, 20 y 30% en raciones, basadas principalmente en mafz molido y harinas de soya y de pescado, teóricamente isocalóricas e isonitrogenadas. En el experimento 1 se suplieron raciones de arranque (20.3 -21.9% PC) desde el primer día hasta 4 semanas de edad y luego raciones de crecimiento (15.7-16.6% PC) hasta la edad comercial a las 9 semanas. Las aves se alojaron en una batería de pisos durante las primeras 2 semanas y luego en jaulas de 20 pollos cada una sobre piso con camada. Los pesos medios finales para las cuatro raciones fueron 2446, 2341, 1614 y 1223 g, respectivamente, siendo el tratamiento con 10% de mosto no diferente significativamente pero las de 20% y 30% de mosto fueron inferiores al testigo (P <.01). Hubo 22 bajas por mortalidad, mayormente durante las primeras 2 semanas, pero éstas, aparentemente, no fueron por causa de las raciones experimentales. Las respectivas eficiencias alimenticias (ganancia de peso vivo/consumo de alimento) durante las 9 semanas de prueba fueron .46, .47, .34 y .29. Se logró una economía en otros insumos alimentarios sin perjudicar la eficiencia, mediante el uso de 10% mosto, mientras que los niveles mayores de éste no fueron tan beneficiosos. En el experimento 2 todos los pollos se criaron hasta 5 semanas de edad con una ración sin mosto. De 5 a 9 semanas se suplieron las mismas raciones de crecimiento que en el experimento 1. Los respectivos pesos medios finales fueron 2106, 2098, 1968 y 1628 g, habiendo las mismas diferencias significativas entre tratamientos que anteriormente. Las eficiencias alimenticias durante las 4 semanas de prueba fueron .41, .38, .37 y .25, siendo únicamente el 30% de mosto inferior al testigo (P <.01). La economía en otros insumos alimentarios debido al uso de mosto fue menor al 10%, pero mayor al 20% que en el experimento 1. Todas las raciones con mosto fueron bien aceptadas por las aves. Hubo una tendencia a mayor consumo diario como porcentaje del peso vivo a medida que aumentó el nivel de mosto en la ración . Las condiciones sanitarias se empeoraron progresivamente debido a la excreta negruzca y acuosa a mayores niveles de mosto. Se puede utilizar un 10% de mosto deshidratado, o posiblemente un nivel levemente mayor durante las últimas etapas de crecimiento, en raciones para pollos asaderos como método no contaminante de desechar el mismo, con tan solo una mínima reducción en la productividad animal.es-ES
dc.formatapplication/pdf
dc.languageeng
dc.publisherUniversity of Puerto Rico Mayagüez Campus Agricultural Experiment Stationen-US
dc.relationhttps://revistas.upr.edu/index.php/jaupr/article/view/10233/8565
dc.rightsDerechos de autor 2017 Journal of Agriculture of the University of Puerto Rico. (Etapa III)es-ES
dc.sourceThe Journal of Agriculture of the University of Puerto Rico; Vol. 64 No. 2 (1980): Vol. 64, No. 2, April 1980; 194-203en-US
dc.sourceJournal of Agriculture of the University of Puerto Rico; Vol. 64 Núm. 2 (1980): Vol. 64, No. 2, April 1980; 194-203es-ES
dc.source2308-1759
dc.source0041-994X
dc.source10.46429/jaupr.v64i2
dc.subjectPoultry--Feed utilization efficiencyen-US
dc.subjectPoultry--Feeding and feedsen-US
dc.subjectDistillers feeds--Testingen-US
dc.subjectMostos--Testingen-US
dc.titleDried Rum Distillery Stillage in Broiler Rationsen-US
dc.titleTítulo en español.es-ES
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/article
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/publishedVersion


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