Efectos alelopáticos de extractos acuosos de las leguminosas crotalaria [Crotalaria juncea (L.) Tropic Sun'], canavalia [Canavalia ensiformis (L.)] y gandul [Cajanus cajan (L.) 'Lázaro'] en el desarrollo de los cultivos

dc.creatorMartínez-Mera, Eliana
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dc.date2016-01-01
dc.identifierhttps://revistas.upr.edu/index.php/jaupr/article/view/8687
dc.identifier10.46429/jaupr.v100i1.8687
dc.descriptionAllelopathic effects of aqueous extracts 3.3% w/v of crotalaria [Crotalaria juncea (L.)' Tropic Sun'], jack bean [Canavalia ensiformis (L.)] and pigeon pea [Cajanus cajan (L.) 'Lázaro'] were determined on seven agronomic crops: corn (Zea mays 'Mayorbela 2011'), sorghum (Sorghum bicolor), bean (Phaseolus vulgaris 'Verano'), soybean (Glycine max), cowpea [Vigna unguiculata (L.)], lettuce [Lactuca sativa (L.) 'Nevada'] and pigeon pea in the laboratory. There was interaction between aqueous extracts x agronomic crops on the seventh day of germination. Allelopathic effect was determined by contrasting with the control coleoptile and radicle length in corn and sorghum, and the hypocotyl and radicle length in bean, soybean, cowpea, lettuce and pigeon pea. Sorghum and lettuce showed growth inhibition of the coleoptile and hypocotyl (respectively) and radicle when treated with the three aqueous extracts, where jack bean aqueous extracts showed higher inhibitions percentages (66% in lettuce and 49% in sorghum). By contrast, corn, bean and cowpea treated with crotalaria aqueous extracts exhibited growth stimulation. According to these results, field experiments must be conducted using legume associations with agronomic crops to confirm if the interactions stimulate or inhibit crop development because environmental factors are a major determinant of allelopathic effects.en-US
dc.descriptionEn el laboratorio se evaluaron los efectos alelopáticos de extractos acuosos 3.3% m/v de crotalaria [Crotalaria juncea (L.) 'Tropic Sun'], canavalia [Canavalia ensiformis (L.)] y gandul [Cajanus cajan (L.) 'Lázaro'] en siete cultivos agronómicos: maíz (Zea mays 'Mayorbela 2011'), sorgo (Sorghum bicolor), habichuela (Phaseolus vulgaris 'Verano'), soya [Glycine max (L.)], caupí [Vigna unguiculata (L.)], lechuga [Lactuca sativa (L.) 'Nevada'] y gandul. Se encontró una interacción entre cultivos x extracto acuoso en el séptimo día de germinación. Se determinó el efecto alelopátlco contrastando con el tratamiento control el largo del coleóptilo y la radícula en maíz y sorgo y el largo hipocótilo y radícula en habichuela, soya, caupí, lechuga y gandul. El sorgo y la lechuga presentaron inhibición de crecimiento del coleóptilo e hipocótilo (respectivamete) y radícula al tratarse con los tres extractos acuosos, donde el extracto acuoso de canavalia mostró mayores porcentajes de inhibición (66% en lechuga y 49% en sorgo). Por el contrario, en los cultivos de maíz, habichuela y caupí, el extracto acuoso de crotalaria estimuló el crecimiento. De acuerdo a estos resultados se debe experimentar en el campo las asociaciones de leguminosas con cultivos agronómicos para determinar si las interacciones estimulan o inhiben el desarrollo de los cultivos ya que la influencia de los factores ambientales son determinantes en el efecto alelopático.es-ES
dc.formatapplication/pdf
dc.languageeng
dc.publisherUniversity of Puerto Rico Mayagüez Campus Agricultural Experiment Stationen-US
dc.relationhttps://revistas.upr.edu/index.php/jaupr/article/view/8687/7174
dc.rightsDerechos de autor 2017 Journal of Agriculture of the University of Puerto Rico. (Etapa III)es-ES
dc.sourceThe Journal of Agriculture of the University of Puerto Rico; Vol. 100 No. 1 (2016): Vol. 100, No. 1, January 2016; 71-82en-US
dc.sourceJournal of Agriculture of the University of Puerto Rico; Vol. 100 Núm. 1 (2016): Vol. 100, No. 1, January 2016; 71-82es-ES
dc.source2308-1759
dc.source0041-994X
dc.source10.46429/jaupr.v100i1
dc.subjectAllelopathyen-US
dc.subjectAqueous extractsen-US
dc.subjectLegumes and agronomic cropsen-US
dc.subjectLegumes--Effect of allelopathy onen-US
dc.subjectAllelopathyen-US
dc.subjectPlant competitionen-US
dc.titleAllelopathic effects of aqueous extracts of the legumes crotalaria [Crotalaria juncea (L.) 'Tropic Sun'], jack bean [Canavalia ensiformis (L.)] and pigeon pea [Cajanus cajan (L.) 'Lázaro'] on crop developmenten-US
dc.titleEfectos alelopáticos de extractos acuosos de las leguminosas crotalaria [Crotalaria juncea (L.) Tropic Sun'], canavalia [Canavalia ensiformis (L.)] y gandul [Cajanus cajan (L.) 'Lázaro'] en el desarrollo de los cultivoses-ES
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/article
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/publishedVersion


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