Título en español

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dc.date1983-10-01
dc.date.accessioned2022-11-04T15:31:31Z
dc.date.available2022-11-04T15:31:31Z
dc.identifierhttps://revistas.upr.edu/index.php/jaupr/article/view/7740
dc.identifier10.46429/jaupr.v67i4.7740
dc.identifier.urihttps://repositorioslatinoamericanos.uchile.cl/handle/2250/5123654
dc.descriptionIn laboratory and field tests, pigeon pea leaf litter was associated with root tip necrosis, stunting, and reduced germination in seeds of soybeans, lablab beans, pigeon peas, and local weeds. Leaf litter harbored, and was substrate for, species of the fungal genera Pythium, Fusarium, and Rhizoctonia, which are often associated with similar symptoms in other plants. Extraction of leaf litter, with potassium hydroxide, eliminated fungal pathogens; however, the diluted and pH adjusted extracts (pH = 6.2) still caused typical symptoms of root necrosis, stunting and germination loss. Weed species varied in their sensitivity to pigeon pea litter. Grasses were inhibited more than dicotyledons. The germination, emergence, and survival of pigweed increased under pigeon pea leaf litter. Accumulation of pigeon pea leaf litter commenced with the closing of the crop canopy and the shading, dying, and dropping of the lower leaves in the field. In fields planted to high densities of pigeon peas on the south coast of Puerto Rico, pigweed became the dominant weed under the pigeon pea canopy at harvest. Yield of residues was greater for stems than for roots or leaves and harvest index was low (26% based on pod yield and 15% based on dry seed yield). Minimum thresholds for detecting plant inhibition by leaf litter in the laboratory was 5-10 grams of litter per square meter surface area, and approximately 25 grams of litter equivalents when using potassium hydroxide extracts. At harvest time, leaf litter in the field was greater than 150 grams per square meter which was close to the optimum levels for plant inhibition found in laboratory tests (100-200 grams of litter per square meter).en-US
dc.descriptionEn pruebas de laboratorio y de campo, la hojarasca de gandul (Cajanus cajan (L.) Huth.) se asoció con necrosis de la punta de la raíz, supresión del crecimiento y germinación pobre de soya, habichuelas lablab, gandul y de ciertas malezas locales. La hojarasca de gandul albergó y sirvió de sustrato a especies de hongos de los generos Pythium, Fusarium y Rhizoctonia, las cuales a menudo se asocian con síntomas similiares en otras plantas. Mediante una extracción de la hojarasca de gandul con hidróxido de potasio, se logró eliminar los hongos patógenos. Sin embargo, los extractos diluidos y con pH ajustado (pH = 6.2), en igual forma causaron los síntomas típicos de necrosis de la punta de la raíz, supresión del crecimiento y pérdida de germinación. Las especies de malezas variaron en su sensitividad a la hojarasca de gandul. Las gramíneas fueron inhibidas más que las dicotiledóneas. La germinación, brotación y supervivencia del bledo (Amaranthus dubius Mart. ex Thell.) aumentó con los residuos de la hojarasca de gandul. La acumulación de la hojaraca comenzó con el cierre del cultivo, sombreando las hojas inferiores de la planta y por consiguiente su muerte y caída. En predios de la costa sur de Puerto Rico, donde se sembró el gandul densamente, el bledo llegó a ser la maleza predominante bajo el dosel de los arbustos al momento de la cosecha. El rendimiento de residuos de tallos fue mayor que el de las raíces u hojas. El índice de cosecha fue bajo (26% basado en rendimiento de vainas y 15% basado en rendimiento de semilla). En el laboratorio, el umbral mínima para poder detectar inhibición en la planta causada par la hojarasca de gandul, fue de 5 a 1 0 g de hojarasca por metro cuadrado de superficie y aproximadamente 25 g equivalentes a la hojarasca al usar extractos sacados con hidróxido de potasio. Durante la cosecha, la hojarasca de gandul sobrepasó 150 g por metro cuadrado, cantidad similiar a los niveles óptimos necesarios para la inhibición de las plantas hallados en pruebas de laboratorio (100 a 200 g de hojarasca por metro cuadrado).es-ES
dc.formatapplication/pdf
dc.languageeng
dc.publisherUniversity of Puerto Rico Mayagüez Campus Agricultural Experiment Stationen-US
dc.relationhttps://revistas.upr.edu/index.php/jaupr/article/view/7740/6334
dc.rightsDerechos de autor 2017 Journal of Agriculture of the University of Puerto Rico. (Etapa III)es-ES
dc.sourceThe Journal of Agriculture of the University of Puerto Rico; Vol. 67 No. 4 (1983): Vol. 67, No. 4, October 1983; 453-463en-US
dc.sourceJournal of Agriculture of the University of Puerto Rico; Vol. 67 Núm. 4 (1983): Vol. 67, No. 4, October 1983; 453-463es-ES
dc.source2308-1759
dc.source0041-994X
dc.source10.46429/jaupr.v67i4
dc.subjectAllelopathyen-US
dc.subjectPigeon peas--Puerto Ricoen-US
dc.titleThe Allelopathic Potential of Pigeon peas in Puerto Ricoen-US
dc.titleTítulo en españoles-ES
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/article
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/publishedVersion


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