Establishment and effect of cutting interval on yield and nutritive value of rhizoma perennial peanut in northwestern Puerto Rico
Establecimiento y efecto de intervalo de corte en producción y valor nutritivo de maní rizomatoso perenne en el noroeste de Puerto Rico
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dc.date | 1997-04-01 | |
dc.date.accessioned | 2022-11-04T15:28:58Z | |
dc.date.available | 2022-11-04T15:28:58Z | |
dc.identifier | https://revistas.upr.edu/index.php/jaupr/article/view/3671 | |
dc.identifier | 10.46429/jaupr.v81i1-2.3671 | |
dc.identifier.uri | https://repositorioslatinoamericanos.uchile.cl/handle/2250/5122820 | |
dc.description | Ten accessions and two commercial varieties of rhizoma perennial peanut (RPP) (Arachis glabrata Benth.) were evaluated at the Isabela ARS farm in 1991-92 to determine percentage of ground cover (PGC), green forage yield (GFY), dry matter yield (DMY), rhizome fresh yield (RFY), and effects of 6- and 12-wk cutting intervals (CI) on DMY, crude protein concentration (CPC), and in vitro dry matter digestibility (IVDMD). After 36 weeks of growth, no significant differences (P = 0.05) were detected in PGC, GFY, DMY, and RFY among the eight, five, seven, and five most productive RPP, respectively. The DMY/harvest of 17095 and 17097 (2,712 and 2,859 kg/ha) was superior (P = 0.05) at the 6-wk CI; and that of 'Florigraze', 17095 and 17097 (4,052; 4,148 and 4,747 kg/ha) at the 12-wk CI, respectively. There were no differences in CPC among the six and nine RPP with higher values at the two CI and in IVDMD among the seven RPP with higher values at the 6-wk CI, while 17039 and 17044 were superior (P = 0.05) at the 12-wk CI. Accession 17097 showed the greatest overall potential with an extrapolated annual DMY of about 25 and 21 t/ha, CPC of 192 and 155 g/kg, and IVDMD of 587 and 544 g/kg at the two CI, respectively. | en-US |
dc.description | Diez accesiones y dos cultivares comerciales de maní rizomatoso perenne (MRP) se evaluaron en la finca Isabela del ARS durante 1991-92 para determinar el porcentaje de cobertura de terreno (PCT), rendimiento de forraje verde (RFV), rendimiento de materia seca (RMS) y rendimiento de rizoma fresco (RRF) y los efectos de intervalos de corte de 6 y 12 semanas en el RMS, concentración de proteína cruda (CPC) y digestibilidad aparente in vitro (DAIV). A las 36 semanas de crecimiento no se detectaron diferencias significativas (P = 0.05) en el PCT, RFV, RWSS y RRF entre los ocho, cinco, siete y cinco mejores MRP, respectivamente. El RMS por corte de 17095 y 17097 (2,712 y 2,859 kg/ha) fue superior (P = 0.05) en el IC de 6 semanas; y el de Fiorigraze, 17095 y 17097 (4,052, 4,148 y 4,747 kg/ha) en el IC de 12 semanas, respectivamente. No se detectaron diferencias en CPC entre los seis y nueve WIRP superiores en el IC de 6 y 12 semanas, respectivamente, y en DAIV entre los mejores ocho MRP en el IC de 6 semanas, aunque las accesiones 17039 y 17044 fueron superiores (P = 0.05) en el IC de 12 semanas. La accesión 17097 mostró gran potencial como leguminosa forrajera con un valor anual extrapolado de 25 y 21 t/ha; CPC de 192 y 155 g/kg y DAIV de 587 y 544 g/kg a IC de 6 y 12 semanas, respectivamente. | es-ES |
dc.format | application/pdf | |
dc.language | eng | |
dc.publisher | University of Puerto Rico Mayagüez Campus Agricultural Experiment Station | en-US |
dc.relation | https://revistas.upr.edu/index.php/jaupr/article/view/3671/3165 | |
dc.rights | Derechos de autor 2016 Journal of Agriculture of the University of Puerto Rico. | es-ES |
dc.source | The Journal of Agriculture of the University of Puerto Rico; Vol. 81 No. 1-2 (1997): Vol. 81, No. 1-2, January - April 1997; 19-30 | en-US |
dc.source | Journal of Agriculture of the University of Puerto Rico; Vol. 81 Núm. 1-2 (1997): Vol. 81, No. 1-2, January - April 1997; 19-30 | es-ES |
dc.source | 2308-1759 | |
dc.source | 0041-994X | |
dc.source | 10.46429/jaupr.v81i1-2 | |
dc.subject | Arachis glabrata | en-US |
dc.subject | Rhizoma perennial peanut | en-US |
dc.subject | Cutting interval | en-US |
dc.subject | Peanut--Puerto Rico | en-US |
dc.subject | Nutrition | en-US |
dc.subject | Cutting interval | en-US |
dc.title | Establishment and effect of cutting interval on yield and nutritive value of rhizoma perennial peanut in northwestern Puerto Rico | en-US |
dc.title | Establecimiento y efecto de intervalo de corte en producción y valor nutritivo de maní rizomatoso perenne en el noroeste de Puerto Rico | es-ES |
dc.type | info:eu-repo/semantics/article | |
dc.type | info:eu-repo/semantics/publishedVersion |