Densidad de siembra y poda de variedades de pimiento

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dc.date1991-07-01
dc.date.accessioned2022-11-04T15:28:52Z
dc.date.available2022-11-04T15:28:52Z
dc.identifierhttps://revistas.upr.edu/index.php/jaupr/article/view/3587
dc.identifier10.46429/jaupr.v75i3.3587
dc.identifier.urihttps://repositorioslatinoamericanos.uchile.cl/handle/2250/5122766
dc.descriptionSeven cultivars of pepper (Capsicum annuum L.), representing both frying and bell types, and open-poflinated and hybrid varieties, were planted at population levels of 35,878, 53,818, and 71,757 plants/ha. The lowest density is the conventional rate in Puerto Rico. They were planted af the Fortuna Substation, Juana Díaz, Puerto Rico. Irrigation was supplied throughout the dry season. After the fourth harvest, two replicates were pruned to 12 cm for a second crop. Planting density affected yield but not fruit size. There was a density x cultivar interaction at P = 0.09 for yield. Doubling the population increased yield 12 to 40%. Response to pruning was cultivar-specific. Total yield was 25 to 100% greater than yield before pruning. Both practices could serve as low capital innovations for the tropics.en-US
dc.descriptionSe sembraron siete variedades de pimiento, Capsicum annuum L., usando tres densidades de siembra: 35,878, 53,818 y 71,757 plantas/hectárea. La densidad más baja es la tradicional en Puerto Rico. Se sembraron híbridos y variedades de polinización abierta que incluyeron morrones y de cocinar en la subestación de Fortuna en la costa sur de Puerto Rico. Se podaron a 12 cm. para una segunda cosecha. La densidad de siembra tuvo efectos significativos sobre el rendimiento, pero no sobre el tamaño de la fruta. En cuanto a rendimiento, hubo una interacción entre densidad y variedad a nivel de P = 0.09. El rendimiento aumentó de 12 a 40% al duplicar la densidad de siembra. La reacción a la poda fue diferente entre los genotipos. El rendimiento total aumentó de 25 a 100% con la poda. Estos dos métodos podrían ser innovadores y de bajo costo en el trópico.es-ES
dc.formatapplication/pdf
dc.languageeng
dc.publisherUniversity of Puerto Rico Mayagüez Campus Agricultural Experiment Stationen-US
dc.relationhttps://revistas.upr.edu/index.php/jaupr/article/view/3587/3083
dc.rightsDerechos de autor 2016 Journal of Agriculture of the University of Puerto Rico.es-ES
dc.sourceThe Journal of Agriculture of the University of Puerto Rico; Vol. 75 No. 3 (1991): Vol. 75, No. 3, July 1991; 199-204en-US
dc.sourceJournal of Agriculture of the University of Puerto Rico; Vol. 75 Núm. 3 (1991): Vol. 75, No. 3, July 1991; 199-204es-ES
dc.source2308-1759
dc.source0041-994X
dc.source10.46429/jaupr.v75i3
dc.subjectPlant populationsen-US
dc.subjectPrunningen-US
dc.subjectPeppersen-US
dc.titlePlant population and pruning of pepper cultivarsen-US
dc.titleDensidad de siembra y poda de variedades de pimientoes-ES
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/article
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/publishedVersion


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