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Agronomic characteristics and nutritive value of pigeon pea [Cajanus cajan (L.) Millsp.] harvested at different stages of maturity
Características agronómicas y valor nutricional del gandul [Cajanus cajan(L.) Millsp.] cosechado a diferentes edades de corte
Autor
Figueroa, Víctor M.
Institución
Resumen
This study was divided into three parts. The first evaluated the effects of five stages of plant maturity (60, 75, 90,120 and 180 d) on the agronomic characteristics, chemical composition and in vitro degradability (IVDMD) of pigeon pea [Cajanus cajan (L.) Millsp.] 'Kaki' and its anatomical fractions, leaves and stems. In the second part, the selective consumption of this legume was studied. In the third part, the effects of the inclusion of pigeon pea in diets based on tropical grass hay for goats on voluntary intake, and digestibility of dry matter (DM), crude protein (CP) and neutral detergent fiber (NDF) were determined. Plant height increased and leaf :stem ratio decreased, as the plants grew. In the whole plant, DM and NDF content increased (P < 0.05) by 13.9 and 19.2 percentage units, but CP content numerically decreased by 4.8 units as plant maturity progressed from 60 to 120 d. At the five successive stages evaluated, CP content in the leaves exceeded that of the stems, whereas NDF content showed the opposite trend. The IVDMD values were 69.6% in the whole plant, 73.9% in the leaves, and 50.4% in the stems. Whole plant IVDMD decreased (P < 0.05), with advancing plant maturity, from 71.2% at 60 d to 55.8% at 180 d. In the selective consumption trial, intake of fresh pigeon pea was compared with that of fresh native tropical grass (NTG) or NTG hay. A high selection of pigeon pea was observed for the first 10 minutes, but during the following 20 minutes this selection decreased. In the voluntary intake and digestibility trial that utilized six goats (26.4 kg live weight) to evaluate the inclusion of 25% of pigeon pea in a NTG-based diet, CP intake was markedly higher (P < 0.05) with legume supplementation. Dietary inclusion of the legume also tended to improve the digestibility of DM and CP but not at the P < 0.05 level of significance (56.7% vs. 51.4% and 58.7 vs. 51.2%); however, it did not affect NDF digestibility. As the pigeon pea plant increased in height, changes occurred in leafistem proportions and chemical composition. The IVDMD results suggest that the interval from 75 to 120 d of growth is favorable for possible utilization of pigeon pea as fresh forage in diets for small ruminants. Se realizó un estudio dividido en tres partes. En la primera parte se evaluó el efecto de diferentes edades de corte (60, 75, 90, 120 y 180 d) sobre las características agronómicas, la composición química y la degradabilidad in vitro de la materia seca (DIVMS) del gandul [Cajanus cajan (L.) Millsp.] 'Kaki' y sus fracciones anatómicas (hojas y tallos). En la segunda parte se determinó la selectividad ingestiva por caprinos de esta leguminosa. En la tercera parte se determinó el efecto de su inclusión en dietas basadas en heno de gramíneas tropicales referente al consumo voluntario y la digestibilidad de la materia seca (MS), proteína bruta (PB) y fibra detergente neutro (FDN). La altura de la planta aumentó (P < 0.05) y la relación hoja: tallo disminuyó (P < 0.05) a medida que se incrementó la edad de corte. El contenido de MS y FDN en la planta completa aumentó (P < 0.05) por 13.9 y 19.2 unidades porcentuales, respectivamente, mientras la PB disminuyó numéricamente por 4.8 unidades, a medida que la edad de corte avanzó de 60 a 180 d. A las cinco sucesivas edades de corte evaluadas, el contenido porcentual de PB en las hojas excedía el de los tallos, mientras el contenido de FDN mostró la tendencia contraria. El promedio de DIVMS fue de 69.6% en la planta completa, 73.9% en las hojas y 50.4% en los tallos. La DIVMS disminuyó (P < 0.05) al avanzar la edad de corte, de 71.2% a los 60 días a 55.8% a los 180 d. En la prueba de selectividad ingestiva (cafetería), al comparar el gandul en estado fresco versus gramíneas frescas y henificadas se observó una mayor selección por el gandul en los primeros 10 minutos y menguante durante los últimos 20 minutos de observación. En la prueba de consumo voluntario y digestibilidad, que utilizó seis caprinos (26.4 kg peso vivo), al incorporar el gandul al nivel de 25% en una dieta basal de heno de gramínea tropical (HGT) aumentó ampliamente el consumo de PB (P < 0.05). Dicha adición tendió a mejorar la digestibilidad de MS y PB, pero sin alcanzar la significancia a P < 0.05 (56.7% vs. 51.4% y 58.7% vs. 51.2%, respectivamente); la digestibilidad de FDN no mostró tendencia alguna. Al aumentar la altura de la planta de gandul cambió la composición química y las proporciones de hojas y tallos. Los resultados de DIVMS sugieren que el intervalo de corte de 75 a 120 d es favorable para la posible utilización del gandul como forraje fresco en dietas para pequeños rumiantes.