Composición botánica, rendimiento y características fermentativas de asociaciones de lablab (Lablab purpureus L.) y crotalaria (Crotalaria juncea L.) con maíz amarillo (Zea mays L.) para la producción de ensilaje

dc.creatorZavala, David
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dc.date2011-10-01
dc.identifierhttps://revistas.upr.edu/index.php/jaupr/article/view/2571
dc.identifier10.46429/jaupr.v95i3-4.2571
dc.descriptionCorn (Zea mays L.) is an ideal crop for silage because of its high levels of fermentable carbohydrates, but its major limitation for use in human and animal feeding is its low crude protein (CP) concentration. An alternative to increase CP in corn silage is through its association with annual legumes. This study involved intercropping two annual legumes, lablab (Lablab purpureus) and sunn hemp (Crotalaria juncea), with two yellow corn cultivars (HR-ORO and QPM) to assess the effect on dry matter yield (DMY); botanical composition of forage; CP, neutral and acid detergent fiber (NDF and ADF) contents; and fermentation products upon ensiling. The experiment was conducted in the Experimental Substation at Isabela, Puerto Rico, between September and December 2009 In an Oxisol soil. The experimental design was a split plot with 2 x 3 factorial; the main plots were the corn cultivars, and the subplots were the legume-corn associations and corn monoculture, with four replicates per treatment. Compared with that in corn monoculture, the mean incidence of weeds in the crop decreased from 31.08 to 13.64% in the associations, as the DMY increased from 8,216 to 10,068 kg/ha. The dry matter (DM) content of the silages was higher (P < 0.05) in monoculture (26.05%) than in association with lablab (24.30%), whereas CP increased from 9.5% (monoculture) to 10.6% (association). The overall content of NDF in the silage was 53.56%, and that of ADF increased from 32.68% in monoculture to 37.26% with legume inclusion. The overall values of the silages were pH, 3.75; percentages of lactic, acetic and total acids, 6.96, 2.53, and 9.40; and proportion N-NK/N total, 5.55%. There was little effect of the treatments on these variables, which is indicative of well-preserved silage. Corn-legume associations benefited weed control and DMY in the field, and increased the CP content of silage without affecting the fermentation process.en-US
dc.descriptionEl maíz (Zea mays L.) es un cultivo ideal para ensilar por sus altos niveles de carbohidratos fermentables, pero su mayor limitante para el uso en la alimentación humana y animal es su baja concentración de proteína bruta (PB). Una alternativa para aumentar la PB en el maíz para ensilar es mediante su asociación con leguminosas anuales. Este estudio consistió en intercalar las leguminosas anuales lablab (Lablab purpureus) y crotalaria (Crotalaria juncea) con dos maíces de grano amarillo, HR-ORO y QPM, y en medir su efecto sobre el rendimiento de materia seca (RMS), la composición botánica del forraje fresco, los contenidos de PB, fibras detergente neutro y ácido (FDN y FDA) y los productos de fermentación de los ensilajes resultantes. El experimento se realizó en la Subestación Experimental de Isabela, Puerto Rico, entre los meses de septiembre y diciembre de 2009 en un suelo Oxisol. El diseño experimental fue de parcelas divididas con arreglo factorial 2 x 3 con cuatro repeticiones por tratamiento, siendo la parcela principal los tipos de maíz y las sub-parcelas las leguminosas y el monocultivo. Comparada con el maíz en monocultivo, la proporción media de maleza en el cultivo disminuyó de 31.08 a 13.64% en las asociaciones, a la misma vez que el RMS aumentó de 8,216 a 10,068 kg/ha. El contenido de materia seca (MS) de los ensilajes fue mayor (P < 0.05) en monocultivo (26.05%) que en asociación con lablab (24.30%), mientras la PB de los ensilajes aumentó de 9.5% (monocultivo) a 10.6% (asociaciones). El contenido global de FDN en los ensilajes fue de 53.56% y la FDA incrementó de 32.68% en monocultivo a 37.26% cuando se incluyó una leguminosa. Los valores globales de los ensilajes fueron: pH, 3.75; porcentaje de ácidos láctico, acético y totales, 6.96, 2.53 y 9.40, respectivamente; y proporción N-NK/N total, 5.55%, con poco efecto de los tratamientos sobre estas variables, indicativas de ensilajes bien conservados. Las asociaciones maíz-leguminosa beneficiaron el combate de maleza y el RMS en el campo e Incrementaron el contenido de PB en los ensilajes sin afectar el proceso fermentativo.es-ES
dc.formatapplication/pdf
dc.languagespa
dc.publisherUniversity of Puerto Rico Mayagüez Campus Agricultural Experiment Stationen-US
dc.relationhttps://revistas.upr.edu/index.php/jaupr/article/view/2571/2157
dc.rightsDerechos de autor 2016 Journal of Agriculture of the University of Puerto Rico.es-ES
dc.sourceThe Journal of Agriculture of the University of Puerto Rico; Vol. 95 No. 3-4 (2011): Vol. 95, No. 3-4, July - October 2011; 133-149en-US
dc.sourceJournal of Agriculture of the University of Puerto Rico; Vol. 95 Núm. 3-4 (2011): Vol. 95, No. 3-4, July - October 2011; 133-149es-ES
dc.source2308-1759
dc.source0041-994X
dc.source10.46429/jaupr.v95i3-4
dc.subjectCornen-US
dc.subjectLablaben-US
dc.subjectSunn hempen-US
dc.subjectAssociationsen-US
dc.subjectSilageen-US
dc.subjectCorn--Silage--Puerto Ricoen-US
dc.subjectSeeds--Compositionsen-US
dc.subjectPlant proteinsen-US
dc.titleBotanical composition, yield and fermentative characteristics of lablab (Lablab purpureus L.) and sunn hemp (Crotalaria juncea L.) with yellow corn (Zea mays L.) for silage productionen-US
dc.titleComposición botánica, rendimiento y características fermentativas de asociaciones de lablab (Lablab purpureus L.) y crotalaria (Crotalaria juncea L.) con maíz amarillo (Zea mays L.) para la producción de ensilajees-ES
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/article
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/publishedVersion


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