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Performance and meat carcass characteristics of locally slaughtered sheep and goats raised by grazing native tropical grasses with or without supplementation
Características de rendimiento y de la carne de canales de ovinos y caprinos alimentados en pastoreo de gramíneas tropicales nativas con o sin suplementación y sacrificados en mataderos locales
Autor
Rodríguez, Abner A.
Institución
Resumen
This study was divided into two parts. In the first part, data were collected from 57 sheep and 28 goats from different origins and slaughtered in abattoirs in the western region of Puerto Rico to develop a database of the carcass characteristics of small ruminant (SR) raised under traditional feeding management. The second part consisted of a feeding trial in which weaned lambs (n = 6) and kids (n = 6) were randomly assigned within species to one of two feeding regimes: with or without daily commercial concentrate (CC) supplementation, at the rate of 0.9% of body weight (B W) on a dry basis, to grazing native tropical grasses. Treatment effects on body weight gain, carcass characteristics, and meat quality were evaluated. The database on carcass characteristics of SR slaughtered commercially showed highly variable dressing percentages ranging from 37 to 46%, and 32 to 38% for sheep and goat, respectively, both species having similar (P > 0.05) average values. No differences were observed in dressing percentages between the sexes. Supplementation with CC increased (P < 0.05) total and daily BW gain in lambs by 2,580 and 40 g, respectively, when compared to the non-supplemented controls. In kid-goats, BW gains with supplementation were appreciably, but not significantly greater (P > 0.05) than without supplementation. Dressing percentage, and fore and hind trunk percentages did not vary (P > 0.05) between treatments for either species. There were no differences (P > 0.05) in pH, moisture, crude protein, and fat percentages of longissimus muscle between treatments in either species. This research revealed the need to develop a local grading system to standardize the meat and improve its quality. Similarly, genetic selection of animals as well as research on alternative less-expensive feed resources for finishing meattype animals are necessary to improve quantity and quality of local small ruminant meat (SRM). Se realizó un estudio dividido en dos partes. En la primera parte, se recolectaron datos de 57 ovinos y 28 caprinos, de diferentes orígenes, sacrificados en mataderos de la región oeste de Puerto Rico para desarrollar una base de datos sobre las características de la canal de pequeños rumiantes (PR) criados bajo el manejo alimentario tradicional. La segunda parte consistió de un ensayo de alimentación en el que corderos (n = 6) y cabritos (n = 6) se asignaron de forma aleatoria dentro de cada especie a uno de dos regímenes de alimentación: con o sin suplementación diaria con alimento concentrado comercial (CC), a razón de 0.9% del peso vivo (PV) en base seca, para evaluar el efecto de los tratamientos sobre la ganancia de peso, características de la canal, y calidad de carne bajo pastoreo de gramíneas tropicales nativas. La base de datos de las características de la canal demostró un porcentaje de rendimiento altamente variado, abarcando de 37 a 46%, y 32 a 38% para ovinos y caprinos, respectivamente, teniendo ambas especies un valor medio similar (P > 0.05). No se observaron diferencias (P > 0.05) en el porcentaje de rendimiento entre sexos. La suplementación con CC aumentó (P < 0.05) por 2,580 g y 40 g la ganancia de peso total y diaria, respectivamente, en corderos en comparación con los no suplementados. En los cabritos las ganancias de peso con suplementación fueron apreciables pero no significativamente mayores (P > 0.05) que en aquellos no suplementados. El porcentaje de rendimiento y los porcentajes de cuartos delantero y trasero no variaron (P > 0.05) entre los tratamientos en ninguna de las especies. Tampoco hubo diferencias (P > 0.05) en pH ni en los porcentajes de humedad, proteína bruta y grasa en el músculo longissimus dorsi entre tratamientos en ninguna de las especies. Esta investigación reveló que es preciso desarrollar un sistema de clasificación local para estandarizar la carne de pequeños rumiantes (CPR) y mejorar su calidad. También es necesaria la selección genética de los animales, así como la investigación sobre fuentes alimentarias alternas menos costosas para la fase de terminación de animales tipo carne para mejorar la cantidad y calidad de la CPR local.