dc.creatorMadrigal-Carballo, Sergio
dc.creatorSeyler, D.
dc.creatorManconi, M.
dc.creatorMura, S.
dc.creatorVila, A.
dc.creatorMolina, F.
dc.date.accessioned2022-03-28T20:03:47Z
dc.date.accessioned2022-10-19T21:00:26Z
dc.date.available2022-03-28T20:03:47Z
dc.date.available2022-10-19T21:00:26Z
dc.date.created2022-03-28T20:03:47Z
dc.date.issued2008
dc.identifierhttp://hdl.handle.net/11056/22805
dc.identifier10.1016/j.colsurfa.2007.11.039
dc.identifier.urihttps://repositorioslatinoamericanos.uchile.cl/handle/2250/4510747
dc.description.abstractThe rheological and electrokinetic properties of soybean lecithin vesicles prepared from concentrated soy lecithin dispersions (250 g/L) obtained by slow swelling under shear conditions and mixed with chitosan biopolymer solutions were studied. The rheological behaviour of lecithin-chitosan vesicles was determined by shear stress against shear rate measurements, as well as by the variation on the hysteresis loop area. The results were compared with the rheopectic behaviour of soy lecithin dispersions without chitosan. An important change on the rheological properties of the complex dispersion was observed, depicting in a thixotropic behaviour with a plastic character in the presence of chitosan. This observation indicates that chitosan promotes the transition of planar sheets into closed structures, such as vesicles. The influence on the rheological and the electrokinetic behaviours of several electrolytes, such as NaCl, CaCl2 and AlCl3 with concentrations ranging between 10-5 and 10-2 mol/L were also studied. In all of the cases, an estimation of the diameters of the closed structures was obtained. © 2007 Elsevier B.V. All rights reserved.
dc.description.abstractSe estudiaron las propiedades reológicas y electrocinéticas de vesículas de lecitina de soya preparadas a partir de dispersiones concentradas de lecitina de soya (250 g/L) obtenidas por hinchamiento lento en condiciones de cizallamiento y mezcladas con soluciones de biopolímeros de quitosano. El comportamiento reológico de las vesículas de lecitina-quitosano fue determinado por el esfuerzo de cizallamiento frente a las mediciones de velocidad de cizallamiento, así como por la variación en el área del bucle de histéresis. Los resultados se compararon con el comportamiento reopéctico de dispersiones de lecitina de soja sin quitosano. Se observó un cambio importante en las propiedades reológicas de la dispersión del complejo, presentándose un comportamiento tixotrópico con carácter plástico en presencia de quitosano. Esta observación indica que el quitosano promueve la transición de láminas planas a estructuras cerradas, como vesículas. También se estudió la influencia en el comportamiento reológico y electrocinético de varios electrolitos, como NaCl, CaCl2 y AlCl3 con concentraciones que oscilan entre 10-5 y 10-2 mol/L. En todos los casos se obtuvo una estimación de los diámetros de las estructuras cerradas. © 2007 Elsevier B.V. Todos los derechos reservados.
dc.languagespa
dc.publisherElsevier
dc.rightsAcceso embargado
dc.sourceColloids and Surfaces A: Physicochemical and Engineering Aspects vol.323 149-154 2008
dc.subjectSOY LECITHIN
dc.subjectQUITOSANO
dc.subjectPOLÍMEROS
dc.subjectREOLOGÍA
dc.subjectPOLYMERS
dc.subjectRHEOLOGY
dc.titleAn approach to rheological and electrokinetic behaviour of lipidic vesicles covered with chitosan biopolymer
dc.typehttp://purl.org/coar/resource_type/c_6501


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