dc.creatorPeña, Sabrina
dc.creatorSacchero, Diego
dc.creatorMaurino, Julia
dc.creatorAbbiati, Nora
dc.creatorLópez, Gustavo
dc.creatorMartínez, Rubén Darío
dc.date2019-06-25
dc.date.accessioned2022-10-16T23:03:53Z
dc.date.available2022-10-16T23:03:53Z
dc.identifierhttps://digital.cic.gba.gob.ar/handle/11746/10947
dc.identifierRecurso completo
dc.identifier.urihttps://repositorioslatinoamericanos.uchile.cl/handle/2250/4414062
dc.descriptionFrom the sheep introduced by the conquerors, belonging to the Spanish Churras and Montañesas breed and also to Merino specimens, the Argentine Creole sheep breed was formed. This breed has had an enormous social and economic importance throughout our national territory for the formation and development of the first human populations. The objective of this work was to compare characteristics of the wool of Creole sheep in flocks located in different Argentine provinces. Exclusive producers of Creole sheep flocks from six provinces were selected (Salta, Buenos Aires, Santiago del Estero, La Pampa, Chaco and Jujuy). Wool samples were taken, and weight and body condition were recorded. With the wool, five variables were determined by which the wool quality is established: Average fiber diameter, Curl of curvature, Comfort factor, Yield to wash and Fiber length. Creole sheep have an important phenotypic variability, both in the characteristics related to weight and body condition, and in those of wool quality. This difference is associated to the different environments where the flocks have been developed.
dc.descriptionA partir de los ovinos introducidos por los conquistadores, pertenecientes a las Razas Churras y Montañesas Españolas y también a ejemplares de Merino, se formó la raza ovina criolla argentina. Esta raza ha tenido una enorme importancia social y económica en todo nuestro territorio nacional para la formación y el desarrollo de las primeras poblaciones humanas. El objetivo del trabajo fue comparar características de la lana de ovejas criollas en majadas ubicadas en seis provincias argentinas. Se seleccionaron productores exclusivos de majadas ovinas criollas de seis provincias (Salta; Buenos Aires; Santiago del Estero; La Pampa; Chaco y Jujuy). Se tomaron muestras de lana, y se registró el peso y la condición corporal. Con la lana se determinaron cinco variables mediante las cuales se establece la calidad de la lana: Diámetro medio de fibra, Curvatura de ondulación, Factor de confort, Rinde al lavado y Largo de Mecha. Las ovejas criollas presentan una importante variabilidad fenotípica, tanto en las características relacionadas al peso y a la condición corporal, como en aquellas de la calidad de la lana. Esta diferencia está asociada a los distintos ambientes donde se han desarrollado las majadas.
dc.formatapplication/pdf
dc.format71-79
dc.languageEspañol
dc.relationISSN 2253-9727
dc.rightshttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
dc.subjectProducción Animal y Lechería
dc.subjectRecursos zoogenéticos
dc.subjectRazas locales
dc.subjectBiodiversidad
dc.subjectAnimal genetics resources
dc.subjectLocal breeds
dc.subjectBiodiversity
dc.titleCaracterización de la lana de ovejas criollas en seis provincias de Argentina


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