Modifications of the superoxide anion level in breast milk by the intake of flavonoids and carotenoids

dc.creatorMarchesino, Mariana Agostina
dc.creatorCortez, Mariela Valentina
dc.creatorAlbrecht, Claudia
dc.creatorAballay, Laura Rosana
dc.creatorSoria, Elio Andres
dc.date.accessioned2018-11-16T15:14:32Z
dc.date.accessioned2022-10-15T07:37:35Z
dc.date.available2018-11-16T15:14:32Z
dc.date.available2022-10-15T07:37:35Z
dc.date.created2018-11-16T15:14:32Z
dc.date.issued2017-09
dc.identifierMarchesino, Mariana Agostina; Cortez, Mariela Valentina; Albrecht, Claudia; Aballay, Laura Rosana; Soria, Elio Andres; Modificaciones en el nivel de anión superóxido en leche materna, según la ingesta de flavonoides y carotenoides; Instituto Nacional de Salud Pública; Salud Pública de México; 59; 5; 9-2017; 526-531
dc.identifier0036-3634
dc.identifierhttp://hdl.handle.net/11336/64591
dc.identifier1606-7916
dc.identifierCONICET Digital
dc.identifierCONICET
dc.identifier.urihttps://repositorioslatinoamericanos.uchile.cl/handle/2250/4361223
dc.description.abstractTo associate the intake of flavonoids and carotenoids with the breast milk level of superoxide anion, as an oxidative stress marker. Materials and methods. 100 women from Cordoba (Argentina), who breastfed within the first postpartum 6 months, were studied during the 2013- 2015 period, by evaluating their sanitary data, food intake and anion level in milk with multiple logistic regression. Results. The intake of flavonoids, provitamin A carotenoids and nonprovitamin carotenoids was 72 (61) mg/d, 1 813 (1 657) μg/d y 5 427 (3 664) μg/d, respectively. The anion was associated with the intake of flavanols (OR=1.081; CI95 1.001-1.167) y flavanones (OR=1.025; CI95 1.001-1.048). This effect was not seen with other flavonoids and carotenoids. Conclusions. Intake of flavanols and flavanones increases milk oxidation risk, which is relevant to develop diet recommendations.
dc.description.abstractAsociar la ingesta de flavonoides y carotenoidescon el nivel en leche materna del anión superóxido, comomarcador de estrés oxidativo. Material y métodos.Durante el periodo 2013-2015 se estudió a 100 mujereslactantes de Córdoba (Argentina), dentro los primeros seismeses posparto; se evaluaron sus datos sanitarios, ingestaalimentaria y nivel lácteo del anión con regresión logísticamúltiple.Resultados. La ingesta de flavonoides, carotenoides provitamínicos y carotenoides no provitaminas fue de 72(61) mg/día, 1 813 (1 657) µg/día y 5 427 (3 664) µg/día, respectivamente. El anión se asoció con la ingesta de flavanoles(RM=1.081; IC95 1.001-1.167) y flavanonas (RM=1.025; IC951.001-1.048). No se observó este efecto con otros flavonoides ni con los carotenoides. Conclusiones. La ingesta deflavanoles y flavanonas aumenta el riesgo de oxidación láctea,lo cual es relevante para realizar recomendaciones dietéticas.
dc.languagespa
dc.publisherInstituto Nacional de Salud Pública
dc.relationinfo:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://saludpublica.mx/index.php/spm/article/view/8403
dc.relationinfo:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.21149/8403
dc.rightshttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subjectLactancia Materna
dc.subjectFitoquímicos
dc.subjectOxidación-Reducción
dc.subjectDieta
dc.subjectEstrés Oxidativo
dc.subjectPolifenoles
dc.titleModificaciones en el nivel de anión superóxido en leche materna, según la ingesta de flavonoides y carotenoides
dc.titleModifications of the superoxide anion level in breast milk by the intake of flavonoids and carotenoids
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/article
dc.typeinfo:ar-repo/semantics/artículo
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/publishedVersion


Este ítem pertenece a la siguiente institución