dc.creatorAgnelli, Miriam Eliana
dc.creatorMascheroni, Rodolfo Horacio
dc.date2001-03
dc.identifierhttp://hdl.handle.net/11336/113472
dc.identifierAgnelli, Miriam Eliana; Mascheroni, Rodolfo Horacio; Cryomechanical Freezing. A Model for the Heat Transfer Process; Elsevier; Journal of Food Engineering; 47; 4; 3-2001; 263-270
dc.identifier0260-8774
dc.identifier1873-5770
dc.identifierCONICET Digital
dc.identifierCONICET
dc.descriptionCryomechanical freezing consists of a two-step process. During the first step, the foodstuff gets into contact with a cryogenic refrigerant for a very short period of time, during which a thin frozen crust is formed. Immediately afterwards, freezing is completed in a conventional cold air-blast freezer. In this work, the heat transfer process during cryomechanical freezing was modelled using the enthalpy formulation with a finite volume scheme. The results of the model were successfully compared with experimental data obtained in the literature for a model food (cylinders of gelatin) and for real foodstuffs (hamburgers, meatballs and strawberries) in a pilot prototype.
dc.descriptionFil: Agnelli, Miriam Eliana. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ingeniería; Argentina
dc.descriptionFil: Mascheroni, Rodolfo Horacio. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ingeniería; Argentina
dc.formatapplication/pdf
dc.formatapplication/pdf
dc.languageeng
dc.publisherElsevier
dc.relationinfo:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://tinyurl.com/y3nqbs7e
dc.relationinfo:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/10.1016/S0260-8774(00)00126-6
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightshttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subjectCRYOGENIC
dc.subjectFREEZING
dc.subjectCRUST
dc.subjectMODEL
dc.subjecthttps://purl.org/becyt/ford/2.11
dc.subjecthttps://purl.org/becyt/ford/2
dc.titleCryomechanical Freezing. A Model for the Heat Transfer Process
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/article
dc.typeinfo:ar-repo/semantics/artículo
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/publishedVersion


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