dc.creator | Agnelli, Miriam Eliana | |
dc.creator | Mascheroni, Rodolfo Horacio | |
dc.date | 2001-03 | |
dc.identifier | http://hdl.handle.net/11336/113472 | |
dc.identifier | Agnelli, Miriam Eliana; Mascheroni, Rodolfo Horacio; Cryomechanical Freezing. A Model for the Heat Transfer Process; Elsevier; Journal of Food Engineering; 47; 4; 3-2001; 263-270 | |
dc.identifier | 0260-8774 | |
dc.identifier | 1873-5770 | |
dc.identifier | CONICET Digital | |
dc.identifier | CONICET | |
dc.description | Cryomechanical freezing consists of a two-step process. During the first step, the foodstuff gets into contact with a cryogenic refrigerant for a very short period of time, during which a thin frozen crust is formed. Immediately afterwards, freezing is completed in a conventional cold air-blast freezer. In this work, the heat transfer process during cryomechanical freezing was modelled using the enthalpy formulation with a finite volume scheme. The results of the model were successfully compared with experimental data obtained in the literature for a model food (cylinders of gelatin) and for real foodstuffs (hamburgers, meatballs and strawberries) in a pilot prototype. | |
dc.description | Fil: Agnelli, Miriam Eliana. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ingeniería; Argentina | |
dc.description | Fil: Mascheroni, Rodolfo Horacio. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ingeniería; Argentina | |
dc.format | application/pdf | |
dc.format | application/pdf | |
dc.language | eng | |
dc.publisher | Elsevier | |
dc.relation | info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://tinyurl.com/y3nqbs7e | |
dc.relation | info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/10.1016/S0260-8774(00)00126-6 | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/ | |
dc.subject | CRYOGENIC | |
dc.subject | FREEZING | |
dc.subject | CRUST | |
dc.subject | MODEL | |
dc.subject | https://purl.org/becyt/ford/2.11 | |
dc.subject | https://purl.org/becyt/ford/2 | |
dc.title | Cryomechanical Freezing. A Model for the Heat Transfer Process | |
dc.type | info:eu-repo/semantics/article | |
dc.type | info:ar-repo/semantics/artículo | |
dc.type | info:eu-repo/semantics/publishedVersion | |