Pharmaceuticals tablets with artichoke extracts in the Argentinean market: comparison of disolution profiles and of chlorogenic acid and cynarin content by HPLC

dc.creatorAlonso, María Rosario
dc.creatorSpagnuolo, María Andrea
dc.creatorRubio, Modesto Carlos
dc.creatorFerraro, Graciela Ester
dc.date2007
dc.date2008-11-27T02:00:00Z
dc.identifierhttp://sedici.unlp.edu.ar/handle/10915/7490
dc.identifierhttp://www.latamjpharm.org/trabajos/26/3/LAJOP_26_3_2_1_D5NYL8GR28.pdf
dc.descriptionEn los últimos años hay un notable aumento de la demanda de fármacos con extractos vegetales estandarizados. Muchos de ellos, con indicación de actividad colagoga y colerética, contienen extracto de alcachofa. Con el objetivo de estudiar el comportamiento in vitro de preparaciones farmacéuticas con extracto de alcachofa presentes en el mercado argentino, se utilizaron tres formulaciones, se valoró su contenido en ácido clorogénico y cinarina por HPLC/ UV y se determinó el perfil de disolución en cuatro medios diferentes. Los resultados demuestran que las tres formulaciones presentan contenidos y perfiles diferentes.
dc.descriptionThe production of pharmaceuticals containing medicinal herb drugs and extracts has greatly increased in recent years. Of these products, many of those that are used as colagogues and choleretics contain artichoke extracts. In order to study the in vitro behavior of pharmaceutical preparations containing these extracts, three brand of tablets sold in Argentina were studied. The dissolution profile of cynarin and chlorogenic acid was determined in four differents media. Samples were analysed by HPLC/ UV. Results obtained for the three samples were diverse, showing differences up between formulations in chlorogenic acid and cynarin contents and disolution profiles.
dc.descriptionColegio de Farmacéuticos de la Provincia de Buenos Aires
dc.format399-403
dc.languagees
dc.rightshttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/
dc.rightsCreative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International (CC BY-NC-SA 4.0)
dc.subjectFarmacia
dc.subjectcomprimidos; extracto de alcachofa; HPLC
dc.subjectFarmacología
dc.subjecttablets; artichoke extracts; HPLC
dc.subjectCromatografia líquida de alta eficiencia
dc.subjectExtractos de plantas
dc.titleComprimidos comerciales con extracto de alcachofa en el mercado farmacéutico argentino: comparación de los perfiles de disolución y valoración de Cinarina y Ácido Clorogénico por HPLC
dc.titlePharmaceuticals tablets with artichoke extracts in the Argentinean market: comparison of disolution profiles and of chlorogenic acid and cynarin content by HPLC
dc.typeArticulo
dc.typeArticulo


Este ítem pertenece a la siguiente institución