Implementation of two crops (corn and beans) for investigative and commercial purposes, and youth social intervention in the municipality of El Tarra, North of Santander

dc.contributorRodríguez Robayo, Dolly Esperanza
dc.creatorGuerrero Baca, Diego Andrés
dc.date2020-01-01T08:00:00Z
dc.date.accessioned2022-10-13T14:55:39Z
dc.date.available2022-10-13T14:55:39Z
dc.identifierhttps://ciencia.lasalle.edu.co/ingenieria_agronomica/199
dc.identifierhttps://ciencia.lasalle.edu.co/cgi/viewcontent.cgi?article=1201&context=ingenieria_agronomica
dc.identifier.urihttps://repositorioslatinoamericanos.uchile.cl/handle/2250/4177131
dc.description<p>El proyecto se ejecutó en la vereda Santa Cruz del municipio de El Tarra, Norte de Santander. Para el establecimiento del cultivo se sembró frijol (Phaseolus vulgaris) variedad Zaragoza Rosado en un área de 2.500 m2 en una distancia de siembra de 25 cm entre plantas y 60 cm entre surcos. El proyecto abarcó cuatro componentes los cuales son: Componente agronómico donde se esperaba obtener 700 kg del producto, sin embargo, por problemas de exceso de precipitaciones limito la producción. Componente investigativo: Se estableció 256 m2 de maíz (Zea mays) variedad Puyita evaluando su rendimiento frente a diferentes densidades de siembra. Componente social se tomó como principal objetivo capacitar a los campesinos de la región sin comprometer la seguridad personal, realizando charlas y entrevistas en la emisora Asunción Estéreo y en la Institución Educativa Monseñor Díaz Plata. En cuanto al componente empresarial por motivo de pérdidas causadas durante el desarrollo del cultivo el producto no se cosecho</p>
dc.descriptionThe project was carried out in the Santa Cruz district of the municipality of El Tarra, Norte de Santander. For the establishment of the crop, beans (Phaseolus vulgaris) variety Zaragoza Rosado were planted in an area of 2,500 m2 at a planting distance of 25 cm between plants and 60 cm between rows. The project included four components which are: Agronomic component where 700 kg of the product was expected to be obtained, however due to problems of limited excess rainfall in production. Research component: 256 m2 of maize (Zea mays) variety Puyita was measured evaluating its performance against different planting densities. A social component was carried out with the main objective of training peasants in the region without compromising personal safety, conducting talks and interviews at the Asunción Estéreo radio station and at the Monseñor Díaz Plata Educational Institution. Regarding the business component due to losses caused during the development of the crop, the product was not harvested
dc.languagespa
dc.publisherUniversidad de La Salle. Facultad de Ciencias Agropecuarias. Ingeniería Agronómica
dc.rightshttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
dc.rightsacceso abierto
dc.subjectImplementación
dc.subjectCultivo de maíz
dc.subjectCultivo de frijol
dc.subjectFines investigativo y comercial
dc.subjectIntervención social juvenil
dc.subjectMunicipio de El Tarra
dc.subjectNorte de Santander
dc.titleImplementación de dos cultivos (maíz y frijol) con fines investigativo y comercial, e intervención social juvenil en el municipio de El Tarra, Norte de Santander
dc.titleImplementation of two crops (corn and beans) for investigative and commercial purposes, and youth social intervention in the municipality of El Tarra, North of Santander
dc.typeTrabajo de grado - Pregrado
dc.typeAgricultural Science
dc.typeAgriculture
dc.typeAgronomy and Crop Sciences
dc.typeBioresource and Agricultural Engineering
dc.thesisIngeniería Agronómica


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