dc.contributorRincón, Angélica
dc.creatorGuzmán, Brayan
dc.date.accessioned2021-07-06T16:39:00Z
dc.date.available2021-07-06T16:39:00Z
dc.date.created2021-07-06T16:39:00Z
dc.date.issued2021-07-01
dc.identifierGuzmán, B. (2021). Análisis de la Eficiencia de los Microorganismos de Montaña en el Cultivo de Repollo (Brassica Oleracea var. capitata) en la Vereda Soagá, Finca los Pinos(Ubaté-Cundinamarca). [Trabajo de Grado, Administración Ambiental y de los Recursos Naturales, Universidad Santo Tomás] Repositorio Institucional USTA
dc.identifierhttp://hdl.handle.net/11634/34765
dc.identifierreponame:Repositorio Institucional Universidad Santo Tomás
dc.identifierinstname:Universidad Santo Tomás
dc.identifierrepourl:https://repository.usta.edu.co
dc.description.abstractMountain microorganisms [MM] can be found in the surface layer of soils in a natural ecosystem such as forests, moors, and places where synthetic fertilizers have not been used. The use of these microorganisms makes it possible to improve the physicochemical characteristics of the soil and optimize the development of plants, and their addition in microbial preparations has been implemented in agricultural activities all over the world. The objective of this work was to analyze the efficiency of mountain microorganisms in a cabbage vegetable crop (Brassica oleracea var. Capitata) in the village Soagá farm “Los Pinos” (Ubaté-Cundinamarca). The MM were obtained under the methodology of Martinez et al., (2014) and for the planting of the vegetable the grid division technique was used. The addition of MM in the cabbage crop showed good results from the first sprouts of the seeds as well as a better development each growth phase compared to the control section. It can be concluded that the MM positively influences the vegetable, obtaining an improvement in the organoleptic characteristics such as size and texture, demonstrating the effectiveness of organic fertilizer to improve soil characteristics and optimize plant development, in addition to present itself as a sustainable agriculture alternative. And finally, the potential demand for the biofertilizer was estimated by farmers in the villages of Soagá and Chirquin, where a favorable response to its use was obtained.
dc.languagespa
dc.publisherUniversidad Santo Tomás
dc.publisherPregrado Administración Ambiental y de los Recursos Naturales
dc.publisherFacultad de Ciencias y Tecnologías
dc.relationAcosta, W., & Peralta, M. (2015). Universidad de Cundinamarca. Obtenido de http://repositorio.ucundinamarca.edu.co/bitstream/handle/20.500.12558/1234/ELABORACI%C3%93N%20DE%20ABONOS%20ORG%C3%81NICOS%20A%20PARTIR%20DEL%20COMPOSTAJE%20DE%20R.pdf?sequence=1&isAllowed=y
dc.relationAlcazar, A. (2015).
dc.relationAlfonso, E. (2005). fao. Obtenido de http://repositorio.geotech.cu/jspui/bitstream/1234/3021/13/Microorganismos%20ben%C3%A9ficos%20producci%C3%B3n%20ecol%C3%B3gica%20tomate.p.1-41.pdf
dc.relationArias, A. (julio de 2010). uniautonoma. Obtenido de https://jci.uniautonoma.edu.co/2010/2010-7.pdf
dc.relationCarmona, S. (2017). ingbiosistemas. Obtenido de https://www.ingbiosistemas.ucr.ac.cr/wp-content/uploads/2017/06/Tesis-StevenUmana.pdf
dc.relationCastillo, G. F. (mayo de 2020). Universidad Militar Nueva Granada. Obtenido de https://repository.unimilitar.edu.co/bitstream/handle/10654/36092/SalamancaCastilloGilmarFabian2020.pdf?sequence=1
dc.relationCórdova, L. (2015). Universidad Técnica de Ambato. Obtenido de https://repositorio.uta.edu.ec/bitstream/123456789/12942/1/BQ.%2070.pdf
dc.relationCruz, N. (2010). Intituto tecnologico de Costa Rica. Obtenido de https://core.ac.uk/download/pdf/60991154.pdf
dc.relationDavis Ramos, E. T. (abril de 2014). scielo. Obtenido de http://scielo.sld.cu/pdf/ctr/v35n2/ctr12214.pdf
dc.relationDelgado, O. B. (2012). Universidad de Cuenca. Obtenido de https://dspace.ucuenca.edu.ec/bitstream/123456789/3249/1/TESIS.pdf
dc.relationElizabeth Castaño, D. A. (2010). Universidad libre seccional Pereira. Obtenido de http://media.utp.edu.co/vicerrectoria-de-investigaciones/archivos/PONENCIA%20-%20EVALUACION%20Y%20FORMULACION%20DE%20MICROORGANISMOS%20EFICACES.pdf
dc.relationErnesto. (2008). Obtenido de http://www.energia.gov.ar/contenidos/archivos/publicaciones/libro_energia_biomasa.pdf
dc.relationFAO. Enzeñanzas de la Revolución Verde (1996). FAO org. Obtenido de http://www.fao.org/3/w2612s/w2612s06.htm
dc.relationFAO Seguridad Alimentaria (2011). Obtenido de http://www.fao.org/3/al936s/al936s00.pdf
dc.relationFAO y la agenda 2030 parael Desarrollo Sostenible (2015). Fao.org. Obtenido de http://www.fao.org/sustainable-development-goals/overview/fao-and-post-2015/sustainable-agriculture/es/
dc.relationFornaris, G. (2014). Universidad de Puerto Rico. Obtenido de https://www.upr.edu/eea/wp-content/uploads/sites/17/2016/04/2.-REPOLLO-CARACTERISTICAS-DE-LA-PLANTA-v.-2014.pdf
dc.relationGoméz, C., & López, D. (2014). Universidad Santo Tomás. Obtenido de https://repository.usta.edu.co/bitstream/handle/11634/375/2014carolgomez.pdf?sequence=5&isAllowed=y
dc.relationGonzález, J. (s.f.). Larepublica. Obtenido de https://www.larepublica.co/empresas/yara-monomeros-y-dow-las-empresas-de-productos-quimicos-mas-grandes-del-pais-3046930
dc.relationLondoño. (2015). scielo. Obtenido de http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0253-57852019000200093
dc.relationMariuxi Morrocho, M. M. (2019). scielo. Obtenido de http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0253-57852019000200093
dc.relationMartín Prager, J. R. (2002). uneditorial. Obtenido de http://www.uneditorial.net/uflip/Agroecologia-una-disciplina-para-el-estudio-y-desarrollo-de-sistemas-sostenibles/pubData/source/Agroecologia-una-disciplina-para-el-estudio-y-desarrollo-de-sistemas-sostenibles-AB.pdf
dc.relationMendez, C. (2019). lasalle. Obtenido de https://ciencia.lasalle.edu.co/cgi/viewcontent.cgi?article=1057&context=biologia
dc.relationMorocho, M., & Mora, M. (2019). scielo. Obtenido de http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0253-57852019000200093#:~:text=Los%20microorganismos%20eficientes%20tienen%20numerosas,plantas%2C%20mejoran%20la%20estructura%20f%C3%ADsica
dc.relationmunicipio de Ubaté. (2020). IDEC. Obtenido de https://ago-item-storage.s3.us-east-1.amazonaws.com/132069054f274433be65eb6a89d147e2/MUNICIPIO_DE_UBATE.pdf?X-Amz-Security-Token=IQoJb3JpZ2luX2VjENL%2F%2F%2F%2F%2F%2F%2F%2F%2F%2FwEaCXVzLWVhc3QtMSJGMEQCIFbiSgSBXde5D9SmOvtHCxaGm0AJmv6RCe8rXlmm9CuyAiAflbbtOD
dc.relationNiño, D. A. (2018). Uniersidad de Cundinamarca. Obtenido de http://repositorio.ucundinamarca.edu.co/bitstream/handle/20.500.12558/1488/ESTANDARIZACI%C3%93N%20DE%20LA%20PRODUCCI%C3%93N%20DE%20BOCASHI%20Y%20COMPOST%20COMO%20FERTILIZANTE%20PARA%20APLICAR%20A%20LAS%20HUERTA.pdf?sequence=1&isAllowed=y
dc.relationNoda, Y., Pentón, G., & Martín, G. (2013). scielo. Obtenido de http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0864-03942013000200004
dc.relationOrtiz, Á. (2010). Pontificia Universidad Javeriana . Obtenido de https://repository.javeriana.edu.co/bitstream/handle/10554/8493/tesis453.pdf?sequence=1
dc.relationOtt, S. (2009). como cultivar y cosechar las hortalizas de su jardín o su huerto. Omega.
dc.relationPájaro, N., & Olivero, J. (diciembre de 2011). scielo. Obtenido de http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0124-81702011000200009
dc.relationPiedrahita, C., & Caviedes, D. (2012). Universidad de San Buenaventura Cali. Obtenido de http://bibliotecadigital.usbcali.edu.co/bitstream/10819/1114/1/Abono_Bocashi_Lactea_Piedrahita_2012.pdf
dc.relationPinell, C. (2013). repiica. Obtenido de http://repiica.iica.int/docs/b3566e/b3566e.pdf
dc.relationReganold. (1990).
dc.relationRico, C., & Leguízamo, J. S. (2019). Universidad Santo Tomás. Obtenido de https://repository.usta.edu.co/bitstream/handle/11634/16719/2019sebastianleguizamo?sequence=5&isAllowed=y
dc.relationrincon educativo. (2015). Obtenido de https://www.rinconeducativo.org/es/recursos-educativos/biomasa-aspectos-generales
dc.relationRobledo, L., & Ronderos, A. (2019). Universidad Santon Tomás. Obtenido de https://repository.usta.edu.co/bitstream/handle/11634/18309/2019feliperonderos.pdf?sequence=1&isAllowed=y
dc.relationRuth Bonilla, L. R. (enero de 2015). scielo. Obtenido de http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0123-42262015000100008
dc.relationSalgado, S., & Núñez, R. (2014). Manejo de Fertilizantes Quimicos y Orgánicos. Bba.
dc.relationSENA. (2015). Sena.edu. Obtenido de https://www.sena.edu.co/es-co/Noticias/Paginas/noticia.aspx?IdNoticia=316
dc.relationSusana Tamayo, D. P. (diciembre de 2014). scielo. Obtenido de http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1561-30032014000300010
dc.relationSzymanky, P. (2003). Obtenido de https://core.ac.uk/download/pdf/60991154.pdf
dc.relationToalombo, M. (2012). Universidad Técnica de Ambato. Obtenido de https://repositorio.uta.edu.ec/bitstream/123456789/2217/1/Tesis-22agr.pdf
dc.rightshttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/co/
dc.rightsAbierto (Texto Completo)
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightshttp://purl.org/coar/access_right/c_abf2
dc.rightsAtribución-NoComercial-SinDerivadas 2.5 Colombia
dc.titleAnálisis de la Eficiencia de los Microorganismos de Montaña en el Cultivo de Repollo (Brassica Oleracea var. capitata) en la Vereda Soagá, Finca los Pinos(Ubaté-Cundinamarca)


Este ítem pertenece a la siguiente institución