dc.contributor | Ríos Ratkovich, Nicolás | |
dc.creator | Aldana Heredia, Juan Felipe | |
dc.creator | Caicedo Nárvaez, Santiago | |
dc.date.accessioned | 2021-08-10T18:35:41Z | |
dc.date.available | 2021-08-10T18:35:41Z | |
dc.date.created | 2021-08-10T18:35:41Z | |
dc.date.issued | 2021 | |
dc.identifier | http://hdl.handle.net/1992/51639 | |
dc.identifier | instname:Universidad de los Andes | |
dc.identifier | reponame:Repositorio Institucional Séneca | |
dc.identifier | repourl:https://repositorio.uniandes.edu.co/ | |
dc.description.abstract | Spirits play an important role in modern society due to their cultural, social, and economic impact in different countries. This study aims to create an orange-flavored Agricole rum made with sugar cane sub-products and flavored with Citrus sinensis using different raw materials and flavoring methods. Once a product was chosen, its commercial viability was evaluated through a business plan. The samples of rum were created in a factorial 22 experimental design where the number of raw materials (panela and sugar cane juice) and a flavoring method (stripping and infusion) was varied. The samples were compared with commercial brands through a taste sensing system TS-5000Z to aim for statistical similarities in some flavor aspects. As a result, it was found that a 50% panela and 50% sugar cane juice flavored through a stripping distillation was the sample that will have the biggest impact. The business plan showed an excellent perspective and approximation... | |
dc.description.abstract | Las bebidas espirituosas desempeñan un papel importante en la sociedad moderna debido a su impacto cultural, social y económico en los diferentes países. El presente estudio tiene por objeto crear un ron Agricol con sabor a naranja, elaborado con subproductos de la caña de azúcar y aromatizado con Citrus sinensis, utilizando diferentes materias primas y métodos de aromatización. Una vez elegido el producto, se evaluó su viabilidad comercial mediante un plan de negocios. Las muestras de ron se crearon en un diseño experimental factorial 2-2 en el que se varió el número de materias primas (panela y jugo de caña de azúcar) y un método de saborización (arrastre e infusión). Las muestras se compararon con marcas comerciales a través de un sistema de detección de sabores TS-5000Z para buscar similitudes estadísticas en algunos aspectos del sabor. Como resultado, se encontró que un 50% de panela y un 50% de jugo de caña de azúcar... | |
dc.language | eng | |
dc.publisher | Universidad de los Andes | |
dc.publisher | Ingeniería Química | |
dc.publisher | Facultad de Ingeniería | |
dc.publisher | Departamento de Ingeniería Química y de Alimentos | |
dc.rights | Al consultar y hacer uso de este recurso, está aceptando las condiciones de uso establecidas por los autores. | |
dc.rights | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/ | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | http://purl.org/coar/access_right/c_abf2 | |
dc.title | Technical and commercial viability study for agricole rum flavored with Valencia oranges (Citrus sinensis) using panela and sugar cane juice | |
dc.type | Trabajo de grado - Pregrado | |