dc.creatorMurillo, Iván
dc.creatorVillamil, Luisa
dc.date.accessioned2020-06-11T20:26:09Z
dc.date.accessioned2022-09-23T18:25:46Z
dc.date.available2020-06-11T20:26:09Z
dc.date.available2022-09-23T18:25:46Z
dc.date.created2020-06-11T20:26:09Z
dc.identifierhttps://www.longdom.org/open-access/bacillus-cereus-and-bacillus-subtilis-used-as-probiotics-in-rotifer-brachionus-plicatilis-cultures-2155-9546.S1-007.pdf
dc.identifierhttp://hdl.handle.net/20.500.12010/9914
dc.identifier10.4172/2155-9546.S1-007
dc.identifier.urihttp://repositorioslatinoamericanos.uchile.cl/handle/2250/3500720
dc.description.abstractSince live food is a key factor in fish and invertebrate larvae rearing, the objective of this study was to evaluate the probiotic potential of two Gram positive Bacillus species: Bacillus cereus (CCBM-2) and Bacillus subtilis (CCBM64), originally isolated from marine sediments in the Colombian Caribbean, in rotifer Brachionus plicatilis cultures. The enzymatic activity and antibacterial activity against pathogens of B. cereus and B. subtilis were measured in vitro. Direct supplementation of the rotifer culture water with both bacteria was also carried out and the effect was measured in vivo by estimating the density of rotifers and bacterial counts in the culture. The results indicated that extracellular products of both bacteria strongly inhibited the growth of Aeromonas hydrophila and Vibrio alginolyticus isolated from diseased fish. Enzyme API ZYM assays showed that both bacteria have esterase lipase, leucine arylamidase, acid phosphatase, lipase, and Naphthol-AS-BI- phosphohydrolase activities. Furthermore, it was observed that the addition of B. subtilis to the rotifer culture water resulted in a significant increase in rotifer numbers and a reduction of Vibrio levels. B. subtilis appears to be a promising probiotic for rotifer cultures, but further research is required to determine the capacity in controlling A. hydrophila and V. alginolyticus when administered via rotifers to fish larvae.
dc.publisherUniversidad Jorge Tadeo Lozano
dc.rightsEL AUTOR, manifiesta que la obra objeto de la presente autorización es original y la realizó sin violar o usurpar derechos de autor de terceros, por lo tanto la obra es de exclusiva autoría y tiene la titularidad sobre la misma. PARGRAFO: En caso de presentarse cualquier reclamación o acción por parte de un tercero en cuanto a los derechos de autor sobre la obra en cuestión, EL AUTOR, asumirá toda la responsabilidad, y saldrá en defensa de los derechos aquí autorizados; para todos los efectos la universidad actúa como un tercero de buena fe. EL AUTOR, autoriza a LA UNIVERSIDAD DE BOGOTA JORGE TADEO LOZANO, para que en los términos establecidos en la Ley 23 de 1982, Ley 44 de 1993, Decisión andina 351 de 1993, Decreto 460 de 1995 y demás normas generales sobre la materia, utilice y use la obra objeto de la presente autorización. POLITICA DE TRATAMIENTO DE DATOS PERSONALES. Declaro que autorizo previa y de forma informada el tratamiento de mis datos personales por parte de LA UNIVERSIDAD DE BOGOTÁ JORGE TADEO LOZANO para fines académicos y en aplicación de convenios con terceros o servicios conexos con actividades propias de la academia, con estricto cumplimiento de los principios de ley. Para el correcto ejercicio de mi derecho de habeas data cuento con la cuenta de correo protecciondatos@utadeo.edu.co, donde previa identificación podré solicitar la consulta, corrección y supresión de mis datos
dc.rightsAbierto (Texto Completo)
dc.sourceinstname:Universidad Jorge Tadeo Lozano
dc.sourcereponame:Repositorio Institucional UJTL
dc.subjectProbiotic
dc.subjectRotifers
dc.subjectBrachionus plicatili
dc.subjectBacillus cereus
dc.subjectBacillus subtilis
dc.titleBacillus cereus and Bacillus subtilis used as probiotics in rotifer (Brachionus plicatilis) cultures


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