journal article
BLOCK FREEZE CONCENTRATION OF AQUEOUS COFFEE SOLUTIONS
Crioconcentración en bloque de soluciones acuosas de café
Fecha
2012Registro en:
0121-4004
Institución
Resumen
Freeze concentration is a technique for solutions dewatering by cooling and freezing until the formation
and separation of ice crystal of high purity. This technique avoid quality loss by thermal degradation
of concentrated substances. Coffee solutions were freeze concentrated and the effect of freezing and
thawing temperature on concentration process were tested. Four treatments were performed, with two
levels: freeze temperature Tf
(-10 y -20°C) and thawing temperature Tt
(20 y 30°C) for coffee solutions
with initial concentration 2.0 ± 0.01% °Bx. It was determined that is possible freeze-concentrate the
solutions under the conditions studied. The solute recovery is higher for the thawing rate below 20%. La crioconcentración es una técnica para la eliminación de agua de una solución por enfriamiento y
congelamiento hasta la formaciÛn y separaciÛn de cristales de hielo de alta pureza. La tÈcnica evita la pÈrdida
de calidad por degradación térmica de las soluciones concentradas. Se crioconcentró soluciones acuosas
de café y se determinó el efecto de la temperatura de congelación y descongelación sobre el proceso. Se
realizó 4 tratamientos con dos niveles: temperatura de congelación Tc (-10 y -20°C) y temperatura de
descongelaciÛn Td (20 y 30°C) para soluciones de café con concentración inicial de 2,0 ± 0,01% °Bx. Se
determinÛ que fue posible crioconcentrar las soluciones de bajo las condiciones estudiadas. La recuperaciÛn
de soluto se hace mayor para fracciones de descongelación menores al 20%.