dc.creatorGuavita Vargas, Jacqueline
dc.creatorAvellaneda Torres, Lizeth Manuela
dc.creatorSolarte Cruz, María Elena
dc.creatorMelgarejo Muñoz, Luz Marina
dc.date.accessioned2019-11-07T15:18:00Z
dc.date.available2019-11-07T15:18:00Z
dc.date.created2019-11-07T15:18:00Z
dc.date.issued2018-05-01
dc.identifierGuavita Vargas, J. y otros. (2018). Carotenoides, clorofilas y pectinas durante la maduración de variedades de guayaba (Psidium guajava L.) de Santander, Colombia. Revista Colombiana de Ciencias Hortícolas, 12(2), 379-389. DOI: http://doi.org/10.17584/rcch.2018v12i2.7713. http://repositorio.uptc.edu.co/handle/001/2924
dc.identifier2422-3719
dc.identifierhttp://repositorio.uptc.edu.co/handle/001/2924
dc.identifier10.17584/rcch.2018v12i2.7713
dc.description.abstractWe evaluated the contents of carotenoids, chlorophyll and pectin in guava fruit, Psidium guajava L., in three locations (Barbosa, Puente Nacional, and Velez) in Santander Department, Colombia in four varieties (Regional Blanca, Raquira Blanca, Guavata Victoria, Regional Roja) for four stages of maturity (green, physiological maturity, semi-ripe, ripe). The total carotenoids and chlorophyll were determined with spectrophotometry, differentiating the endocarp, exocarp and pectins using the gravimetric method. The results were statistically significant (P≤0.05), obtaining the highest contents of carotenoids in the variety Regional Roja (166.3 mg/100 g, semi-rate state in Barbosa), the highest chlorophyll in Guavata Victoria (39.87 mg/100 g, green state in Vélez) and the highest pectins in Regional Blanca (1.79%p/p, physiological maturity state, in Puente Nacional). The white fleshed varieties (Regional Blanca, Ráquira Blanca and Guavatá Victoria) had higher contents of carotenoids in the exocarp (11.19 mg/100 g), unlike the Regional Roja variety, which had a high content in the endocarp (13.06 mg/100 g). The principal component analysis (PCA) and cluster analysis showed a direct relationship between the carotenoids, chlorophyll and pectin in white-fleshed varieties, in contrast to in the inverse relationship found in the Regional Roja variety.
dc.description.abstractSe evaluó el contenido de carotenoides, clorofila y pectinas en frutos de guayaba Psidium guajava L. en tres localidades del departamento de Santander, Colombia (Barbosa, Puente Nacional y Vélez), en cuatro variedades (Regional Blanca, Ráquira Blanca, Guavatá Victoria y Regional Roja) y en cuatro estados de madurez (verde, madurez fisiológica, pintón y maduro). Los contenidos de carotenoides y clorofilas totales fueron determinados por espectrofotometría en endocarpo y exocarpo. Los contenidos de pectina se determinaron por el método gravimétrico. Los resultados fueron estadísticamente significativos (P≤0,05), obteniendo los mayores contenidos de carotenoides en la variedad Regional Roja (166,3 mg/100 g, estado pintón, en Barbosa), de clorofila en Guavatá Victoria (39,87 mg/100 g, estado verde, en Vélez) y de pectinas en Regional Blanca (1.79% p/p, estado madurez fisiológica, en Puente Nacional). Las variedades de pulpa Blanca (Regional Blanca, Ráquira Blanca y Guavatá Victoria) presentaron mayores contenidos de carotenoides en el exocarpo (11,19 mg/100 g), a diferencia de la variedad Regional Roja cuyo contenido fue mayor en endocarpo (13,06 mg/100 g). Los análisis de componentes principales (ACP) y análisis de conglomerado jerárquico, evidenciaron una relación directa entre carotenoides, clorofila y pectinas en las variedades de pulpa blanca (Regional Blanca, Ráquira Blanca y Guavatá Victoria); a diferencia de la relación inversa encontrada en la variedad Regional Roja.
dc.languagespa
dc.publisherUniversidad Pedagógica y Tecnológica de Colombia
dc.relationAbu-Goukh, A. y H. Bashir. 2003. Changes in pectic enzymes and cellulase activity during guava fruit ripening. Food Chem. 83, 213-218. Doi: 10.1016/ S0308-8146(03)00067-0
dc.relationAli, Z.M., L. Chin y H. Lazan. 2004. A comparative study on wall degrading enzymes, pectin modifications and softening during ripening of selected tropical fruits. Plant Sci. 167, 317-327. Doi: 10.1016/j.plantsci.2004.03.030
dc.relationAyour, J., M. Sagar, M. Najib, M. Taourirte y M. Benichou. 2016. Evolution of pigments and their relationship with skin color based on ripening in fruits of different Moroccan genotypes od apricots (Prunus armeniaca L.). Sci. Hortic. 207, 168-175. Doi: 10.1016/j. scienta.2016.05.027
dc.relationBecker, P., M. Sganzerla, A. Jacques, M. Teixeira y R. Zambiazi. 2015. Carotenoids, tocopherols and ascorbic acid contente in yellow passion fruit (Passiflora edulis) grown under different cultivation systems. Food Sci. Technol. 64, 259-263. Doi: 10.1016/j.lwt.2015.05.031
dc.relationCantillo, J., D.C. Sinuco, M.E. Solarte y L.M. Melgarejo. 2011. Estudio comparativo de los compuestos volátiles de tres variedades de guayaba blanca (Psidium guajava L.) durante su maduración. Rev. Colom. Quím. 40, 79-90.
dc.relationCheng-Chang, L. y T. Ching-Hua. 2014. Assessing guava maturity by statistical analyses of dropped fruit impact responses. Postharvest Biol. Technol. 95, 20-27. Doi: 10.1016/j.postharvbio.2014.03.013
dc.relationDas, A. y K. Majumder. 2010. Fractional changes of pectic polysaccharides in different tissue zones of developing guava (Psidium guajava L.) fruits. Sci. Hortic. 125, 406- 410. Doi: 10.1016/j.scienta.2010.04.041
dc.relationDe la Garza, J., B. Morales y B. González. 2013. Análisis estadístico multivariante. Un enfoque teórico y práctico. Mc Graw Hill, México, DF
dc.relationDelgado-Pelayo, R., L. Gallardo-Guerrero y D. Hornero- Méndez. 2014. Chlorophyll and carotenoid pigments in the peel and flesh of commercial apple fruit varieties. Food Res. Int. 65, 272-281. Doi: 10.1016/j. foodres.2014.03.025
dc.relationFerreira, S. 2007. Pectinas: aislamiento, caracterización y producción a partir de frutas tropicales y de los residuos de su procesamiento industrial. Universidad Nacional de Colombia, Bogotá, Colombia.
dc.relationFischer, G., L.M. Melgarejo y D. Miranda. 2012. Guayaba (Psidium guajava L.). pp. 526-549. En: Fischer, G. (ed.). Manual para el cultivo de frutales en el trópico. Produmedios, Bogotá, Colombia.
dc.relationFlores, G., S. Wu, A. Negrin y E. Kennelly. 2015. Chemical composition and antioxidant activity of seven cultivars of guava (Psidium guajava L.) fruits. Food Chem. 170, 327-335. Doi: 10.1016/j.foodchem.2014.08.076
dc.relationFlores-Vindas, E. 1999. La planta: estructura y función. 3a ed. Asociación de Editoriales, Cartago, Costa Rica.
dc.relationGarcía-Betanzos, C., H. Hernández-Sánchez, T. Bernal- Couoh, D. Quintanar-Guerrero y M. Zambrano- Zaragoza. 2017. Physicochemical, total phenols and pectin methylesterase changes on quality maintenance on guava fruit (Psidium guajava L.) coated with candeuba wax solid lipid nanoparticles-xanthan gum. Food Res. Int. 101, 218-227. Doi: 10.1016/j. foodres.2017.08.065
dc.relationGonzález, I.A., C. Osorio, J. Meléndez-Martínez, M.L. González-Miret y F.J. Heredia. 2011. Application of tristimulus colorimetry to evaluate colour changes during ripening of Colombian guava (Psidium guajava L.) varieties with different carotenoid pattern. Int. J. Food Sci. Technol. 46, 840-848. Doi: 10.1111/j.1365-2621.2011.02569.x
dc.relationGwanpua, S., S. Van Buggenhout, B. Verlinden, S. Christiaens, A. Shpigelman, V. Vincent, Z. Jamsazzadeh, B. Nicolai, M. Hendrickx y A. Geeraerd. 2014. Pectin modifications and the role of pectin-degrading enzymes during postharvest softening of Jonagold apples. Food Chem. 158, 283-291. Doi: 10.1016/j. foodchem.2014.02.138
dc.relationHulme, A. 1970. The biochemistry of fruits and their products. Academic Press, London, UK.
dc.relationJain, N., K. Dhawan, S. Malhotra y R. Singh. 2003. Biochemistry of fruit ripening of guava (Psidium guajava L.): Compositional and enzymatic changes. Plant Foods Hum. Nutr. 58, 309-315.
dc.relationLichtenthaler, H.K. 1987. Chlorophylls and carotenoids: pigments of photosynthetic biomembranes. Meth. Enzymol. 148, 350 -382.
dc.relationLima, S., E. Paiva., S. Andrade y J. Paixão. 2010. Fruit pectins- A suitable tool for screening gelling properties using infrared spectroscopy. Food Hydrocoll. 24, 1-7. Doi: 10.1016/j.foodhyd.2009.04.002
dc.relationMaji, S., B.C. Das y S.K. Sarkar. 2015. Efficiency of some chemicals on crop regulation of Sardar guava. Sci. Hortic. 188, 66-70. Doi: 10.1016/j.scienta.2015.03.015
dc.relationMatile, P. y S. Hörtensteiner. 1999. Chlorophyll degradation. Annu. Rev. Plant Physiol. Plant Mol. Biol. 50, 67-95.
dc.relationMelgarejo, L.M. (ed.). 2010. Experimentos en fisiología vegetal. Laboratorio de Fisiología y Bioquímica Vegetal, Departamento de Biología, Universidad Nacional de Colombia, Bogotá, Colombia.
dc.relationMurillo, E., A.J. Meléndez-Martínez y F. Portugal. 2010. Screening of vegetables and fruits from Panama for rich sources of lutein and zeaxathin. Food Chem. 122, 167-172. Doi: 10.1016/j.foodchem.2010.02.034
dc.relationOsorio, C., D.P. Forero y J.G. Carriazo. 2011. Characterisation and performance assessment of guava (Psidium guajava L.) microencapsulates obtained by spray-drying. Food Res. Int. 44, 1174-1181. Doi: 10.1016/j. foodres.2010.09.007
dc.relationSingh, S.P. 2011. Guava (Psidium guajava L.). pp. 213-240. En: Yahía, E.M. (ed.). Postharvest biology and technology of tropical and subtropical fruits. Woodhead publishing Limited, Sawston, Cambridge, UK.
dc.relationSinuco, D.C., M. Steinhaus, P. Schieberle y C. Osorio. 2010. Changes in odour-active compounds of two varietaties of Colombian guava (Psidium guajava L.) during ripening. Eur. Food Res. Technol. 230, 859-864. Doi: 10.1007/s00217-010-1232-8
dc.relationSolarte, M.E., L.M. Melgarejo, O. Martínez, M.S. Hernández y J. P. Fernández-Trujillo. 2014. Fruit quality during ripening of Colombian guava (Psidium guajava L.) grown at different altitudes. J. Food Agric. Environ. 12, 669-675.
dc.relationSolarte, M.E., M.S. Hernández., A. Morales, J. Fernández- Trujillo y M. Melgarejo. 2010a. Caracterización fisiológica y bioquímica del fruto de guayaba durante la maduración. pp. 111-116. En: Morales, A.L. y L.M. Melgarejo (eds.). Desarrollo de productos funcionales promisorios a partir de la guayaba (Psidium guajava L.) para el fortalecimiento de la cadena productiva. Universidad Nacional de Colombia, Bogotá, Colombia
dc.relationSolarte, M.E., O. Insuasty y L.M. Melgarejo. 2010b. Calendario fenológico de la guayaba en la hoya del río Suárez. pp. 59-82. En: Morales, A.L. y L.M. Melgarejo (eds.). Desarrollo de productos funcionales promisorios a partir de la guayaba (Psidium guajava L.) para el fortalecimiento de la cadena productiva. Universidad Nacional de Colombia, Bogotá, Colombia.
dc.relationSolarte, M.E., H.M. Romero y L.M. Melgarejo. 2010c. Caracterización ecofisiológica de la guayaba de la hoya del río Suárez. pp. 25-56. En: Morales, A.L. y L.M. Melgarejo (eds.). Desarrollo de productos funcionales promisorios a partir de la guayaba (Psidium guajava L.) para el fortalecimiento de la cadena productiva. Universidad Nacional de Colombia, Bogotá, Colombia
dc.relationSteinhaus, M., D. Sinuco, J. Polster, C. Osorio y P. Schieberle. 2008. Characterization of the aroma-active compounds in pink guava (Psdium guava L.) by application of the aroma extract dilution analysis. J. Agric. Food. Chem. 56, 4120-4127. Doi: 10.1021/jf8005245
dc.relationStinco, C., A. Benítez-González, D. Hernanz, I. Vicario y A. Meléndez-Martínez. 2014. Development and validation of a rapid resolution liquid chromatography method for the screening of dietary plant isoprenoids: Carotenoids, tocopherols and chlorophylls. J. Chromatogr. A. 1370, 162-170. Doi: 10.1016/j. chroma.2014.10.044
dc.relationVargas-Murga, L., V.V. De Rosso, A.Z. Mercadante y B. Olmedilla-Alonso. 2016. Fruits and vegetables in the Brazilian household budget survey (2008-2009): carotenoid contente and assessment of individual carotenoid intake. J. Food Compos. Anal. 50, 88-96. Doi: 10.1016/j.jfca.2016.05.012
dc.relationVasconcelos, A.G., A. Amorim, R.C. Dos Santos, J.M. Souza, L.K. De Souza, T. Araújo, L.A.D. Nicolau, L.L. Carvalho, P.E. Aquino, C.S. Martins, C.D. Ropke, P.M.G. Soares, S. Aparecida, S. Kuckelhaus, J.-V.R. Medeiros y J.R. Leite. 2017. Lycopene rich extract from red guava (Psidium guajava L.) displays anti-inflammatory and antioxidante profile by reducing suggestive hallmarks of acute inflammatory response in mice. Food Res. Int. 99, 959-968. Doi: 10.1016/j.foodres.2017.01.017
dc.relationWisutiamonkul, A., S. Promdang, S. Ketsa y W. Van Doorn. 2015. Carotenoids in durian fruit pulp during growth and postharvest ripening. Food Chem. 180, 301-305. Doi: 10.1016/j.foodchem.2015.01.129
dc.relationZanatta, C.F. y A.Z. Mercadante. 2007. Carotenoid composition from the Brazilian tropical fruit camu-camu (Myrciaria dubia). Food Chem. 101, 1526-1532. Doi: 10.1016/j.foodchem.2006.04.004
dc.relationRevista Colombiana de Ciencias Hortícolas;Volumen 12, número 2 (Mayo-Agosto 2018)
dc.rightshttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAtribución-NoComercial-SinDerivadas 4.0 Internacional (CC BY-NC-ND 4.0)
dc.rightshttp://purl.org/coar/access_right/c_abf2
dc.rightsCopyright (c) 2018 Universidad Pedagógica y Tecnológica de Colombia
dc.sourcehttps://revistas.uptc.edu.co/index.php/ciencias_horticolas/article/view/7713/7093
dc.titleCarotenoides, clorofilas y pectinas durante la maduración de variedades de guayaba (Psidium guajava L.) de Santander, Colombia
dc.typeArtículo de revista


Este ítem pertenece a la siguiente institución