article
The phenomenon of cavitation in grapevine… : unravelling implicated mechanisms
El fenómeno de la cavitación en vid… : descifrando los mecanismos implicados
Autor
Hugalde, Inés
Bonada, Marcos
Vila, Hernán
Institución
Resumen
Cavitation is a physiological dysfunction that takes place in the xylem of water stressed
plants. It leads to a loss of hydraulic conductance (kL) as the vessels are filled with air. This
impacts water supply, water potential (ΨL) and canopy hydration. Stomatal clossure is an
effective response upon diminishing momentary or seasonal foliar hydraulic contents.
Depending on each type of plant, stomata may close preventing catastrophic cavitations.
This research intended to understand how stomatal control acts upon cavitation
events in two contrasting grapevine varieties, Syrah and Grenache. A mechanistic was
developed model based on the water and vapour fluxes, kL, stomata conductance (gs),
and the vulnerability to cavitation of the xylematic tissue. The theoretical model explains
how plants respond to drought and avoid catastrophic cavitation. Water stressed grapevines
couple their gs with their kL in order to avoid embolism. It is not stomatal closure,
by istself, the controlling mechanism. Grapevines under mild water stress, do not need
to completely close their stomata in order to avoid cavitation, therefore, photosynthesis
is not completely impeded, and the cost in terms of carbon assimilation is less than
expected for other species. La cavitación es una disfunción fisiológica que ocurre en el xilema de las plantas bajo
déficit hídrico, y que entraña una pérdida de su conductancia hidráulica (kL), cuando
algunos vasos se llenan de aire. Esto incide negativamente sobre la oferta de agua y
afecta el potencial hídrico foliar (ΨL) y la hidratación de la canopia. El cierre estomático
es una respuesta efectiva ante la disminución del contenido hídrico. Dependiendo de la
especie vegetal, los estomas suelen cerrase para evitar la cavitación catastrófica. Mediante
un modelo mecanístico, que se construyó teniendo en cuenta los flujos de agua y vapor,
las kL y conductancia estomática (gs), y la vulnerabilidad del xilema a cavitar; se probó
que gs no es la única variable responsable de frenar la embolia. Se determinó que gs y
kL están íntimamente asociadas y que este acople entre ambas conductancias es lo que
frena la embolia. Se concluyó que, en la vid y bajo niveles de estrés hídrico moderado, no
es necesario un cierre estomático para controlar la cavitación. Por esto, el mecanismo de
control de la cavitación en la vid no conlleva un costo en términos de intercambio gaseoso. Fil: Hugalde, Inés.
Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (Argentina). Estación Experimental Agropecuaria Mendoza. Fil: Bonada, Marcos.
South Australian Research and Development Institute Fil: Vila, Hernán.
Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (Argentina). Estación Experimental Agropecuaria Mendoza.