Artículo de revista
Incidence of nutritional support complications in patient hospitalized in wards. Multicentric study
Autor
Agudelo, Gloria María
Giraldo, Nubia Amparo
Aguilar, Nora Luz
Restrepo, Beatriz Elena
Vanegas, Marcela
Alzate, Sandra
Martínez, Mónica
Gamboa, Sonia Patricia
Castaño, Eliana
Barbosa, Janeth
Román, Juliana
Serna, Ángela María
Hoyos, Gloria Marcela
Institución
Resumen
Introducción. El soporte nutricional genera complicaciones que deben detectarse y tratarse oportunamente.
Objetivo. Estimar la incidencia de algunas complicaciones del soporte nutricional en pacientes hospitalizados en salas generales que recibieron soporte nutricional en
seis instituciones de alta complejidad.
Métodos. Estudio multicéntrico, descriptivo, prospectivo en pacientes que recibieron soporte nutricional. Las variables estudiadas fueron diagnóstico médico, estado nutricional,
duración del soporte, vía de acceso, tipo de fórmula y ocho complicaciones.
Resultados. Se evaluaron 277 pacientes; 83% recibieron nutrición enteral y 17% parenteral. El 69,3% presentaron al ingreso riesgo de malnutrición o malnutrición severa.
El 35,4% que recibieron nutrición enteral y el 39,6 % de los que recibieron parenteral presentaron complicaciones, sin diferencia significativa por tipo de soporte (p = 0,363).
Para la nutrición enteral, la complicación más incidente fue el retiro de sonda (14%) seguida de la diarrea (8,3%); se encontró asociación de la duración del soporte con la
diarrea, estreñimiento y retiro de sonda (p < 0,05). Para la nutrición parenteral, la hiperglicemia fue la complicación de mayor incidencia (22,9%) seguida por la hipofosfatemia
(12,5%); todas las complicaciones se asociaron con la duración del soporte (p < 0,05); en el 24,2% de los pacientes fue suspendido el soporte.
Conclusiones. Las complicaciones del soporte nutricional en pacientes de salas fueron frecuentes, mayor incidencia el retiro de sonda y la hiperglicemia. La duración
mostró asociación con las complicaciones. La aplicación estricta de los protocolos podría disminuir el riesgo de las complicaciones y potenciar los beneficios del soporte
nutricional. Introduction: Nutritional support generates complications that must be detected and treated on time.
Objective: To estimate the incidence of some complications of nutritional support in patients admitted to general hospital
wards who received nutritional support in six high-complexity institutions.
Methods: Prospective, descriptive and multicentric study in patients with nutritional support; the variables studied were
medical diagnosis, nutritional condition, nutritional support duration, approach, kind of formula, and eight complications.
Results: A total of 277 patients were evaluated; 83% received enteral nutrition and 17% received parenteral nutrition. Some
69.3% presented risk of malnourishment or severe malnourishment at admittance. About 35.4% of those receiving enteral
nutrition and 39.6% of the ones who received parenteral nutrition had complications; no significant difference per support
was found (p = 0.363). For the enteral nutrition, the most significant complication was the removal of the catheter (14%),
followed by diarrhea (8.3%); an association between the duration of the enteral support with diarrhea, constipation and
removal of the catheter was found (p < 0.05). For parenteral nutrition, hyperglycemia was the complication of highest incidence
(22.9%), followed by hypophosphatemia (12.5%); all complications were associated with the duration of the support
(p < 0.05). Nutritional support was suspended in 24.2% of the patients.
Conclusions: Complications with nutritional support in hospital-ward patients were frequent, with the removal of the
catheter and hyperglycemia showing the highest incidence. Duration of the support was the variable that revealed an association
with complications. Strict application of protocols could decrease the risk for complications and boost nutritional
support benefits.