dc.contributorRassetto, Mauricio: asistencia técnica
dc.creatorCapiglioni, Alejo M.
dc.creatorLorenzetti, Florencia
dc.creatorQuiroga, Ariel Darío
dc.creatorParody, Juan Pablo
dc.creatorRonco, María Teresa
dc.creatorPisani, Gerardo Bruno
dc.creatorCarrillo, María Cristina
dc.creatorCeballos Mancini, María Paula
dc.creatorAlvarez, María de Luján
dc.date2018-12-07T18:54:35Z
dc.date2018-12-07T18:54:35Z
dc.date2017-03-02
dc.date2018-12-07T18:54:35Z
dc.date2018-12-07T18:54:35Z
dc.date2017-03-02
dc.identifier1436-6207
dc.identifierhttp://hdl.handle.net/2133/13719
dc.identifierhttp://hdl.handle.net/2133/13719
dc.descriptionPURPOSE:Glycerol usage is increasing in food industry for human and animal nutrition. This study analyzed the impact of glycerol metabolism when orally supplemented during the early stage of rat liver carcinogenesis.METHODS:Wistar rats were subjected to a 2-phase model of hepatocarcinogenesis (initiated-promoted, IP group). IP animals also received glycerol by gavage (200 mg/kg body weight, IPGly group).RESULTS:Glycerol treatment reduced the volume of preneoplastic lesions by decreasing the proliferative status of liver foci, increasing the expression of p53 and p21 proteins and reducing the expression of cyclin D1 and cyclin-dependent kinase 1. Besides, apoptosis was enhanced in IPGly animals, given by an increment of Bax/Bcl-2 ratio, Bad and PUMA mitochondrial expression, a concomitant increase in cytochrome c release and caspase-3 activation. Furthermore, hepatic levels of glycerol phosphate and markers of oxidative stress were increased in IPGly rats. Oxidative stress intermediates act as intracellular messengers, inducing p53 activation and changes in JNK and Erk signaling pathways, with JNK activation and Erk inhibition.CONCLUSION:The present work provides novel data concerning the preventive actions of glycerol during the development of liver cancer and represents an economically feasible intervention to treat high-risk individuals.
dc.descriptionFil: Capiglioni, Alejo M. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Instituto de Fisiología Experimental (IFISE-CONICET); Argentina.
dc.descriptionFil: Lorenzetti, Florencia. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Instituto de Fisiología Experimental (IFISE-CONICET); Argentina.
dc.descriptionFil: Quiroga, Ariel Darío. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Instituto de Fisiología Experimental (IFISE-CONICET); Argentina.
dc.descriptionFil: Quiroga, Ariel Darío. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Área Morfología; Argentina.
dc.descriptionFil: Parody, Juan Pablo. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Instituto de Fisiología Experimental (IFISE-CONICET); Argentina.
dc.descriptionFil: Ronco, María Teresa. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Instituto de Fisiología Experimental (IFISE-CONICET); Argentina.
dc.descriptionFil: Pisani, Gerardo Bruno. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Área Morfología; Argentina.
dc.descriptionFil: Carrillo, María Cristina. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Instituto de Fisiología Experimental (IFISE-CONICET); Argentina.
dc.descriptionFil: Carrillo, María Cristina. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Área Morfología; Argentina.
dc.descriptionFil: Ceballos, María Paula. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Instituto de Fisiología Experimental (IFISE-CONICET); Argentina.
dc.descriptionFil: Alvarez, María de Luján. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Instituto de Fisiología Experimental (IFISE-CONICET); Argentina.
dc.descriptionFil: Alvarez, María de Luján. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Área Morfología; Argentina.
dc.formatapplication/pdf
dc.languageeng
dc.publisherSpringer
dc.relationhttps://link.springer.com/article/10.1007%2Fs00394-017-1404-4#aboutcontent
dc.relationhttp://dx.doi.org/10.1007/s00394-017-1404-4
dc.rightshttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
dc.rightsUniversidad Nacional de Rosario
dc.rightsSpringer
dc.rightsCapiglioni, Alejo M.
dc.rightsLorenzetti, Florencia
dc.rightsQuiroga, Ariel Darío
dc.rightsParody, Juan Pablo
dc.rightsRonco, María Teresa
dc.rightsPisani, Gerardo Bruno
dc.rightsCarrillo, María Cristina
dc.rightsCeballos, María Paula
dc.rightsAlvarez, María de Luján
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International (CC BY-NC-ND 4.0) https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/ Esta es una versión post-peer-review, pre-copyedit de un artículo publicado en European Journal of Nutrition. La versión autenticada final está disponible en línea en: http://dx.doi.org/10.1007/s00394-017-1404-4 This is a post-peer-review, pre-copyedit version of an article published in European Journal of Nutrition. The final authenticated version is available online at: http://dx.doi.org/10.1007/s00394-017-1404-4
dc.rightsopenAccess
dc.subjectApoptosis
dc.subjectGlycerol
dc.subjectLiver Preneoplasia
dc.subjectOxidative Stress
dc.titleAttenuation of liver cancer development by oral glycerol supplementation in the rat
dc.typearticle
dc.typeartículo
dc.typepublishedVersion


Este ítem pertenece a la siguiente institución