Pollution by enteroparásites in vegetables sold in the markets of the city of Mérida, Venezuela

dc.creatorGarcía Labrador, Ligia Esperanza
dc.creatorNavas, María
dc.creatorCamacaro Garcia, Lilian Paola
dc.creatorCastro Vera, Trino Alberto
dc.creatorHernández, Morelia
dc.creatorSalinas, Pedro José
dc.date2012-04-26T20:21:42Z
dc.date2012-04-26T20:21:42Z
dc.date2012-04-26T20:21:42Z
dc.date.accessioned2017-03-03T14:33:58Z
dc.date.available2017-03-03T14:33:58Z
dc.identifier0798-3166
dc.identifierhttp://www.saber.ula.ve/handle/123456789/35033
dc.identifier19910ME310
dc.identifier.urihttp://repositorioslatinoamericanos.uchile.cl/handle/2250/217689
dc.descriptionPara determinar la presencia de enteroparásitos en hortalizas expendidas en tres mercados de la ciudad de Mérida (Venezuela ), se realizó un estudio descriptivo, donde se analizaron en forma aleatoria 120 muestras de 10 hortalizas procedentes de los tres mercados de la ciudad de Mérida. La observación se realizó en forma directa con solución salina y lugol. Se encontraron entero parásitos en un 12% de las muestras procesadas. Los helmintos encontrados en un 79% de las muestras fueron larvas de nematodos y Toxocara sp. Entre los protozoos aislados se encontraron: Blastocystis hominis, y Entamoeba sp. Las hortalizas que presentaron el mayor porcentaje de contaminación fueron: el rábano, la cebollíno y la zanahoria.
dc.description124-127
dc.descriptionligiagarcia77@yahoo.com
dc.descriptionpsalinas@ula.ve
dc.descriptionTo determine the presence of parasites in vegetables sold in the markets of the city of Mérida (Venezuela). The vegetables that presented the greater percentage of contamination were: radish, small onion and carrot. An analytical study was made. 120 samples of 10 types of vegetables coming from the three most important markets of the city of Mérida were analyzed. The selection of the samples was made randomly. At each market 4 samples of each vegetable were taken. It was observed with saline solution and lugol. Parasites were found in a 11.67% of the samples collected. Helmintos were found in a 78.58% of the samples. Conclusions: The isolated helmints found were: larvae of nematodes and Toxocara sp. The isolated protozoon found were: Blastocystis hominis, and Entamoeba sp.. The vegetables that presented the greater percentage of contamination were: radish, small onion and carrot.
dc.languagees
dc.subjectParásitos
dc.subjectEnteroparásitos
dc.subjectHelmintos
dc.subjectProtozoos
dc.subjectFacultad de Medicina
dc.subjectParasites
dc.subjectHelmints
dc.subjectVegetables
dc.subjectRevista MedULA: Articulos Originales
dc.subjectRevista MedULA
dc.subjectMedicina y Salud
dc.subjectRevistas
dc.titleContaminación por enteroparasitos en hortalizas expendidas en mercados de la ciudad de Mérida, Venezuela
dc.titlePollution by enteroparásites in vegetables sold in the markets of the city of Mérida, Venezuela
dc.typeArtículos de revistas


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