dc.creatorAyala Aponte, Adolfo
dc.creatorSena Cock, Liliana
dc.creatorLibreros Triana, Jimena
dc.creatorPrieto, Claudia
dc.creatorDi Scala, Karina Cecilia
dc.date.accessioned2017-01-12T15:04:08Z
dc.date.available2017-01-12T15:04:08Z
dc.date.created2017-01-12T15:04:08Z
dc.date.issued2014-12
dc.identifierAyala Aponte, Adolfo; Sena Cock, Liliana; Libreros Triana, Jimena; Prieto, Claudia; Di Scala, Karina Cecilia; Influence of osmotic pre-treatment on convective drying of yellow pitahaya; Universidad Nacional de Colombia; Dyna; 81; 12-2014; 145-151
dc.identifier0012-7353
dc.identifierhttp://hdl.handle.net/11336/11193
dc.description.abstractCylinders of pitahayas were osmotically dehydrated in sucrose 55 % (w/w) during 45 minutes as a pretreatment of convective drying. Hot air drying was performed at 50, 60 and 70ºC. Drying kinetics of osmodehydrated samples was compared to untreated samples. Effective moisture diffusion coefficients were determined. Values of activation energy were 29.56 and 16.93 kJ mol-1 for pretreated samples and untreated samples, respectively. Mathematical modeling was applied to simulate the experimental drying curves of pitahayas. Results indicated that the Weibull model could be used to simulate experimental drying data. Furthermore, shrinkage of samples due to changes in volume was more pronounced for fruits dehydrated without pretreatment.
dc.description.abstractCilindros de pitahayas fueron osmóticamente deshidratados en sacarosa 55 % (p/p) durante 45 minutos como un pre-tratamiento al secado convectivo. El secado por aire caliente se realizó a 50, 60 y 70ºC. Se comparó la cinética de secado de las muestras osmodeshidratadas con las muestras no tratadas. Se determinaron los coeficientes de difusión efectiva. Los valores de la energía de activación fueron 29.56 y 16.93 kJ mol-1 para las muestras pre-tratadas y para las no tratadas, respectivamente. Se aplicó modelado matemático para simular las curvas experimentales de secado de las pitahayas. Los resultados indicaron que el modelo de Weibull podría ser usado para simular los datos de secado experimental. Además, el encogimiento de las muestras debido a cambios en el volumen fue más pronunciado en las muestras sin pretratar.
dc.languageeng
dc.publisherUniversidad Nacional de Colombia
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dc.relationinfo:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://ref.scielo.org/fggjmj
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dc.rightshttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subjectDRYING KINETICS
dc.subjectEFFECTIVE DIFFUSION COEFFICIENT
dc.subjectMATHEMATICAL MODELLING
dc.subjectSHRINKAGE
dc.titleInfluence of osmotic pre-treatment on convective drying of yellow pitahaya
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/article
dc.typeinfo:ar-repo/semantics/artículo
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/publishedVersion


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