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Endophytic fungi from selected varieties of soybean (Glycine max L. Merr.) and corn (Zea mays L.) grown in an agricultural area of Argentina
Hongos endófitos aislados de cultivares de soja (Glycine max L. Merr) y maíz (Zea mays L.) presentes en áreas agrícolas argentinas
Date
2016-04Registration in:
Russo, Maria Leticia; Pelizza, Sebastian Alberto; Cabello, Marta Noemí; Stenglein, Sebastian Alberto; Vianna, María Florencia; et al.; Endophytic fungi from selected varieties of soybean (Glycine max L. Merr.) and corn (Zea mays L.) grown in an agricultural area of Argentina; Asociación Argentina de Microbiología; Revista Argentina de Microbiología; 48; 2; 4-2016; 154-160
0325-7541
1851-7617
CONICET Digital
CONICET
Author
Russo, Maria Leticia
Pelizza, Sebastian Alberto
Cabello, Marta Noemí
Stenglein, Sebastian Alberto
Vianna, María Florencia
Scorsetti, Ana Clara
Abstract
Endophytic fungi are ubiquitous and live within host plants without causing any noticeable symptoms of disease. Little is known about the diversity and function of fungal endophytes in plants, particularly in economically important species. The aim of this study was to determine the identity and diversity of endophytic fungi in leaves, stems and roots of soybean and corn plants and to determine their infection frequencies. Plants were collected in six areas of the provinces of Buenos Aires and Entre Ríos (Argentina) two areas were selected for sampling corn and four for soybean. Leaf, stem and root samples were surface-sterilized, cut into 1 cm2 pieces using a sterile scalpel and aseptically transferred to plates containing potato dextrose agar plus antibiotics. The species were identified using both morphological and molecular data. Fungal endophyte colonization in soybean plants was influenced by tissue type and varieties whereas in corn plants only by tissue type. A greater number of endophytes were isolated from stem tissues than from leaves and root tissues in both species of plants. The most frequently isolated species in all soybean cultivars was Fusarium graminearum and the least isolated one was Scopulariopsis brevicaulis. Furthermore, the most frequently isolated species in corn plants was Aspergillus terreus whereas the least isolated one was Aspergillus flavus. These results could be relevant in the search for endophytic fungi isolates that could be of interest in the control of agricultural pests Los hongos endófitos son ubicuos y se encuentran en el interior de los tejidos de las plantas de manera asintomática. Se sabe muy poco acerca de la diversidad y la función de estos hongos, particularmente en especies de importancia económica. El objetivo de este trabajo fue determinar la diversidad y la frecuencia de colonización de hongos endófitos en raíces, tallos y hojas de 2 variedades de maíz y de 4 variedades de soja; las muestras se tomaron de 6 áreas diferentes ubicadas en las provincias de Buenos Aires y Entre Ríos (Argentina). Con un bisturí estéril se obtuvieron porciones de 1 cm2 de raíz, tallo y hoja, que fueron colocados en placas con agar papa dextrosa más antibiótico. Las especies de hongos fueron identificadas a partir de características morfológicas y moleculares. La colonización de hongos endófitos en soja estuvo influenciada por la variedad y por el tipo de tejido, en tanto que en el maíz solo hubo influencia del tipo de tejido. El mayor número de endófitos se encontró en los tallos de ambas especies. El aislamiento más frecuente en todas las variedades de soja fue Fusarium graminearum y el menos frecuente Scopulariopsis brevicaulis. En ambas variedades de maíz la especie con mayor frecuencia de aislamiento fue Aspergillus terreus y la de menor fue Aspergillus flavus. Estos resultados son relevantes para la búsqueda de especies de hongos endófitos que podrían ser de interés en el control de plagas agrícolas