dc.contributor | Huamán Saavedra, Juan Jorge | |
dc.creator | Roldán Rodríguez, Aníbal | |
dc.date | 2018-02-14T13:21:37Z | |
dc.date | 2018-02-14T13:21:37Z | |
dc.date | 2018 | |
dc.date.accessioned | 2018-04-27T14:29:16Z | |
dc.date.available | 2018-04-27T14:29:16Z | |
dc.identifier | http://dspace.unitru.edu.pe/handle/UNITRU/9741 | |
dc.identifier.uri | http://repositorioslatinoamericanos.uchile.cl/handle/2250/1430704 | |
dc.description | Morbimortality due to type 2 diabetes mellitus (DM2) can be reduced with sustained glycemic control. Camu-camu has been poorly studied, finding an hypoglycemic effect in obese rats, DM1 rats and in healthy people. Objective: To evaluate the hypoglycemic effect of camu-camu in rats with DM2. Materials and methods: Experimental, controlled and randomized study. Egg yolks were given for two weeks and then beef liver for a week. A dose of 35 mg / kg streptozotocin was then injected. The sample was divided into two groups; the experimental group received camu-camu 0.6 g / kg for 30 days. The Mann-Whitney test was used to determine significant difference (p <0.05) in the variation of blood glucose measured just before and after treatment. Results: The difference between the glycemic groups was significantly higher in the experimental group than in the control group. Conclusion: Camu-camu had a hypoglycemic effect in rats with DM2 | |
dc.description | La morbimortalidad por diabetes mellitus tipo 2 (DM2) puede ser reducida con el control glicémico sostenido. El camu-camu ha sido escasamente estudiado, hallando un efecto hipoglicemiante en ratas obesas, ratas con DM1 y en personas sanas. Objetivo: Evaluar el efecto hipoglicemiante del camu-camu en ratas con DM2. Materiales y métodos: Estudio experimental, controlado y aleatorizado. Se administró yema de huevo por dos semanas y luego hígado de res por una semana. Después se inyectó una dosis de 35 mg/kg de estreptozotocina. Se dividió la muestra en dos grupos; el grupo experimental recibió camu-camu 0.6 g/ kg por 30 días. Se usó la prueba de Mann-Whitney para determinar diferencia significativa (p<0.05) en la variación de glicemias medidas justo antes y después del tratamiento. Resultados: La diferencia entre las glicemias fue significativamente mayor en el grupo experimental que en el control. Conclusión: El camu-camu tuvo un efecto hipoglicemiante en ratas con DM2 | |
dc.description | Tesis | |
dc.language | spa | |
dc.publisher | Universidad Nacional de Trujillo | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/pe/ | |
dc.source | Universidad Nacional de Trujillo | |
dc.source | Repositorio institucional - UNITRU | |
dc.subject | Alimentos funcionales | |
dc.subject | Diabetes mellitus experimental | |
dc.subject | Hipoglicemiantes | |
dc.subject | Ratas | |
dc.title | Efecto hipoglicemiante de camu-camu (myrciaria dubia) en ratas con diabetes mellitus tipo 2 | |
dc.type | Tesis | |