dc.creatorPeltroche Anchay, Silvia Lisseth
dc.date2016-07-15T16:08:29Z
dc.date2016-07-15T16:08:29Z
dc.date8/2/2016
dc.date.accessioned2018-04-27T14:03:05Z
dc.date.available2018-04-27T14:03:05Z
dc.identifierhttp://dspace.unitru.edu.pe/handle/UNITRU/1195
dc.identifier.urihttp://repositorioslatinoamericanos.uchile.cl/handle/2250/1423685
dc.descriptionThe aim of this study was to determine the frequency of prediabetes in first-degree relatives of patients with type 2 diabetes mellitus. Materials and Methods: A cross-sectional study of 64 relatives of patients diagnosed with type 2 diabetes mellitus who were selected randomly at the Belen Hospital of Trujillo’s outpatient service; making glycosylated hemoglobin dosage, and collection of fasting blood glucose and blood glucose 2 hours after consumption of 75 g anhydrous glucose results for diagnosis of prediabetes according to the criteria of the American Diabetes Association (ADA). Results: the frequency of prediabetes among first-degree relatives of patients with type 2 diabetes mellitus is 42.2% according to fasting glucose, 34.4% according toglucose 2 hours after consumption of 75 g of anhydrous glucose and 48.4% according to glycosylated hemoglobin. Conclusions: The first-degree relatives of the type 2 diabetes mellituspatients showed elevated frequency of prediabetes
dc.descriptionConocer la frecuencia de prediabetes en familiares de primer grado de pacientes con Diabetes mellitus tipo 2. Materiales y método: estudio transversal que incluyó a 64 familiares de pacientes con diagnóstico de diabetes tipo 2 seleccionados aleatoriamente en la consulta externa del Hospital Belén de Trujillo, realizando dosaje de Hemoglobina glicosilada y recolección de resultados de glicemia en ayunas y glicemia 2 horas después de consumo de 75 g de glucosa anhidra para el diagnóstico de prediabetesde acuerdo a los criterios de la Asociación Americana de Diabetes (ADA). Resultados: la frecuencia de prediabetes entre familiares en primer grado de pacientes con Diabetes mellitus tipo 2 es de 42.2% según glicemia en ayunas, 34.4% según glicemia a las 2 horas de consumo de 75 g de glucosa anhidra y 48.4% según hemoglobina glicosilada. Conclusiones: los familiares en primer grado de los pacientes con diabetes mellitus tipo 2 mostraron una gran frecuencia de prediabetes
dc.languagespa
dc.publisherUniversidad Nacional de Trujillo
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightshttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/pe/
dc.sourceUniversidad Nacional de Trujillo
dc.sourceRepositorio Institucional - UNITRU
dc.subjectPrediabetes
dc.subjectFamiliares en primer grado
dc.subjectDiabetes mellitus tipo 2
dc.subjectFrecuencia.
dc.titleFrecuencia de prediabetes en familiares de primer grado de pacientes con diabetes mellitus tipo 2
dc.typeTesis


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