dc.creator | Peltroche Anchay, Silvia Lisseth | |
dc.date | 2016-07-15T16:08:29Z | |
dc.date | 2016-07-15T16:08:29Z | |
dc.date | 8/2/2016 | |
dc.date.accessioned | 2018-04-27T14:03:05Z | |
dc.date.available | 2018-04-27T14:03:05Z | |
dc.identifier | http://dspace.unitru.edu.pe/handle/UNITRU/1195 | |
dc.identifier.uri | http://repositorioslatinoamericanos.uchile.cl/handle/2250/1423685 | |
dc.description | The aim of this study was to determine the frequency of prediabetes in first-degree relatives of patients with type 2 diabetes mellitus. Materials and Methods: A cross-sectional study of 64 relatives of patients diagnosed with type 2 diabetes mellitus who were selected randomly at the Belen Hospital of Trujillo’s outpatient service; making glycosylated hemoglobin dosage, and collection of fasting blood glucose and blood glucose 2 hours after consumption of 75 g anhydrous glucose results for diagnosis of prediabetes according to the criteria of the American Diabetes Association (ADA). Results: the frequency of prediabetes among first-degree relatives of patients with type 2 diabetes mellitus is 42.2% according to fasting glucose, 34.4% according toglucose 2 hours after consumption of 75 g of anhydrous glucose and 48.4% according to glycosylated hemoglobin. Conclusions: The first-degree relatives of the type 2 diabetes mellituspatients showed elevated frequency of prediabetes | |
dc.description | Conocer la frecuencia de prediabetes en familiares de primer grado de pacientes con Diabetes mellitus tipo 2. Materiales y método: estudio transversal que incluyó a 64 familiares de pacientes con diagnóstico de diabetes tipo 2 seleccionados aleatoriamente en la consulta externa del Hospital Belén de Trujillo, realizando dosaje de Hemoglobina glicosilada y recolección de resultados de glicemia en ayunas y glicemia 2 horas después de consumo de 75 g de glucosa anhidra para el diagnóstico de prediabetesde acuerdo a los criterios de la Asociación Americana de Diabetes (ADA). Resultados: la frecuencia de prediabetes entre familiares en primer grado de pacientes con Diabetes mellitus tipo 2 es de 42.2% según glicemia en ayunas, 34.4% según glicemia a las 2 horas de consumo de 75 g de glucosa anhidra y 48.4% según hemoglobina glicosilada. Conclusiones: los familiares en primer grado de los pacientes con diabetes mellitus tipo 2 mostraron una gran frecuencia de prediabetes | |
dc.language | spa | |
dc.publisher | Universidad Nacional de Trujillo | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/pe/ | |
dc.source | Universidad Nacional de Trujillo | |
dc.source | Repositorio Institucional - UNITRU | |
dc.subject | Prediabetes | |
dc.subject | Familiares en primer grado | |
dc.subject | Diabetes mellitus tipo 2 | |
dc.subject | Frecuencia. | |
dc.title | Frecuencia de prediabetes en familiares de primer grado de pacientes con diabetes mellitus tipo 2 | |
dc.type | Tesis | |