Tesis
Efecto antibacteriano “in vitro” del aceite esencial de piper angustifolium (matico) sobre streptococcus pyogenes
Autor
Arteaga Damazon, Franz Jesús
Institución
Resumen
Evaluate the antibacterial effect "in vitro" the essential oil of Piper angustifolium (matico) on Group A Streptococcus pyogenes isolated from throat swab. MATERIAL AND METHODS: Experimental study of the antibacterial effect of the concentrations 25% (268.65 mg / mL), 50% (537.3 mg / mL), 75% (805.5 mg / mL) and 100% (1074.6 mg / mL) essential oil Piper angustifolium on Streptococcus pyogenes Group A; Penicillin was used as control 10 UOF. The method of Kirby Bauer (disk diffusion) and the minimum inhibitory concentration (MIC) was used to evaluate the antibacterial activity of Piper angustifolium on Streptococcus pyogenes Group A. test analysis of variance nonparametric was performed Kruskal-Wallis test multiple comparisons using homogeneous subsets. Both with a significance level of 0.05 (P <0.05). Results: The antibacterial effect of essential oil of Piper angustifolium (matico) on Streptococcus pyogenes exist between the concentrations used three groups significantly different (p <0.05) is evident. Streptococcus pyogenes as measured Duraffourd was highly sensitive at 4 concentrations. The MIC for Streptococcus pyogenes was 75% (805.5 mg / mL). Conclusions: There antibacterial effect of essential oil of Piper angustifolium (matico) on Streptococcus pyogenes group A isolated from throat swab Evaluar el efecto antibacteriano “in vitro” del aceite esencial de Piper angustifolium (matico) sobre Streptococcus pyogenes Grupo A aislado de hisopado faríngeo. MATERIAL Y MÉTODOS: Estudio de tipo experimental del efecto antibacteriano de las concentraciones al 25% (268.65 mg/mL), 50% (537.3 mg/mL), 75% (805.5 mg/mL) y 100% (1074.6 mg/mL) del aceite esencial de Piper angustifolium sobre Streptococcus pyogenes Grupo A; se utilizó como control Penicilina de 10 UOF. Se empleó el método de Kirby Bauer (difusión en disco) y la concentración mínima inhibitoria (CMI) para evaluar la actividad antibacteriana de Piper angustifolium sobre Streptococcus pyogenes Grupo A. Se realizó la prueba de análisis de varianza no paramétrico Kruskal-Wallis y la prueba de comparaciones múltiples utilizando subconjuntos homogéneos. Ambas con un nivel de significancia del 0,05 (P< 0,05). Resultados: Se evidencia el efecto antibacteriano del aceite esencial de Piper angustifolium (matico) sobre Streptococcus pyogenes existiendo entre las concentraciones utilizadas 3 grupos significativamente diferentes (p<0.05). Streptococcus pyogenes según la escala de Duraffourd fue sumamente sensible a las 4 concentraciones. La CMI para Streptococcus pyogenes fue de 75% (805.5 mg/mL). Conclusiones: Existe efecto antibacteriano del aceite esencial de Piper angustifolium (matico) sobre Streptococcus pyogenes del grupo A aislada de hisopado faríngeo