Buscar
Mostrando ítems 1-10 de 1043
Hongos de suelo en sistemas agrícolas
(2015-05)
Los hongos constituyen más del 50% de la comunidad microbiana en suelos agrícolas. Cumplen funciones en la degradación de restos orgánicos favoreciendo procesos de liberación de nutrientes, formación de humus y generación ...
La agricultura y las micorrizas
(EEA Marcos Juárez, INTA, 2023-01-30)
Los suelos alojan una inmensa diversidad de organismos que pueden determinar la resiliencia o el fracaso de los cultivos frente a situaciones adversas. Entre los habitantes del suelo se encuentran los hongos los cuales son ...
Soybean fungal soil-borne diseases: a parameter for measuring the effect of agricultural intensification on soil health
(2014)
The aim of this study was to investigate the influence of agricultural intensification on soil microbial diversity, chemical and physical parameters, and the decrease of the incidence of sudden death syndrome (Fusarium ...
Corrección de acidificación de suelos en la Región Pampeana por encalado: ¿Afecta microorganismos edáficos claves en la absorción de nutrientes?
(Estación Experimental Agropecuaria Balcarce, INTA, 2020-05)
La acidificación (descenso del pH) de los suelos es un proceso natural que puede ser acelerado por la actividad vegetal, animal y del hombre. En agroecosistemas, la extracción de cationes básicos (K+, Ca+2, Mg+2) acumulados ...
El Universo escondido bajo nuestros pies: la importancia de conocer y preservar los organismos del suelo
(Ediciones INTA, 2018-12)
Los suelos son la base de los sistemas productivos; sin embargo, pocos de estos sistemas contemplan la preservación de los organismos que contiene. Esta preservación es clave para el desarrollo de sistemas y estrategias ...
Soil microbial communities respond to an environmental gradient of grazing intensity in south Patagonia Argentina
(Elsevier, 2020)
Soil microorganisms communities regulate key functions in terrestrial ecosystems and contributes to the formation of stable organic matter and hence climate change mitigation. The structure, diversity and activity of soil ...
Soil microbial processes in a pine silvopastoral system in NW Patagonia
(2018-02)
The conversion of native vegetation to tree plantation (afforestation) implies a drastic change in life forms and as a consequence, changes in the microenvironmental conditions, and the quantity and quality of organic ...
Elaboración de Biofertilizantes a partir de microorganismos del bosque
(INTA-FONTAGRO, 2020)
Los suelos contienen una enorme cantidad de microorganismos (ej.bacterias, hongos), invertebrados (ej.ácaros, nemátodos) y animales (ej.lombrices, hormigas), que denominamos de manera general como su biodiversidad. Estas ...
Impact of crop aerial and root biomass inputs on soil nitrifiers and cellulolytic microorganisms
(Elsevier, 2019)
In agricultural no-till systems, crop residue management has an important impact on the activity and abundance of soil microorganisms, which play a crucial role in soil health and quality. In these systems, when cover crops ...
Nutrient source, management system and the age of the plantation affect soil biodiversity and chemical properties in raspberry production
(Elsevier, 2022-07)
Soil biodiversity is the driving force behind most soil processes. While potentially improving plant productivity and food quality, it can be negatively affected by land use and soil management. Raspberry production is ...